Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Когато бебето дойде по-рано

Събота, 10 Юни 2017 / Родители
1558
  • pixabay.com

 

Едно на всеки 10 деца в България се ражда недоносено и това е стрес, който изисква подкрепата и участието на всички в семейството

 

Най-щастливото събитие за всяко семейство – раждането на нов животчесто е и най-плашещото. И това важи не само за майката, чийто най-голям страх обикновено е дали бебето няма да дойде по-рано, ще може ли да оцелее, както и какви ще са последствията за здравето му от преждевременното раждане, а за всички в семейството.

 

Страхът на майката

 

Цялата ви енергия отива за притесненията за това какво ще се случи с бебето. Но е важно да помните, че детето ви се нуждае от здрава и спокойна майка, така че погрижете се за себе си, опитайте се първо да се успокоите, да се храните здравословно и да пиете повече течности, ако искате да кърмите детето си.

В тази ситуация едно от нещата, които могат да помогнат, е воденето на дневник – излейте там емоцията, подредете мислите и чувствата си и идете при вашето бебе спокойна – то усеща присъствието ви и има нужда от цялата ви обич. Докато сте били в болницата, би трябвало да сте научили много за това от какви специални грижи ще има нужда вашето бебе, но ето няколко съвета от специалистите на фондация „Нашите недоносени деца“:

Въпросите, които следва да зададем, по време на подготовката за изписване, могат да включват:

• Колко често трябва да се връщаме в болницата за следващи прегледи?
• Имаме ли нужда от някакви референции за допълнителни услуги?
• Трябва ли да даваме лекарства у дома? Ако е така, как да го направим?
• Как да разберем дали бебето се храни, спи и наддава правилно?
• В кой момент трябва да се обадим на лекаря или в болница?
• Трябва ли да вземем вкъщи, допълнително оборудване за бебето?

Преди изписването се препоръчва да преминете акредитиран курс по CPR (сърдечно белодробна Речник реанимация) в случай на спешност у дома.

 

Стресът за бащата

 

Младите бащи често са в шок от появата на бебето преди термина. Стреса и страха витаят във въздуха и те просто се изолират от бебето с оправдания и попадат извън цялата ситуация, защото им липсва сигурност и увереност.

Как може да преодолеете това?

Дръжте ги информирани – внимателно им обяснявайте какво се случва с бебето, като внимавате в да не изпаднете в излишни подробности и да прехвърлите страховете си върху тях.

Поискайте помощ от таткото – бащата трябва да участва активно в дейностите свързани бебето. Направете така плана си, че таткото да има ангажимент към детето си и сам да го планира в графика си.

 

Ново братче или сестриче у дома

 

Разкажете им – какво следва в развитието на бебето, какво следва и как могат да участват с ежедневието му. Не изключвайте забавлението.

Вниманието - уверете ги, че нищо няма да се промени, за да да не предизвиквате ревност и разделение между децата си.

 

Баба, дядо и внуче

 

Много често бабите и дядовците, особено ако е първо внуче, не знаят каква е тяхната роля в живота му. Това чувство се засилва с преждевременното раждане. Младото семейство иска самостоятелност и това води до напрежение.

Говорете с тях – говорете с тях, за да не се чувстват изолирани. Ако живеете близо, им оставяйте бебето дори за малко, дайте им време.

Съветите им - родителите ви вече са минали по вашия път и могат да ви дадат съвети, които може да се окажат наистина полезни.

 

Вижте още: 

Да дариш живот и да продължиш без да се обръщаш 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

недоносени бебета, преждевременно раждане, родители, семейство, грижа за бебето

StreetView

Кулата в леденото езеро

Неделя, 05 Март 2017 / Приключения
    Посвещавам този разказ на моя приятел и колега Александър Драганов, чието сърце е по-голямо дори от самия него   Принц Глациус потупа коня по шията, подканяйки го да тръгват. Айторен тъкмо пощипваше хилавата тревица, плахо пробила снежния покров и изпръхтя недоволно, [...]

Селска разходка в Западните Родопи

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Места
Няколко от прекрасните кътчета от България, където се докосвате до историята и природата     Лещен   Едно от най-живописните села, архитектурен резерват, който ще ви върне назад във времето. Идеално място за почивка, ако търсите тишина и спокойствие, с. Лещен се намира на [...]