Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Първото шарено яйце е изписано преди хилядолетия

Четвъртък, 21 Април 2022 / Истории от града
303
  • pixabay.com

Най-популярно по нашите земи е багренето с восък

 

Въпросът за произхода на великденското яйце все още е загадка за историците и етнолозите. Има сведения, че първите боядисани яйца датират от 2000 г. преди Новата ера. Те са щраусови, с гравиран орнамент и са открити в Египет. Символиката им е свързана с Възкресението и отвъдния живот. Това кара учените да смятат, че традицията за боядисване води своето начало още от праисторията, но с установяването на християнството, детайлите са били прикрепени към живота и Възкресението на Иисус.

Първото декорирано яйце, намерено по нашите земи, е от Римската епоха или IV-III в. преди Новата ера, украсено с цветни стъклени смалти. Боядисани яйца са намерени и при погребения от XI-XII век по земите на западните славянски народи.

Въпреки историческите спорове за началото на традицията, няма спор, че всяко шарено яйце символизира възкресението, живота и любовта, а според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Традицията повелява да боядисаме яйцата на Велики Четвъртък. Първото яйце винаги трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и с него се подменя с миналогодишното, което през цялото време е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, или на другия ден.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

Съществуват безброй техники за боядисване на великденските яйца, една от най-популярните по нашите географски ширини обаче е обагрянето на яйцата с восък. Именно тази техника е една от старите традиционни техники, познати у нас. Тя е една от най-интересните и с най-богато възможности за рисуване и орнаментиране на великденските яйца. Определящо за техниката е използването на разтопен чист пчелен восък за изписване на рисунъка с помощта на специален уред-писалка. Основен материал при тази техника може да бъде само чистият пчелен восък, който може да се намери при пчеларите на пазара. Важно е да се отбележи, че парафинът или други синтетични субстанции, дори и църковните свещи не могат да се използват за рисуване, тъй като се разливат при боядисването и нямат необходимите качества. Чистият пчелен восък е меденожълт на цвят. Подготовката му за работа предполага да се стопи в плитък съд, да се прецеди, за да се отстранят евентуални примеси (прашинки или частици), да се нареже още топъл на малки тънки ивички или фитилчета, удобни за поставяне във фунийката на писалката.

Восъкът може да се държи постоянно стопен в плитко съдче на огъня по време на работа, без да се "пържи", пуши и прегаря. За получаване на черни контури на рисунката восъкът може да се оцветява в черно според традиционната практика с боров катран или сажди. Тези процедури може да се заменят с оцветяване на восъка с маслена боя за рисуване. Сходството в химическия състав на маслената боя и восъка позволява да се постигне хомогенна смес. Освен в черно восъкът може да се оцветява и в бяло, жълто, червено, кафяво, охра, зелено и пр. В българската народна традиция основен уред за изписване с восък е писалката. Писалката се потопява в съд с разтопен восък и с него се "пише" по яйцето. Освен писалка може да се използва игла, клечка от метла, сламка или перце.

По материал на БГНЕС

 

Вижте още:

На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца

Великденска история

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великден, яйца, традиции

StreetView

Светещи гъби и зелени релси на площад „Света Неделя“

Събота, 30 Ноември 2019 / Места
Площадът ще бъде обновен по проект на студио "Фуксас"   Светещи гъби, фонтани, зелени релси и нови дървета в центъра на София - така би трябвало да изглежда знаковия за столицата площад "Света Неделя" след реконструкцията, която започва догодина.   След няколко провалени конк [...]

Най-големият графит в Източна Европа е в Сливен

Неделя, 06 Юни 2021 / Места
Проектът на Насимо и „Домейн Бойар“ е по случай 30-та годишнина на най-големия винопроизводител у нас   Най-големият и детайлно изработен графит у нас се намира върху съдове за съхранение на вино на „Домейн Бойар“ в Сливен. Композицията "Жар" е дело на известния [...]