Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стартира програмата за детегледачи

Петък, 29 Септември 2017 / Родители
1137
  • roditel.bg

Пенсионирани или безработни роднини на децата ще могат да поемат грижата за тях, докато родителите им са на работа

 

Пенсионирани учители и медицински сестри, безработни роднини или семейни приятели ще могат да кандидатстват за детегледачи на деца, които не посещават детска градина. Те ще получават минимална работна заплата, която през тази година е 460 лева, а ангажиментът им ще е за 18 месеца. Това трябва да даде възможност на родителите да се върнат на работа, въпреки че децата им не са записани в ясли и детски градини. Това могат да бъдат и родители на деца с увреждания.

Детегледачите няма да бъдат обучавани и ще имат шестмесечен изпитателен срок от сключването на трудовия договор. Родителите сами ще избират сред кандидатите за детегледачи, неограничен брой пъти, докато намерят подходящия човек. Една от желаещите да използват новата програма е Мария-Магдалена, майка на 6-месечния Венци. Тя вече е избрала и своя детегледач.

От 29 септември Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Родители в заетост”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст. Родителите, които към момента на кандидатстване, нямат работа имат срок от 4 месеца да намерят работодател или заетост като самоосигуряващо се лице, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните лица за детегледачи, които ще бъдат насочени за одобрение от родителите.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв. Срокът за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. Очакванията са, че с планираните средства ще се осигури подкрепа за 1500 родители за отглеждане на техните деца.

Заявления ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа. Подробна информация по проект „Родители в заетост” и образец на Заявление може да намерите тук.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детегледачки, детска градина, деца, родители, социално министерство

StreetBoard

НОИ: Пенсиите са ви ниски, защото живеете дълго

Понеделник, 03 Април 2017 / Общество
Въпреки това обаче Осигурителният институт  "рекламира" разходопокривната  си схема като по-сигурна от капиталовата система   Пенсиите са ниски, защото се получават все по-дълго време. Това е червената нишка в доклад, посветен на парите за старини на Националния осигурителен и [...]

Да помогнем на малката Калина

Четвъртък, 30 Май 2019 / Истории от града
Момиченце от Варна се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб   Млади родители от Варна започнаха спешна кампания за набиране на средства, необходими за трансплантация на черен дроб на двумесечната им дъщеричка. Калина се ражда на 22 март и през първия месец на своя живот се разви [...]