Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваканцията ще е до 9 януари

Сряда, 04 Януари 2017 / В клас
999
  • cross.bg

Образователният министър размисли заради грипа и ниските температури

 

Коледната ваканция за учениците в цялата страна е удължена до петък 6 януари включително със заповед на министъра на образованието в оставка Меглена Кунева, съобщиха от образователното министерство. Учениците от всички училища трябва да се върнат в класните стаи на 9 януари 2017 г.

Причините за удължаването на срока са масовото разпространение на грип из цялата страна и очакваните смразяващо ниски температури през идните дни. Препоръката е на здравните експерти, според които събирането на много деца на едно място предизвиква по-бързото разпространение на болестта, която се предава от обикновена кихавица или при контакт.

 

През тази година грипната вълна тръгна около месец по-рано и се очаква да започне да затихва към края на януари, прогнозира главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В Пловдив, Хасково и Габрово е обявена епидемия, очаква се високи нива на заболелите да има и в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик.

Над 90% от всички подобни заболявания в момента, са предизвикани от грипа. Данните от Европа показват около 2 пъти по-висока заболяемост при възрастните хора в сравнение с миналата година.

 

"Между 5-10% от хората се нуждаят от болнично лечение и сериозна диагностика. Не повече от 1-2% развиват животозастрашаващи усложнения, но на фона на големия брой заболели не са малко", коментира д-р Кунчев пред БНТ.

Повечето хора щели да изкарат грипа с 2-3 дни лечение, но когато кашлицата стане влажна, с отделяне на храчки, това е индикация за инфекция. Температурата и усещането за отпадналост повече от 2-3 дни също е индикация, че организмът не може да се справи с инфекцията и му е нужна помощ.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коледна ваканция, удължаване, грип

StreetInside

Добрите хора живеят по-дълго

Събота, 04 Ноември 2017 / Към себе си
Може да изглежда очевидно, но всъщност е научно доказано, че съвестта има връзка с дълголетието    Човечеството го вълнува един глобален въпрос: Как да остане по-дълго на земята? Има различни съвети как да стигнем до 100-те заветни години. Мислили ли сте обаче, че това зависи от со [...]

Сърцето срещу мозъка

Понеделник, 27 Юни 2016 / На предела
  Отвъд енергийното поле на човешката аура   Всички хора имат мозък, много хора знаят как да го използват и само малцина знаят как да го използват ефективно, без да прекрачват границите на хармонията, създадена от природата. Имаме и сърцето си и въпреки че може да изглежда, че то [...]