Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вендетата срещу приемната грижа

Петък, 30 Март 2018 / Гласът на детето
483
  • gospodari.com

Попитайте едно дете в приемно семейство как приема живота си и после си спомнете за Могилино

 

Принципно съм сред феновете на "Господари на ефира", защото трябва да има критичен поглед към действителността около нас, но понякога бая пресоляват гозбата и правят откровени манипулации.

Повод за настоящото ми откровение е поредица репортажи, посветени на една 19-годишна самотна майка с пеленаче, на която "социалните" предложили да си остави временно детето в приемно семейство, докато си стъпи на краката (да премине през някакви квалификационни курсове и да си намери работа, например), след което да си прибере детето, като през това време, естествено, не губи връзка с него. Майчицата, обаче, отказва и това е повод за Господарите да направят серия от умозаключения, които настойчиво натрапват на уважаемия зрител, докато той, уважаемият зрител за пореден път е принуден да псува "шибаната държава", която дава 1000 лв. на приемна майка и 137 лв. на родната.

На пръв поглед, изглежда твърде нелогично и точно с този "пръв поглед" спекулират „Господарите“. Стържат по тънката струна на нежната българска душа, която е изключително чувствителна и към разпределението на финикийските значи, и към "бъдещето на нацията".

 

Какви, обаче, са реалностите?

 

1. Приемното родителство е ПРОФЕСИЯ, като всяка друга. И, както всеки друг професионалист, и приемният родител очаква трудово възнаграждение за положения труд. В този случай трудът е 24-часов, 7 дни в седмицата и за него се полагат 150% от минималната работна заплата (МРЗ), т. е. около 750 лв. Хайде сега, моля, нека нежната българска душа си представи как работи 24 часа, 7 дни в седмицата срещу 750 лв. При това, по граждански договор, т. е. без право на отпуск, без право на болничен, без право на обезщетение при безработица и т. н. Мога да се обзаложа, че средностатистическата нежна българска душа би казала "Абе, що не ви... Аз за МРЗ ще ви работя? Как ли пък не!"

 

2. На приемния родител се полага допълнителна издръжка за детето в размер на около 230 лв., защото той не е длъжен да храни и облича повереното му дете от заплатата си. Представете си, например, ако сте шофьор на автобус и трябва сам (от заплатата си) да плащате горивото за автобуса. Някак няма да е честно нали? Съжалявам за бруталния пример, но се опитвам да Ви върна в реалността и да се поставите обективно на мястото на един приемен родител.

 

3. Тези колосални 1000 лв., които приемният родител получава, всъщност до скоро отиваха за заплати на лелки в социални домове, които със сигурност не даваха онази качествена грижа за децата в нужда, която същите тези деца получават към днешна дата в приемните семейства (поне в по-голямата част от тях - естествено, няма идеални професии, няма идеални хора, навсякъде има и изключения от правилото). Хайде сега да си зададем въпроса кое е по-изгодно (и за държавата, и за децата, и за обществото като цяло) - да се плаща на "лелки" или на приемни родители?!

 

4. Защо на родните майки плащали 137 лв., а на приемните родители 1000? Нормално ли било това? Така поставен въпросът, наистина звучи ненормално. Но все пак да не забравяме, че за самотни майки има предвидени различни видове подпомагане, което със сигурност не се заключава до въпросните 137 лв. Друг е въпросът, че не винаги самите майки пълноценно се възползват от предоставените им възможности, както и че би могло да се мисли и за други възможности, освен вече предвидените. Но за всичко това, за цялостната политика приемните родители нито имат вина, нито отговорност - те просто си изпълняват задълженията.

 

5. Спрете да бъркате приемната грижа с осиновяването! Никой не отнема деца! И никой не го прави насилствено! Първо, нужно е съгласието на майката и, второ, това е временно решение, а не отнемане от биологичната майка. Това практически е детегледачка за сметка на държавата. Кое не е ясно? Кое е престъпното? Как точно отсъства грижата за майката и детето? Това ако не е грижа, какво е? И нещо много важно: към приемна грижа се пристъпва, едва след като са изчерпани всички други възможности, вкл. настаняване при близки/роднини. Впрочем, близките/роднините се ползват от всички финансови "благини", полагащи се на приемните родители. След като е толкова голяма далавера приемното родителство, защо близките/роднините не се възползват от тази невероятна възможност за бизнес? Въпросът ми е реторичен, но ми е любопитно какво биха отговорили Господарите на него :)

 

6. Ако има нещо ненормално, то това е вендетата, която напоследък медиите организират срещу приемната грижа, вместо да я подкрепят. Защото това е едно от малкото разумни неща в социалната сфера, които са ни се случвали през последните 20-30 години! Само си спомнете Могилино! Спомнете си как изглеждаха домовете за изоставени деца! Попитайте деца, преминали през подобни "домове" (кавичките не са грешка), как престоят им там се е отразил на психиката и целия им живот. После попитайте едно дете в приемно семейство как приема живота си в това семейство. И едва тогава, само тогава можете действително да си дадете сметка за медийното престъпление, на което сме свидетели напоследък. Да, това е медийно престъпление, защото промиването на мозъци трябва да се преследва като престъпление. Изопачаването на истината Е престъпление!

 

7. Преследването на сензации и рейтинг не е оправдание за некачествена журналистика!Многоуважаеми журналисти, когато става въпрос за съдбите на хората, за съдбите на децата, 2+2 не винаги прави 4 и не всичко може да бъде премерено с пари! Помислете върху това, ако грижата за рейтинга Ви позволява!


ПП: Декларирам, че нямам финансов или друг пряк интерес от приемната грижа, но също така декларирам, че имам преки наблюдения върху работата на приемните родители, и смея да твърдя, че компетентността ми по темата е доста над тази на "Господари на ефира" (например) :)

 

Коментарът е от профила на автора във Facebook.

Историята тук и тук.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

приемна грижа, самотна майка, Господари на ефира, деца, родители

Street of Art

СКА – Музиката на независимостта

Сряда, 20 Април 2016 / Под прожектора
  Музиката на освободените роби произлиза от джаза и ражда регето   Втората Световна Война променя целия свят. Британската империя се руши още преди войната и пропада все по-бързо по време на пост военния период. Британия започва да предоставя независимост на своите доминьони. До [...]

Кой ще си купи костюма на Фреди

Събота, 21 Май 2016 / Под прожектора
  Ценни предмети от историята на музиката ще бъдат предложени на търг    Ценни предмети свързани с музикалната история ще бъдат предлагани на търг в нюйорското „Хард рок кафе”. Специалният аукцион включва листът, на който Джон Ленън пише текста и музиката на песен [...]