Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Когато бебето дойде по-рано

Събота, 10 Юни 2017 / Родители
1533
  • pixabay.com

 

Едно на всеки 10 деца в България се ражда недоносено и това е стрес, който изисква подкрепата и участието на всички в семейството

 

Най-щастливото събитие за всяко семейство – раждането на нов животчесто е и най-плашещото. И това важи не само за майката, чийто най-голям страх обикновено е дали бебето няма да дойде по-рано, ще може ли да оцелее, както и какви ще са последствията за здравето му от преждевременното раждане, а за всички в семейството.

 

Страхът на майката

 

Цялата ви енергия отива за притесненията за това какво ще се случи с бебето. Но е важно да помните, че детето ви се нуждае от здрава и спокойна майка, така че погрижете се за себе си, опитайте се първо да се успокоите, да се храните здравословно и да пиете повече течности, ако искате да кърмите детето си.

В тази ситуация едно от нещата, които могат да помогнат, е воденето на дневник – излейте там емоцията, подредете мислите и чувствата си и идете при вашето бебе спокойна – то усеща присъствието ви и има нужда от цялата ви обич. Докато сте били в болницата, би трябвало да сте научили много за това от какви специални грижи ще има нужда вашето бебе, но ето няколко съвета от специалистите на фондация „Нашите недоносени деца“:

Въпросите, които следва да зададем, по време на подготовката за изписване, могат да включват:

• Колко често трябва да се връщаме в болницата за следващи прегледи?
• Имаме ли нужда от някакви референции за допълнителни услуги?
• Трябва ли да даваме лекарства у дома? Ако е така, как да го направим?
• Как да разберем дали бебето се храни, спи и наддава правилно?
• В кой момент трябва да се обадим на лекаря или в болница?
• Трябва ли да вземем вкъщи, допълнително оборудване за бебето?

Преди изписването се препоръчва да преминете акредитиран курс по CPR (сърдечно белодробна Речник реанимация) в случай на спешност у дома.

 

Стресът за бащата

 

Младите бащи често са в шок от появата на бебето преди термина. Стреса и страха витаят във въздуха и те просто се изолират от бебето с оправдания и попадат извън цялата ситуация, защото им липсва сигурност и увереност.

Как може да преодолеете това?

Дръжте ги информирани – внимателно им обяснявайте какво се случва с бебето, като внимавате в да не изпаднете в излишни подробности и да прехвърлите страховете си върху тях.

Поискайте помощ от таткото – бащата трябва да участва активно в дейностите свързани бебето. Направете така плана си, че таткото да има ангажимент към детето си и сам да го планира в графика си.

 

Ново братче или сестриче у дома

 

Разкажете им – какво следва в развитието на бебето, какво следва и как могат да участват с ежедневието му. Не изключвайте забавлението.

Вниманието - уверете ги, че нищо няма да се промени, за да да не предизвиквате ревност и разделение между децата си.

 

Баба, дядо и внуче

 

Много често бабите и дядовците, особено ако е първо внуче, не знаят каква е тяхната роля в живота му. Това чувство се засилва с преждевременното раждане. Младото семейство иска самостоятелност и това води до напрежение.

Говорете с тях – говорете с тях, за да не се чувстват изолирани. Ако живеете близо, им оставяйте бебето дори за малко, дайте им време.

Съветите им - родителите ви вече са минали по вашия път и могат да ви дадат съвети, които може да се окажат наистина полезни.

 

Вижте още: 

Да дариш живот и да продължиш без да се обръщаш 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

недоносени бебета, преждевременно раждане, родители, семейство, грижа за бебето

Street of Art

В памет: Бертолучи, който промени света на киното

Понеделник, 26 Ноември 2018 / Под прожектора
  Великият режисьор почина на 77-годишна възраст   В Рим на 77-годишна възраст почина италианският режисьор Бернардо Бертолучи. Считан за един от гигантите на италианското и световното кино, Бертолучи беше единственият италианец, който някога е печелил "Оскар" за най-добър филм. [...]

Българите предпочитат модерна техника на разумна цена

Понеделник, 06 Февуари 2017 / Стил
Домакинските уреди ги сменяме с по-енергоефективни средно през 6-7 години, казва пред StreetWatch Ралица Захариева, директор „Маркетинг и комуникации“ на БНП Париба Лични Финанси, България       Можем ли да кажем, че в резултат на почти двойния спад на цените на [...]