Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Майката възпитава момичето, но ако е в ролята на жената

Четвъртък, 09 Юни 2016 / Родители
1963
  • сн. pixabay.com

Свръх любвеобилният „уикенд баща“ буквално може да убие женствеността в дъщеря си

 

Майката и бащата имат своите специфични роли за децата в семейството и те са различни, когато говорим за възпитанието на момчетата и момичетата. По принцип майката е тази, която дава нежност, а бащата осигурява спазването на правилата. Ако условието момчето да стане мъж, е да бъде по-скоро под влиянието на бащата, то условието момичето да стане жена, е да е под въздействието на майката. За да се случат правилно нещата обаче, ролите на майката и бащата не трябва да се объркват. 

 

Жената възпитава женственост

 

Едно момиче може да се превърне в жена единствено под въздействието на друга жена. Тоест, ако майката е разделена с бащата и дъщерята живее при него, ще й е много по-трудно да се осъзнае като жена, отколкото ако живее с майка си.

Това не е защото ние бащите имаме някакви огромни липси, а вие майките имате някакви схвърхумения, а просто защото вие жените имате преживелищния опит какво е да си жена.

Майката знае как едно момиче се превръща в жена – нещо, което на нас бащите няма как да ни е ясно. Затова майката трябва да предаде на дъщеря си усещането, че да си жена е нещо хубаво, че вашата собствена женственост ви позволява да се наслаждавате на това. Когато са в обратната позиция, много момичета създават едно компенсаторно усещане, че по някакъв начин са ощетени, защото не са момчета.

Когато една майка казва на дъщеря си, че тя се чувства добре в кожата си на жена, че това, че е по-слаба, не я притеснява, защото е намерила човек, който да се грижи за нея, тя предава това отношение на дъщеря си. Насладата от това да се радвате на собствената си женственост създава образа на жената в главата на малкото момиче.

 

„Уикенд бащата“

 

Обикновено при раздяла на родителите децата остават при своите майки. В повечето случаи съдът определя регулирани дни за срещи с детето и най-често те са през уикендите – примерно първият и третият уикенд от месеца. Какво се случва в тази ситуация - бащата застава в една неблагоприятна позиция на „татко-празник“. Когато той е в тази позиция, майката поема целия негатив от ежеседмичните ангажименти за детето – трябва да става рано за детска градина или училище, трябва да пише домашни, трябва да се ходи на някакви курсове и т.н. Така майката се асоциира с всички тези неприятни неща, а в почивните дни татко е този, който води детето по забавления, купува неща от Макдоналдс, ходят на кино и т.н. Този проблем се доусилва, когато детето е момиче – защото в този момент бащата ще я превърне в неговата малка принцеса и ще влезе в позицията на даващия баща. А ние знаем, че добрият баща е този, който може да даде, но не дава. Ако бащата е в позицията на даващия, тогава какво остава за майката? Като резултат от свръх любвеобилното отношение на баща си през уикенда, момичето води война с майка си през седмицата – това е направо смъртоносно за отношенията.

 

Бащата в живота на момичето

 

Пак трябва да повторим, че липсата на бащата не е толкова в реалността, колкото в думите на майката. Ако бащата (дори отсъстващ физически) не бъде включен в битието на детето, това оставя своя отпечатък. Важно е той да присъства.

Като цяло ролята на бащата е да обира негативните емоции, тоест да е лошото ченге, от него трябва да идват изискванията. Бащата е проводник на закона без самият той да е законът. Ако майката се окаже в тази позиция, това е несвойствено за нея - майката е тази, която дава живот, закрила, тази, която може да те гушне. И обратното - ако бащата остане в позицията на слабия, или на този, който воюва с майката, нещата винаги имат отрицателен ефект върху детето. Затова родителите трябва да си разделят отговорностите, да не сменят ролите си и да не воюват чрез децата си.

 

Вижте още:

Оставете момчето на грижите на баща му

Разводът си е развод, възпитавайте заедно

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

възпитание, роля на майката, роля на бащата, момиче, дъщеря

StreetBoard

Във ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация

Неделя, 02 Декември 2018 / Истории от града
От началото на годината у нас са извършени общо 10 такива операции   Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишна жена, с последен стадий на чернодробно заболяване, а донорът – жена на 28 години. Сложната петчасов [...]

Данъчната реформа е алтернатива за икономиката

Вторник, 13 Февуари 2018 / Общество
  Въвеждането на необлагаем минимум и намаляването на ДДС за някои стоки увеличават търговския оборот    Цялостната картина в България е с усещането на мнозина българи, че народът плаща цената за неправилния икономически модел. Търсят се алтернативи на сегашния икономически м [...]