Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Джобните пари и възпитанието

Сряда, 01 Март 2017 / Родители
1219
  • Crosswalk.com

Средствата, които даваме на децата, са ценен инструмент за тяхното финансово възпитание 

 

Няколко практически съвета как да научим децата да се справят с парите. 

 

Първи крачки към спестяването

 

В основата на бюджетирането стои правилното разпределение на личните финанси – за покриване на разходите и спестяване.

В случая личните финанси на детето са неговите джобни и за да се научи да спестява част от тях, е добре сумата, която му даваш, да е малко по-голяма от дневните му нужди.

Например, ако за храна в училище са му необходими 2 лева, дай му 3 лева. Важно е да му обясниш, защо получава повече пари и как може да ги използва – или да ги похарчи за допълнителни покупки през деня, или да ги спести, за да си купи нещо по-скъпо след време. Покажи му с нагледен пример как, ако спестява всеки ден по 1 лев, в края на седмицата ще има 5 лева – а те ще му стигнат за любимото списание или друга желана вещ. В по-ранна възраст за децата е по-лесно да възприемат стойността на парите чрез вещите, които притежават. Затова ефектът от финансовото възпитание ще е положителен, ако получи конкретен измерител на паричната равностойност.

 

Бонусна система за постижения

 

Друга полезна практика за финасова грамотност е да създадете заедно „бонусна схема“.

Това означава да определите минимален размер на джобните и към него да добавяте пари за постигнати постижения. Например, 5 лева при отлични оценки през седмицата или добро представяне на състезание или олимпиада по даден предмет. Така детето ще се научи, че усилията се възнаграждават.

Разбира се, може да има и обратна страна. При слаби резултати бонусите отпадат или временно се намалява базовият размер на джобните. Тук е важно да обясниш на детето, че така мама и татко изкарват своите доходи и затова е добре да свикне отрано с подобна система на възнаграждение.

 

Управление на спестените пари

 

Ако видиш, че детето се справя добре с парите и пести, можеш да му помогнеш да управлява по-добре спестяванията си.

Добър подход е да го научиш да планира какво иска да си купи. След като направи списък, разделете по-дребните покупки, като нова тениска, от по-големите, като видео игра. Определете две различни касички – една за големите и една за дребните покупки. Така детето само ще преценява в коя да слага повече от спестените пари в зависимост от желанията си.

Тук е важно да покажеш, че ще може да разчита и на помощ от теб. Например, ако не му достига определена сума за голяма покупка, можеш да му помогнеш, при условие, че се справя добре в училище, да речем.

 

bnpparibas-pf.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

джобни пари, финансово възпитание, деца, родители

Street of Art

Тайната на японското дълголетие

Понеделник, 26 Април 2021 / Хранене и Здраве
Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да види следващото поколение да расте   Според съобщения в чуждестранни медии най-старият жив човек е японката Кейн Танака (на 118 години). През 2019 г. тя влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като получи титлата „най-старият [...]

Настроението зависи от храната

Петък, 23 Септември 2016 / Хранене и Здраве
  Кои са храните, които пречат на доброто разположение на духа и кои са тези, които помагат   Мантрата за здравословното хранене не е случайна, защото от това, което даваме на тялото си, зависи физическото и психическото ни здраве. Всички знаем, че шоколадът оправя лошото нас [...]