Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нов опасен наркотик навлиза у нас

Сряда, 18 Октомври 2017 / Общество
314
  • politika.bg

В медицината се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина

 

"На пазара се появяват по-силни наркотични субстанции. Такива например са синтетичните опиоиди като фентанил, които са аналог на хероина, но са много по-силни и крият висока опасност от свръхдоза. Този вид синтетични наркотици вече присъстват в Европа, а отскоро навлизат и в България“, съобщи вчера пред медии Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" в митницата на летище "София".
От отдел "Борба с наркотрафика" предупреждават, че фентанилът може да убие човек дори и само при вдишване. Заместителят на хероина е лесен производство и затова има ниска цена - от 10 милиграма фентанил може да се произведат 10 000 дози наркотично вещество.
"Новите наркотици на пазара днес са по-опасни от всякога. Те са много мощни и имат единствената цел да ви направят наркозависим – така трафикантите могат да печелят повече", коментира Едуард Кофи, ръководител на офиса на американската служба за борба с наркотиците (DEA) в България.

В медицината това вещество се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина.

В САЩ от началото на годината досега фентанилът е взел

 

няколко хиляди жертви

 

От митниците са засекли продажби и у нас.

Преди няколко месеца властите в Канада съобщиха, че са идентифицирали наркотика W-18 във фалшиви хапчета Оксиконтин. Те са синьо-зелени, с обла форма и обикновено съдържат фентанил, но новият засечен наркотик e 100 по-силен от него. Става въпрос за синтетичен опиоид, който няма клинични приложения.

Новото психоактивно вещество е под формата на пудра. Предполага се, че се произвежда в Китай и се разпространява чрез интернет.

Фентанилът и неговите аналози са включени в списъка с контролираните вещества в Канада. От октомври 2015 година това е така и в Китай, но W-18 не принадлежи към същата група и следователно не е включен в списъка.
През 2014 година 120 души са починали в Албърта заради фентанил, а през 2015 броят им се е увеличил почти двойно.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наркотик, фентанил, опиат, хероин, дрога

Street of Art

Следите остават

Сряда, 13 Април 2016 / Под прожектора
  Група "Клас" направи един от редките си концерти на 11 април. На него музикантите представиха DVD, озаглавено "Следите остават". Дискът включва последният им концерт от преди 3 години. Групата е създадена през август 1986 г. в състав: Бойко Петков (вокал и бас), Иван Градинаров (китар [...]

Грандиозно шоу на Amon Amarth и Grand Magus в София

Неделя, 04 Декември 2016 / Под прожектора
Концертът беше част от европейското турне на групите   Метъл викингите от Amon Amarth бяха отново в София, този път заедно с Grand Magus. Шведските банди се спряха у нас в рамките на турнето Jomsviking, както се казва и новият албум на Amon Amarth. Той разказва скандинавски саги за йомс [...]