Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Щъркел остана без дом, гнездото му било опасно

Сряда, 27 Март 2019 / Истории от града
454
  • Сн. Tini Nails Brilqntini
1 / 3

Хората от село Ръждак са подали сигнали за разрушеното гнездо, от ЧЕЗ вече са поставили платформа 

 

След като прелетя хиляди километри, за да се завърне в дома си в петричкото село Ръждак, щъркел не намери гнездото си.  Гнездото, изградено въху електрически стълб, вероятно е било премахнато от служителите на енергодружеството от съображения за сигурност, но не е била поставена платформа, върху която птицата да изгради отново дома си.

На снимка, споделена във Facebook от потребител името Tini Briliantini, се вижда как птицата седи върху улична лампа до стълба, където е било някогашното й гнездо. Снимката е направена на 26 март.
„Старите хора казват, че щъркелите са свещени птици, носят ни надежда, радост, ново начало...Връщат онази загубена частица щастие, скрила се дълбоко в зимните преспи. От малки ни учат да ги пазим, години наред гледаме как с любов и много усилия отглеждат поколение след поколение. Носят грижовно храна на малките, учат ги да летят и оцеляват и отлитат...До следващата пролет.
Уви, този щъркел не намери дома си там, където го беше оставил...Гнездото беше разрушено,преди десет дни...И въпреки хилядите левове, отпуснати от Европейския съюз (за опазване на гнездата и поставяне на метални конструкции), вместо платформа, той получи кол. Да, кол....И той седи там, наказан вече десет дни. До кола. Тази прекрасна, красива птица и този величествен КОЛ...“, пише под снимката.

Всяка година в началото на март щъркелите се завръщат, за да гнездят на същото място или в близост до миналогодишното. Младите птици също винаги се връщат и построяват гнездо си в близост до мястото, където са били излюпени. Могат да бъдат намерени гнезда, които са били използвани в продължение на стотици години, обяснява сайтът на проекта на БДЗП за преброяване на щъркелите у нас. През 2015 година бяха преброени общо 6805 щъркелови гнезда в България, от които 5671 - заети. Общият брой на успешно отгледаните малки щъркелчета в България за периода на броенето е 13 873.

 

 

 

В последната седмица местните хора са се свързали с всички възможни инстанции, за да сигнализират. Всички са ги насочили към ЧЕЗ, които са собственици на стълба.

„Разбирам, че гнездото, което е на повече от десет години, е било опасно, но не разбирам защо не е поставена конструкция? Имахме идея да помогнем сами, но нямаме правомощията за това. Остава ни да чакаме...Дано и тази двойка щъркели има време да чака“, казва още Tini Briliantini. Тя посочва, че е уведомен и кмета на село Ръждак, както и Българското дружество за защита на птиците в България и РИОСВ с надеждата някой да помогне на бездомната птица.

 

Щастлива развръзка

 

StreetWatch също потърси съдействие от БЗДП, откъдето ни обясниха, че за да премахнат гнездото и да поставят този кол, най-вероятно от електроразпределителното дружество имат основателна причина, като например гнездото е било в контакт с елемент от стълба, който е застрашавал птиците и електрозахранването. 

„И това е по-добре и за птиците, и за хората. Това, че не са успели да поставят сега платформа, не означава че няма да го направят, а и може да поставят на съседно място, което да е по-безопасно от това. Не мислете, че щъркелите не могат да се справят с такава ситуация. Има вероятност да изградят гнездо на друго място или да заемат не използвано такова в съседство и т.н. Може птицата, която е там, само да каца за почивка на стълба, да е млада и въобще да не е пристъпила към размножаване. Не може да се правят такива генерални изводи в подобна ситуация“, обясниха ни от БЗДП. 

По-късно от организанизацията ни съобщиха, че ЧЕЗ са поставили платфома, за да може птицата да изгради гнездото си отново. 

ЧЕЗ Разпределение България имат план да поставят до 2022 година общо 900 платформи за щъркелови гнезда. 

 

Вижте още:

Всички спасяват щъркелите

Отношението към животните у нас потресе Европа

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щъркел, стълб, гнездо, ЧЕЗ, дом, Ръждак

Street of Art

Българската рокендрол банда DAILY NOISE CLUB ще свири на концерта на LORD BISHOP ROCKS в София

Събота, 05 Август 2017 / Под прожектора
Концертът е в София на 6 септември   Българската рокендрол банда Daily noise club и немската стоунър рок банда Audiofolf са специалните гости на концерта на американските рокери Lord Bishop Rocks в София на 6 септември 2017г. в Club Live & Loud, съобщиха организаторите IcreativeEven [...]

Плодове и зеленчуци за добро настроение

Петък, 27 Април 2018 / Хранене и Здраве
Диета за хипертоници предпазва от депресия, показва проучване   Хората, които ядат повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, страдат по-малко от депресия, показва проучване на Американската академия по неврология. Изследването установява също, че хората, които спазват диета за хи [...]