Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В училищата няма да се влиза с магнитни карти

Четвъртък, 16 Март 2017 / В клас
1105
  • Teacher.bg

Пропускането с магнитни карти водело до опасно струпване на деца по вратите 

 

От следващата учебна година просветното министерство ще финансира само закупуването на видеонаблюдение и паник бутони в училищата, но не и изграждането на системи за пропускане на учениците с магнитни или чип карти. Причината е, че срещу въпросния пропускателен режим има недоволство от родители, които смятат, че системата предизвиква опасно струпване на деца на входа и не позволява бърза евакуация при евентуална аварийна ситуация, пише "Сега". Тази идея беше предложена първо от Френската гимназия в София, но предизвика спорове, защото беше услугата се осигуряваше от определена банка. 

Промяната е заложена в националните програми в средното образование за 2017 г., които предстои да бъдат одобрени от МС. С тях държавата финансира дейности, за които училищните бюджети не достигат.

Предоставянето на пари за закупуване на паник бутони стартира през м.г. по програма "Достъпно и сигурно училище". От 314-те държавни училища, които единствено могат да кандидатстват по нея, финансиране са получили 52 школа към МОН, 2 към културното министерство, 12 към земеделското и 1 към спортното ведомство. За тази година бюджетът й е намален от 2 млн. лв. на 1.5 млн. лв., които ще се използват предимно за разширяване на видеонаблюдението, както и за изграждане на рампи и платформи за хора с увреждания.

Общо за всички 11 национални програми през тази година ще се отделят 59.5 млн. лв., което е с 9 млн. лв. повече от миналата година. Увеличението на практика "отива" към две програми. Едната е за внедряване на ИКТ технологиите в училище, чийто бюджет е увеличен от 7.5 млн. лв. на 10.2 млн. лв. Другата програма е за оптимизация на училищната мрежа, която традиционно "гълта" половината от парите по всички програми, тъй като по нея се изплащат обезщетенията на пенсионираните учители - тук парите са увеличени от 22 на 28 млн. лв. От МОН отказаха да посочат прогнозния брой на педагозите, които ще излязат в пенсия от следващата учебна година. Вместо това представиха данни за учителите на пределна възраст - тези над 66 г. били 1093 души, а между 61-65 г. - 5792 души. От данните може да се предполага, че системата догодина могат да напуснат около 6800 педагогически кадри.


Две нови програми предлага МОН за 2017/18 г. За първи път се предвижда програма за развитие на предучилищното образование - планираните 400 хил. лв. са разчетени за 130 детски градини, които да обхванат 1600 деца и техните родители в допълнителни занимания, наваксване на обучителните трудности и др. Забавачките са включени и в програмата "Без свободен час", по която с общо 2.5 млн. лв. (500 хил. лв. повече от м.г.) ще се изплащат възнаграждения за заместващи учители (поне 30 хиляди). 270 хил. лв. пък са предвидени за новата програма "Обучение за ИТ кариера", насочена към професионалните гимназии и профилираните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които искат да дават квалификация "приложен програмист". До момента 19 училища са заявили такова желание.

 

Вижте още:

Вход с дебитна карта

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, достъп с карти, МОН

StreetBoard

Да играем безопасно

Събота, 10 Септември 2016 / Истории от града
Майки от столицата с инициатива за подобряване на местата за игра    Родители от столицата са подели инициатива за обезопасяване на детските площадки в София. Те са организирани във Фейсбук групата "Без!опасни детски площадки в София", където събират и изпращат сигнали за състояние [...]

Какво оцеля след пожара в „Парижката Света Богородица“?

Вторник, 16 Април 2019 / Общество
800-годишната катедрала е най-важният символ на френската столица   Катедралата “Нотр Дам дю Пари”, позната у нас като “Парижката Св. Богородица”, е  най-знаковата сграда на френската столица. От нея тръгват всички пътища, а парижани я посещават много повече [...]