Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Щъркел остана без дом, гнездото му било опасно

Сряда, 27 Март 2019 / Истории от града
311
  • Сн. Tini Nails Brilqntini
1 / 3

Хората от село Ръждак са подали сигнали за разрушеното гнездо, от ЧЕЗ вече са поставили платформа 

 

След като прелетя хиляди километри, за да се завърне в дома си в петричкото село Ръждак, щъркел не намери гнездото си.  Гнездото, изградено въху електрически стълб, вероятно е било премахнато от служителите на енергодружеството от съображения за сигурност, но не е била поставена платформа, върху която птицата да изгради отново дома си.

На снимка, споделена във Facebook от потребител името Tini Briliantini, се вижда как птицата седи върху улична лампа до стълба, където е било някогашното й гнездо. Снимката е направена на 26 март.
„Старите хора казват, че щъркелите са свещени птици, носят ни надежда, радост, ново начало...Връщат онази загубена частица щастие, скрила се дълбоко в зимните преспи. От малки ни учат да ги пазим, години наред гледаме как с любов и много усилия отглеждат поколение след поколение. Носят грижовно храна на малките, учат ги да летят и оцеляват и отлитат...До следващата пролет.
Уви, този щъркел не намери дома си там, където го беше оставил...Гнездото беше разрушено,преди десет дни...И въпреки хилядите левове, отпуснати от Европейския съюз (за опазване на гнездата и поставяне на метални конструкции), вместо платформа, той получи кол. Да, кол....И той седи там, наказан вече десет дни. До кола. Тази прекрасна, красива птица и този величествен КОЛ...“, пише под снимката.

Всяка година в началото на март щъркелите се завръщат, за да гнездят на същото място или в близост до миналогодишното. Младите птици също винаги се връщат и построяват гнездо си в близост до мястото, където са били излюпени. Могат да бъдат намерени гнезда, които са били използвани в продължение на стотици години, обяснява сайтът на проекта на БДЗП за преброяване на щъркелите у нас. През 2015 година бяха преброени общо 6805 щъркелови гнезда в България, от които 5671 - заети. Общият брой на успешно отгледаните малки щъркелчета в България за периода на броенето е 13 873.

 

 

 

В последната седмица местните хора са се свързали с всички възможни инстанции, за да сигнализират. Всички са ги насочили към ЧЕЗ, които са собственици на стълба.

„Разбирам, че гнездото, което е на повече от десет години, е било опасно, но не разбирам защо не е поставена конструкция? Имахме идея да помогнем сами, но нямаме правомощията за това. Остава ни да чакаме...Дано и тази двойка щъркели има време да чака“, казва още Tini Briliantini. Тя посочва, че е уведомен и кмета на село Ръждак, както и Българското дружество за защита на птиците в България и РИОСВ с надеждата някой да помогне на бездомната птица.

 

Щастлива развръзка

 

StreetWatch също потърси съдействие от БЗДП, откъдето ни обясниха, че за да премахнат гнездото и да поставят този кол, най-вероятно от електроразпределителното дружество имат основателна причина, като например гнездото е било в контакт с елемент от стълба, който е застрашавал птиците и електрозахранването. 

„И това е по-добре и за птиците, и за хората. Това, че не са успели да поставят сега платформа, не означава че няма да го направят, а и може да поставят на съседно място, което да е по-безопасно от това. Не мислете, че щъркелите не могат да се справят с такава ситуация. Има вероятност да изградят гнездо на друго място или да заемат не използвано такова в съседство и т.н. Може птицата, която е там, само да каца за почивка на стълба, да е млада и въобще да не е пристъпила към размножаване. Не може да се правят такива генерални изводи в подобна ситуация“, обясниха ни от БЗДП. 

По-късно от организанизацията ни съобщиха, че ЧЕЗ са поставили платфома, за да може птицата да изгради гнездото си отново. 

ЧЕЗ Разпределение България имат план да поставят до 2022 година общо 900 платформи за щъркелови гнезда. 

 

Вижте още:

Всички спасяват щъркелите

Отношението към животните у нас потресе Европа

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щъркел, стълб, гнездо, ЧЕЗ, дом, Ръждак

Street of Hope

Шестте нива на привързаност между родителите и децата

Вторник, 25 Април 2017 / Родители
Психологът Гордън Нюфелд е разработил прекрасен модел, който изследва развитието на здравите семейни отношения   Той формулира теория за 6 нива на привързаност, които създават основата на всякакъв вид връзки – като започнем от тези в семейството и завършим с отношенията между брат [...]

Децата ще учат само първа смяна

Вторник, 31 Октомври 2017 / В клас
Този режим трябва да се въведе то 3 години в над 400 училища   437 училища в България трябва да преминат на едносменен режим на обучение до 3 години. Това показват данни на просветното министерство във връзка с изискването в новия училищен закон за премахване на двусменното обучение, ко [...]