Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Може ли Европа да „отпуши“ устите на журналистите?

Сряда, 10 Април 2019 / Общество
120
  • ansa.it
  • Репортери без граници
1 / 2

Репортери без граници предлага европейски комисар да контролира свободата на словото

 

Международната организация "Репортери без граници" обяви 10 предложения за защита на свободата на словото във връзка с предстоящите европейски избори. Тя е разтревожена от посегателствата над свободата на словото в страните членки и от "относителното безсилие на европейските институции" да реагират, съобщава „Сега“.

Организацията предлага Европейският парламент да включи след своите приоритети за следващите пет години гаранции за свободата и независимостта на информацията и да се ангажира със защита на журналистите.

За целта в ЕП трябва да се въведе процедура на периодичен преглед на свободата на словото в страните членки, която да се основава на независим доклад и да отправя препоръки към държавите за поправяне на положението, както и препоръки за налагане на наказания при тежки нарушения. Предлага се да бъде създаден специален пост на европейски комисар за свободата, независимостта и плурализма на информацията. В момента с въпросите на информацията и дезинформацията се занимава българската еврокомисарка за цифровия пазар Мария Габриел.  "Исторически фокусиран върху развитието на единния цифров пазар, Европейският съюз фактически организира юридическата безотговорност на големите (интернет) платформи чрез своята директива за електронната търговия", пишат обаче от неправителствената оганизация.

"Репортери без граници" предлага и да се въведе европейски контрол над съдебния тормоз срещу журналисти и медии, който визира преди всичко разследващата журналистика. За целта организацията настоява бъдещите евродепутати да приемат директива за борба срещу злоупотребата със съд с цел "запушване на устата".

Предлага се също да се въведе в Европа наказателна процедура по примера на "механизма Магнитски" в САЩ, която да санкционира авторите на тежки посегателства срещу свободата на словото и сигурността на журналистите. В момента по Закона "Магнитски" има отправена жалба в САЩ от задочно подсъдимия банкер Цветан Василев срещу депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

"Репортери без  граници" класира България през 2018 г. на 111-то място по свобода на словото от 180 държави. Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани. В Европа само Беларус, Русия и Турция са по-назад в класацията.

Когато България стана член на Европейския съюз през 2007 г., тя е на 36-о място в годишната класация на организацията "Индекс за свобода на пресата“.

 

Вижте още:

Българите не вярват на медиите

Не брюкселската бюрокрация, медиите се провалиха

Гафовете в комуникацията през 2018-та година

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медии, свобода на словото, журналисти, Репортери без граници, Европа, ЕП, ЕК

Street of Art

Цаца, ама един тон - на фестивал

Петък, 10 Юни 2016 / Хранене и Здраве
  Тридневен фестивал на цацата се провежда от днес в Кранево     От днес до 12 юни в Кранево се порвежда първият Фестивал на цацата. На посетителите на черноморския курорт ще бъдат предложени 1 тон цаца, риба и морски дарове. Част от курорта ще се превърне във фестивална зо [...]

Българската рокендрол банда DAILY NOISE CLUB ще свири на концерта на LORD BISHOP ROCKS в София

Събота, 05 Август 2017 / Под прожектора
Концертът е в София на 6 септември   Българската рокендрол банда Daily noise club и немската стоунър рок банда Audiofolf са специалните гости на концерта на американските рокери Lord Bishop Rocks в София на 6 септември 2017г. в Club Live & Loud, съобщиха организаторите IcreativeEven [...]