Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нов опасен наркотик навлиза у нас

Сряда, 18 Октомври 2017 / Общество
347
  • politika.bg

В медицината се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина

 

"На пазара се появяват по-силни наркотични субстанции. Такива например са синтетичните опиоиди като фентанил, които са аналог на хероина, но са много по-силни и крият висока опасност от свръхдоза. Този вид синтетични наркотици вече присъстват в Европа, а отскоро навлизат и в България“, съобщи вчера пред медии Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" в митницата на летище "София".
От отдел "Борба с наркотрафика" предупреждават, че фентанилът може да убие човек дори и само при вдишване. Заместителят на хероина е лесен производство и затова има ниска цена - от 10 милиграма фентанил може да се произведат 10 000 дози наркотично вещество.
"Новите наркотици на пазара днес са по-опасни от всякога. Те са много мощни и имат единствената цел да ви направят наркозависим – така трафикантите могат да печелят повече", коментира Едуард Кофи, ръководител на офиса на американската служба за борба с наркотиците (DEA) в България.

В медицината това вещество се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина.

В САЩ от началото на годината досега фентанилът е взел

 

няколко хиляди жертви

 

От митниците са засекли продажби и у нас.

Преди няколко месеца властите в Канада съобщиха, че са идентифицирали наркотика W-18 във фалшиви хапчета Оксиконтин. Те са синьо-зелени, с обла форма и обикновено съдържат фентанил, но новият засечен наркотик e 100 по-силен от него. Става въпрос за синтетичен опиоид, който няма клинични приложения.

Новото психоактивно вещество е под формата на пудра. Предполага се, че се произвежда в Китай и се разпространява чрез интернет.

Фентанилът и неговите аналози са включени в списъка с контролираните вещества в Канада. От октомври 2015 година това е така и в Китай, но W-18 не принадлежи към същата група и следователно не е включен в списъка.
През 2014 година 120 души са починали в Албърта заради фентанил, а през 2015 броят им се е увеличил почти двойно.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наркотик, фентанил, опиат, хероин, дрога

Street of Hope

По-малко часове, на за същите заплати

Сряда, 15 Февуари 2017 / В клас
Намаляват норматива на учителите по музика, изобразително изкуство и други предмети   Заплатите на учителите ще се запазят, въпреки че нормативът по някои предмети ще се намали. Това е предвидено в държавния образователен стандарт за нормиране и заплащане на труда, подготвен съгласно из [...]

Родители на протест срещу насилието

Събота, 06 Май 2017 / Гласът на детето
    Майки настояват за онлайн система за видеонаблюдение, която да им дава достъп до това, което става зад вратата на класната стая   Родители излизат на протест срещу психическото и физическото насилие в яслите, детските градини и училищата на 10 май. Едно от основните иск [...]