Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Софийският университет остава най-желан от кандидатстудентите

Сряда, 12 Юли 2017 / В клас
289
  • Софийски университет

Кандидатите за тази учебна година са с 10% повече 

 

Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ остава най-желаното висше учебно заведение показват резултатите от първото класиране. Общият брой на кандидат-студентите през тази година е 7230, което означава, че имаме 730 кандидати или с 10% повече от миналата година, съобщи проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ ”Св.Климент Охридски”, цитиран от БГНЕС.

Тъй като кандидат-студентите в национален мащаб намаляват, това е голям успех за Софийския университет. Той е предизвикан от няколко причини: първо, реформата на МОН през последните години дава плодове, както и ограничаването на приема в специалности с по-ниско качество неминуемо насочва младите хора към тези висши училища, в които качеството е по-високо.

На второ място - в Софийски университет е преработена платформата, чрез която могат да се подават документи, малка част остава да се попълва на ръка. Тази система позволява след класирането да се направи лесна статистика, чрез която става очевидно мястото на висшето учебно заведение сред останалите в страната. А когато се стигне до записване на приетите студенти, независимо в кой кампус те се намират, в касата на този кампус може да се плати за всяка специалност, обясни проф. Герджиков.

На първото класиране в университета са приети 5576 души от обявени общо 4916 места. Класираните са повече, заради кандидатите с равен бал, а по закон и те трябва да бъдат приети. Предстои записване за първото класиране от днес до петък, 14 юли.

Второто класиране ще бъде обявено на 18 юли, а записването- съответно от 19 до 21 юли и третото класиране ще бъде обявено на 25 юли, а записването- от 26 до 28 юли.

В повечето специалности, от 109 общо, се признава матурата за влизане в университета, а само за седем се влиза с изпит, между тях са медицината, фармацията, журналистиката и др.

 

Най-желаните специалности

 

На първите места с най-много кандидати са психологията, публичната администрация, социологията, английската филология, компютърните науки и софтуерното инженерство. На следващите места са българска филология, информатика, информационни системи, право, политология, педагогика и др. Наистина е голям напливът за специалността психология - кандидатстват над 1800 души за 63 места, което означава 30 кандидати за едно място, подчерта проф. Герджиков. Почти никъде няма специалност с по-малко от 3-4-ма кандидати за едно място, а и много повече, допълни ректорът.

Баловете са също много високи. За новоразкритата специалност графичен дизайн например при кандидатите жени всички са с най-високия бал, не е приет никой, който да не е с максимален бал, похвали се ректорът. Дори приетите с максимален бал са повече от обявените места. Подобно е положението и при мъжете кандидати. Изследване от последните дни показва, че около 30% от децата биха кандидатствали в специалности на техническите науки, но е намалял значително интересът към природните науки, което е жалко, отговори проф. Герджиков на въпрос на БГНЕС. Според него този интерес трябва да се стимулира от държавата, със стипендии и с други средства, а не просто да бъдат обявени за приоритетни и професионални направления.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Софийски университет, специалности, кампания, студенти

StreetInside

Приятелите или семейството?

Сряда, 05 Юли 2017 / Към себе си
Не едно изследване показва, че хората, с които имаме най-пълноценни отношения, са извън роднинския кръг   Казваме, че семейството и домът са нашата опра, но живеем в динамични времена и много често сме далеч от дома и разчитаме на приятелите си. Всъщност много изследвания показват [...]

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]