Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Може ли Европа да „отпуши“ устите на журналистите?

Сряда, 10 Април 2019 / Общество
94
  • ansa.it
  • Репортери без граници
1 / 2

Репортери без граници предлага европейски комисар да контролира свободата на словото

 

Международната организация "Репортери без граници" обяви 10 предложения за защита на свободата на словото във връзка с предстоящите европейски избори. Тя е разтревожена от посегателствата над свободата на словото в страните членки и от "относителното безсилие на европейските институции" да реагират, съобщава „Сега“.

Организацията предлага Европейският парламент да включи след своите приоритети за следващите пет години гаранции за свободата и независимостта на информацията и да се ангажира със защита на журналистите.

За целта в ЕП трябва да се въведе процедура на периодичен преглед на свободата на словото в страните членки, която да се основава на независим доклад и да отправя препоръки към държавите за поправяне на положението, както и препоръки за налагане на наказания при тежки нарушения. Предлага се да бъде създаден специален пост на европейски комисар за свободата, независимостта и плурализма на информацията. В момента с въпросите на информацията и дезинформацията се занимава българската еврокомисарка за цифровия пазар Мария Габриел.  "Исторически фокусиран върху развитието на единния цифров пазар, Европейският съюз фактически организира юридическата безотговорност на големите (интернет) платформи чрез своята директива за електронната търговия", пишат обаче от неправителствената оганизация.

"Репортери без граници" предлага и да се въведе европейски контрол над съдебния тормоз срещу журналисти и медии, който визира преди всичко разследващата журналистика. За целта организацията настоява бъдещите евродепутати да приемат директива за борба срещу злоупотребата със съд с цел "запушване на устата".

Предлага се също да се въведе в Европа наказателна процедура по примера на "механизма Магнитски" в САЩ, която да санкционира авторите на тежки посегателства срещу свободата на словото и сигурността на журналистите. В момента по Закона "Магнитски" има отправена жалба в САЩ от задочно подсъдимия банкер Цветан Василев срещу депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

"Репортери без  граници" класира България през 2018 г. на 111-то място по свобода на словото от 180 държави. Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани. В Европа само Беларус, Русия и Турция са по-назад в класацията.

Когато България стана член на Европейския съюз през 2007 г., тя е на 36-о място в годишната класация на организацията "Индекс за свобода на пресата“.

 

Вижте още:

Българите не вярват на медиите

Не брюкселската бюрокрация, медиите се провалиха

Гафовете в комуникацията през 2018-та година

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медии, свобода на словото, журналисти, Репортери без граници, Европа, ЕП, ЕК

StreetInside

Хокинг доказва съществуването на паралелни вселени

Понеделник, 19 Март 2018 / На предела
Британският астрофизик е предал своето последно научно изследване само две седмици преди да почине   В последния си научен труд Стивън Хокинг полага теоретичната основа за откриване на съществуването на паралелни вселени, пише Business Insider. В текста той описва и как Вселената щ [...]

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

Вторник, 18 Декември 2018 / Кариера
Д-р Иван Лютаков е победителят в конкурса „Предприемач в науката“   Капсула с размера на обикновено хапче ще помага за диагностика на хора с гастроентеорологични проблеми. Разработката е на д-р Иван Лютаков от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С нея той спечел [...]