Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

До 20% повече пари за училища с деца от уязвими групи

Понеделник, 22 Януари 2018 / В клас
1646
  • сн. МОН

Финансирането ще зависи от мястото и образованието на семействата

 

Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера представи проект за промени в наредбата за финансирането на институциите в предучилищното и училищното образование, цитиран от в. „Сега“. Документът предвижда допълнителни средства за най-малките и отдалечени школа, включително и за тези, намиращи се в 112 общини от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и пограничните райони.

"Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и да може по-лесно да се привличат учители в тях. Ще обмислим възможност да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование", каза Красимир Вълчев.

 

Заплати на учителите

 

Допълнителните средства ще се ползват главно за увеличение на заплатите на учителите. Става дума за общо 90 млн. лв., 55 млн. лв. от които вече са преведени. Заедно с това обаче с парите може да се обезпечи назначаването на социален работник, образователен медиатор или помощник на учителя или пък те да се насочат за служители, включени в екипите за издирване на липсващи ученици, за заплащане на допълнителни часове по български език и др. От думите на министър Красимир Вълчев се разбра, че ново повишение на заплатите (извън последното от 1 септември м.г., заради което в бюджета за 2018 г. бяха заложени 240 млн. лв.) ще има не за всички учители, а само за тези, които преподават във въпросните малки, отдалечени училища с много рискови ученици.

Предложените поправки разписват по-детайлно новата формула, по която от началото на 2018 г. училищата ще получават делегираните си бюджети. Парите им вече няма да зависят само от броя ученици, но и от броя на паралелките, както и от отдалечеността от големи градове и наличието на много проблемни деца. Очаква се в резултат на новостите над половината училища у нас да получат "бонус" към миналогодишните си бюджети.

 

Образованието на семейството

 

Проектът на МОН разделя учебните заведения на 5 групи в зависимост от образователното ниво на семействата - именно според него ще се съди дали във въпросното училище се обучават твърде много рискови ученици. Най-много допълнителна помощ ще получават тези школа, в които над 50% от родителите са с начално и по-ниско образование, а над 60% са с основно и по-ниско. По предварителни разчети по тази линия учебните заведения могат да получат между 15-20% допълнителни средства (според проекта списъкът на училищата с уязвими групи ученици ще се публикува на сайта на министерството). Освен това тези училища ще могат да разкриват и маломерни паралелки под сегашния минимум, който е 16 деца за I-IV клас и 18 деца от V до XII клас.
Същата възможност ще имат и училищата, които обучават по специалности с очакван недостиг на кадри (при които броят на заетите, които ще се пенсионират в следващите няколко години, е 2 пъти по-висок от броя на учениците, които се обучават в момента по тези специалности). Става дума за 55 специалности, сред които транспортни услуги, машиностроене, пътнотранспортна и товаро-подемна техника, металургия, електротехника, стругарство, заварчици, строителство, хранителни технологии и др. 

 

Общините, в които са училищата


Проектонаредбата разграничава и 8 групи училища в зависимост от характеристиките на общините, в които се намират (населението и отдалечеността им от населено място с над 100 хил. жители). Най-голямо увеличение ще има за училища от осма група - това са общини с до 2 хил. жители, които се намират на над 160 км от областен град, както и общини с до 5 хил. души, намиращи се на поне 61 км от областен град. Най-малко допълнителни средства пък са планирани за школата в общини от първа група - с над 20 хил. жители и отстоящи на 20 км от областен град. Сметките на МОН показват, че усреднено увеличението за учебните заведения по този регионален компонент ще е около 12%, но в Ивайловград например бонусът ще е 16%. Подобни на него са още Брегово, Кула, Болярово, Маджарово и др.

При групирането допълнителна тежест ще получават училищата от малки гранични общини, Северозападния район, както и териториите на Родопите и Странджа-Сакар, наречени "региони за целенасочено въздействие". Посочени са общо 112 общини, сред които Ардино, Крушари, Батак, Априлци, Златоград, Никопол, Царево, Смолян, Велинград, Пордим, Пещера, Кресна и т.н.
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, финансиране, заплати, учители, защитени училища, образование, МОН

StreetView

Какво е общото между Статуята на свободата и Айфеловата кула

Събота, 28 Май 2016 / Места
  И двата паметника, символи на независимостта, са дело на французи, но не е само това     Две от най-големите туристически атракции в света са дело на французи. И двата паметника символизират независимостта, строени са по едно и също време и по подобни поводи - Статуята на [...]

От Елхово до Ахтопол пеша

Неделя, 30 Декември 2018 / Места
Нов туристически маршрут в „Странджа“ ще привлича туристи   Нов туристически маршрут из цяла Странджа ще привлича туристи целогодишно. Трасето е дълго 180 км, минава през 17 населени места и вековни гори, съобщи bTV. Подходящо е както за опитни, така и за начинаещи туристи [...]