Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Граждански некомпетентни...

Петък, 10 Ноември 2017 / В клас
625
  • lifehacker.com

Голяма част от тийнейджърите не смятат, че законите трябва да се спазват, а личното мнение - да се уважава

 

Едва 42% от родните тийнейджъри смятат, че законите винаги трябва да се спазват. Също така само 55% от българските ученици споделят виждането, че следва да се уважава правото на другите да имат лично мнение. И като цяло българските осмокласници са на последно място в ЕС по граждански компетентности. Това показват резултатите от 2-то международно изследване на гражданското образование ICCS 2016.


Първото издание на изследването, което цели да установи как училището подготвя младите хора за ролята им на активни граждани, е проведено през 2009 г. Във 2-то издание са взели участие 94 хил. ученици от 24 държави и административни региони - 16 от Европа, 3 от Азия и 5 от Латинска Америка.

Всеки от тях е отговарял на индивидуална комбинация от около 20 въпроса (с 4 степени на трудност), измерващи знанията по гражданско образование. Задача от най-лесната категория например била учениците да напишат защо министър, хванат да шофира с превишена скорост, трябва да плати глоба. Верният отговор "пред закона всички са равни" е бил посочен от 82% от родните младежи.

Връщаме се обаче към началото - 58% от българчетата не са показали убеденост, че законите не трябва да се нарушават. За сравнение - 60% от учениците в останалите европейски държави, участвали в изследването, посочват, че законите трябва да се уважават. Със 7 на сто повече са и учениците в другите държави, които вярват, че личното мнение трябва да се зачита. 

Самият факт, че точно тези данни липсват в посочените в прессъобщението на МОН числа от изследването, показва, че в обществото се губи добрият пример и че вместо да обърнем внимание на това, което ние като възрастни показваме на подрастващите, правейки ежедневни „дребни“ нарушения като неправилно паркиране или изпреварване, неплащане на данъци или търсене на някакви изгоди за сметка на спазването на правилата, ние /като общество/ просто предпочитаме да замитаме проблемите под килима, или да ги премълчаваме.

Тези числа обаче не са маловажни - защото учениците днес, ще бъдат хората, от които ще зависи обществото ни утре. И когато над половината от 15-годишните смятат, че законите и правото на лично мнение не трябва да се зачитат, няма голямо значение, че 79% от тях са посочили, че ще гласуват на избори...


Иначе 60% от българските ученици са посочили изучаването на историята на страната си като характеристика на добрия гражданин, докато този процент при връстниците им от другите страни е 38 на сто. В същото време 25% от учениците у нас смятат, че трябва да показват уважение към представителите на правителството, докато в другите държави този процент средно е 35%. Само 19% от запитаните у нас смятат, че трябва да следят политическите събития в медиите или в интернет, докато в другите 24 държави средно 29% от учениците са на мнение, че трябва да бъдат осведомени.

53% от младежите са посочили, че добрият гражданин трябва да се труди упорито (срещу 42% средно за ICCS), а 50% - че трябва да полага усилия, за да запази природните ресурси (срещу 49% средно за ICCS).

"Българските осмокласници са на първо място по участие в граждански инициативи, свързани с опазването на околната среда и кампании в подкрепа на различни каузи", посочват от МОН. Около 54% от учениците у нас (при 30% средно за ICCS) са участвали в дейности на екологични групи през последната година.

 

74% от осмокласниците ни са посочили като най-голяма заплаха за човечеството замърсяването на околната среда (76% средно за ICCS), на второ място е тероризмът, избран от 67% от българските ученици (за останалите средно 66%), а на трето - недостигът на вода, посочен от 65% както от нашите, така и от чуждите ученици. Прави впечатление по-големият процент у нас на децата, които са припознали като големи заплахи бедността, престъпността, безработицата и глобалните финансови кризи. Нашите ученици са по-песимистично настроени и по отношение на бъдещето на Европа. 2/3 от тях смятат, че ще има ръст на бедността и безработицата, докато в останалите страни на това мнение са 1/2 от запитаните. Най-силно чувство за европейска идентичност са показали учениците във Финландия, Хърватия, Норвегия, Словения, Литва, Малта и Италия, а най-ниско - в Латвия.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ученици, гражданско образование, закони, общество

StreetBoard

Снегът затрупа страната

Петък, 06 Януари 2017 / Общество
776 населени места са без ток, голяма част от пътищата са затворени   Снежният апокалипсис, за който се готвеше държавата от последните дни, все пак се случи. В момента напълно спрени от движение са пътищата в 6 области, а 776 населени места са без ток. Има и села без вода. Междувременн [...]

Заетостта се върна на нивата отпреди кризата. И пазарът на труда се изчерпа

Понеделник, 12 Септември 2016 / Общество
Все още остава голям броят на трайно безработните обаче     Броят на работещите българи достига нивата отпреди кризата през второто тримесечие на тази година. Според данните на националната статистика те нарастват до 3.581 млн. души. Ръстът на заетите обаче се забавя, делът на дъл [...]