Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мигранти достигнаха българската граница

Неделя, 01 Март 2020 / Общество
341
  • БГНЕС

Борисов заминава на среща с турския президент

 

След като в петък турският президент Реджеб Ердоган обяви, че няма да спира мигрантите към Европейския съюз и хиляди бежанци тръгнаха към Гърция, днес мигрантският поток достигна и до границата с България. БГНЕС съобщи, че на изхода на град Одрин са пристигнали около 100 човека. Мигрантите са докарвани с автобуси, микробуси или таксита. Повечето от тях са на видима възраст между 25 – 30 години, сред тях има жени и малки деца.

На самата граница с Турция няма опити за преминаване нелегално, не се и забелязват никакви мигранти.

Голяма група – от няколко стотин души има на 30 километра преди Одрин, пътувайки от Истанбул, в местността Хаскьой. В района има и жандармерия на турските сили на реда, които бяха въоръжени и с автомати.

Турските медии масирано излъчват репортажи за „хиляди мигранти”, които искат да се доберат до Европа, пише още БГНЕС.

Националните телевизии непрекъснато повтарят изказването на турския президент Ердоган, който каза, че ще отвори границата и ще позволи на мигрантите да влязат в Европа.

Днес сред водещите новини е и погребението на 33-мата убити войници преди няколко дни край Идлиб.

В новинарските емисии подробно се съобщава за разговора на Ердоган с американския президент Тръмп, с германския канцлер Меркел, както и с премиера Бойко Борисов.

Борисов в момента влиза в ролята на посредник между Европейския съюз и Турция с настояването съюза да окаже финансова подкрепа на Турция в грижата за милионите бежанци на нейна територия. 

Днес българският министър-председател е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изразена готовност Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони. А в понеделник Борисов заминава за Анкара, където ще се срещне с Реджеп Тайип Ердоган. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

 

Вижте още:

САЩ и Турция постигнаха споразумение за спиране на огъня в Сирия

Мигранти се оплакали от побой на границата ни

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мигранти, Турция, Гърция, Сирия, ЕС, бежанци, граница

StreetInside

Просто продължавайте

Петък, 13 Януари 2017 / Към себе си
Защото какво друго правите? Какво друго заслужава вашето време, енергия и умения? Най-добрият начин да  използвате времето си е да продължите да вършите това, което трябва да бъде свършено.   Разбира се, спирайте понякога и проверявайте дали това, което вършите, все още е важно. В [...]

Разказването на истории

Неделя, 03 Април 2016 / Кариера
  Това е мощен и незаменим метод за мотивиране на хората в една компания   Изнасянето на мотивационни речи, разказването на истории – защо е нужно това? Отново ли се приравняваме към модели, които се случват някъде, извън спецификата на нашата география? Какъв смисъл можем [...]