Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Може ли Европа да „отпуши“ устите на журналистите?

Сряда, 10 Април 2019 / Общество
134
  • ansa.it
  • Репортери без граници
1 / 2

Репортери без граници предлага европейски комисар да контролира свободата на словото

 

Международната организация "Репортери без граници" обяви 10 предложения за защита на свободата на словото във връзка с предстоящите европейски избори. Тя е разтревожена от посегателствата над свободата на словото в страните членки и от "относителното безсилие на европейските институции" да реагират, съобщава „Сега“.

Организацията предлага Европейският парламент да включи след своите приоритети за следващите пет години гаранции за свободата и независимостта на информацията и да се ангажира със защита на журналистите.

За целта в ЕП трябва да се въведе процедура на периодичен преглед на свободата на словото в страните членки, която да се основава на независим доклад и да отправя препоръки към държавите за поправяне на положението, както и препоръки за налагане на наказания при тежки нарушения. Предлага се да бъде създаден специален пост на европейски комисар за свободата, независимостта и плурализма на информацията. В момента с въпросите на информацията и дезинформацията се занимава българската еврокомисарка за цифровия пазар Мария Габриел.  "Исторически фокусиран върху развитието на единния цифров пазар, Европейският съюз фактически организира юридическата безотговорност на големите (интернет) платформи чрез своята директива за електронната търговия", пишат обаче от неправителствената оганизация.

"Репортери без граници" предлага и да се въведе европейски контрол над съдебния тормоз срещу журналисти и медии, който визира преди всичко разследващата журналистика. За целта организацията настоява бъдещите евродепутати да приемат директива за борба срещу злоупотребата със съд с цел "запушване на устата".

Предлага се също да се въведе в Европа наказателна процедура по примера на "механизма Магнитски" в САЩ, която да санкционира авторите на тежки посегателства срещу свободата на словото и сигурността на журналистите. В момента по Закона "Магнитски" има отправена жалба в САЩ от задочно подсъдимия банкер Цветан Василев срещу депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

"Репортери без  граници" класира България през 2018 г. на 111-то място по свобода на словото от 180 държави. Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани. В Европа само Беларус, Русия и Турция са по-назад в класацията.

Когато България стана член на Европейския съюз през 2007 г., тя е на 36-о място в годишната класация на организацията "Индекс за свобода на пресата“.

 

Вижте още:

Българите не вярват на медиите

Не брюкселската бюрокрация, медиите се провалиха

Гафовете в комуникацията през 2018-та година

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медии, свобода на словото, журналисти, Репортери без граници, Европа, ЕП, ЕК

Street of Art

Замразяването на зеленчуци и плодове иска майсторлък

Понеделник, 01 Октомври 2018 / Хранене и Здраве
Съхраняването им има различна технология   С настъпването на есента всяка домакиня се старае да запази свежи плодове и зеленчуци за през зимата. Освен консервирани, те могат да бъдат и замразени. Разбира сеq не всички плодове и зеленчуци може да замразим, а и трябва да знаем начина, по [...]

Ще ги познаете ли?

Понеделник, 06 Март 2017 / Стил
Как са изглеждали някои от световно известните личности като деца?   Понякога забравяме, че известните личности също са били деца, не са супергерои и често им се е случвало да не се харесват или да се чувстват неловко. Нашите детски снимки показват откъде сме дошли и ни напомнят за сти [...]