Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Добринище – тишина, спа и високопланински гледки

Събота, 29 Август 2020 / Места
984
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
1 / 4

В пиринското градче ще ви посрещнат като скъп приятел

 

Добринище е чудесен вариант за семейна почивка, ако търсите спокойствие и обичате природата. Тук хората са сърдечни и повечето от тях ще ви посрещнат в дома си като гости, а не като клиенти. Въпреки че градът се храни основно от туризъм, близостта на Банско взима основния поток от посетителите в региона. Така за по-малките населени места наоколо остават любителите на тишината, а за стопаните – желанието да зарадват всеки свой гост и да го накарат да се върне отново. Има къщи за гости и хотели, които ще ви предложат пълен пакет – нощувка със закуска и вечеря, и такива, които ще ви предложат уюта на градината си, за да си приготвите вечерята сами.  Ние предпочитаме втория вариант, защото лятното барбекю е част от традициите на семейната ни почивка. (Препоръчваме къщата на Васко Ергин /Васи Хаус/, в която може да отседнете в апартамент в битов стил на достъпни цени, намира се в края на града на тиха уличка с чудесна гледка към планината, а стопаните са изключително мили и сърдечни хора). Всички къщи предлагат за гостите си и механа с камина за студените зимни или дъждовните летни вечери.

 

От миналата година в Добринище работи атракционен парк „Не се отказвай“, където има подходящи въжени маршрути и забавления, както за деца, така и за родителите им.  

Добринище е популярен за ски ваканции – има развит зимен туризъм в района и ски писта между хищите Безбог и Гоце Делчев, но предлага и всичко необходимо за забавление през лятото. Градът е известен и като балнеоложки център със своите 17 минерални извора. Има и спа комплекс с голям басейн с температура на водата от 30 градуса, детски басейн с температура на водата от 36 градуса и външно джакузи с температура от 38 градуса. При нас винаги се получава така, че ходим в комплекса в дъждовните дни, а слънчевите оставяме за разходка в планината.

 

Районът около хижа Безбог е един от най-красивите в Национален парк „Пирин“ и от горе тръгват много пешеходни маршрути – както за любители, така и за опитни планинари. От Добринище до хижа Гоце Делчев се стига с автомобил по 11-километров асфалтов път, а от там до хижа Безбог е 30 минути с лифта. Догоре може да се стигне и по черен път – около 10 км, но той е доста тежък, а последният километър е толкова стръмен и каменлив, че е възможно да бъде преминат само с високопроходим автомобил. Затова разходката трябва да бъде съобразена с работното време на лифта – до 16,45 часа от хижата надолу.

Най-популярният маршрут оттук е пътеката до Попово езеро – около 2 часа. В основната си част пътеката е равна и предлага изключителни панорамни гледки. Маршрутът, който трябва да следвате, е маркиран в зелено. Почти през целия път ще виждате освен зелена и жълта маркировка, но вие трябва да следвате зелената, тъй като жълтата продължава към хижа Демяница. Още в началото има един много стръмен участък, известен като Душевадката, който е способен да ви откаже. Преминава се за около 20-30 минути. Но качите ли се горе, се разкриват изключително красиви гледки. Първото, което ще видите е изключително красивото Безбожко езеро, разположено пред хижата. След това пътеката в по-голямата си част е полегата и лесна за изминаване.

Попово езеро е най-голямото в Пирин, намира се на височина от 2233 м и е заобиколено от 5 пирински върха –Кралев двор, Дженгал, Момини двори, Сиврия и Джано. Гледката в района си струва всяка стъпка дотам.

От езерото маршрутът може да продължи до Тевно езеро /4 часа от хижата/, но пътеката е камениста, а пътят доста труден. Повечето избиращи този маршрут остават да пренощуват на заслон Тевно езеро, а на другия ден да продължат към хижа Демяница.

От Безбог по-опитните планинари могат да се качат на един от най-високите панорамни въхове в района връх Полежан – висок е 2851 метра и е четвърти по височина в Пирин планина и седми в България. Към Полежан има и маршрут, който преминава през връх Безбог  - 2645 м, който е и най-достъпният в района. Има и още много маршрути до околните върхове.

 

От Добринище също може да се разходите до хижа Вихрен, която е на около 25 км. На около 2,5 км преди хижата обаче пътят е затворен за автомобили от 9 до 16 часа.

Един от най-кратките маршрути оттук е до Муратово езеро /2200 м/ и другият панорамен връх на Пирин - Муратов връх  /2669 м/. Пътеката до езерото се изминава за около час, като в последната част се преминава през досадни каменисти участъци, но гледката горе си заслужава изкачването. Пътеката е маркирана със синьо и жълто. До Муратов път пътят продължава през Бъндеришката порта и  отнема още около  час и 40 минути. От хижа Вихрен е и един от популярните маршрути за изкачване на връх Вихрен и Кончето.

 

Още снимки от града и Пирин може да видите в галерията

 

Вижте още:

Окончателно: Без втори лифт в Банско

Незрящи младежи покоряват върхове

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Добринище, Пирин, природа, туризъм, места, спа

StreetBoard

Влакче с газова бутилка вози деца в Южния парк

Неделя, 02 Юли 2017 / Истории от града
Снимките са направени на 1 юли, когато в столицата температурата надхвърли 40 градуса   Увеселително влакче, оборудвано с газова уредба, разхожда деца и възрастни в Южния парк с поставена в кабинката на водача бутилка за битова газ. Снимките от парка са направени на 1 юли, когато в [...]

Затягат контрола върху опазването на културните паметници

Понеделник, 22 Август 2016 / Общество
Част от хората, които протестираха пред складовете вчера с цветя и лозунги срещу мафията, днес изразяват своя протест пред общината     Министерството на културата ще настоява за завишени глоби за собственици, които не полагат грижи за опазването на паметниците на културата, съобщ [...]