Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Теории за реалността

Понеделник, 28 Ноември 2016 / На предела
2874
  • unsplash.com

10 умопомрачителни философии за Вселената, които ще ви накарат да се замислите  

 

Реалността не е толкова очевидна и проста колкото ни се иска да мислим. Някои от нещата, които приемаме за истина и смятаме за важни, всъщност са изначално погрешни. Учените и философите са правили много усилия, за да променят представите ни. Десетте примера по-долу показват някои от най-интересните теории.

 

1. Голямото замръзване на Вселената

 

Тази теория разкрива как ще свърши Вселената. Според нея Вселената има ограничени запаси от енергия. Теорията се основава на схващането, че Вселената ще продължи да се разширява и да изстива, докато животът в нея свърши. Топлинната енергия, произведена от движението на частиците постепенно ще се износи, което означава, че в крайна сметка, това движение на частиците ще се забави и, вероятно, един ден всичко ще спре.

 

2. Солипсизъм

 

Това е философска теория, която приема, че нищо не може да се приеме за действително съществуващо, освен разума. На пръв поглед това изглежда глупаво, но ако се замислите, възможно ли е наистина да докажете съществуването на нещо друго, освен на собственото си съзнание?

Отделете малко време, за да си спомните сънищата си. Не е ли възможно всичко около вас да не е нищо друго освен един невероятно сложен сън? Може да се каже, че има хора и неща около нас, които са несъмнени, защото можем да чуем, видим, помиришем, вкусим и почувстваме, нали? И да, и не. Хората, които вземат ЛСД например, казват, че се докосват до най-убедителните халюцинации, но не твърдим, че техните видения са "реалност". По същия начин вашите сънища могат да симулират усещания. В крайна сметка, това, което възприемаме, е просто продукт на обработката на информацията в различни части на мозъка ни. Какво от това, което съществува около нас, може да се докаже? Можем да сме сигурни само в собствените си мисли.

 

3. Идеализъм

 

Бащата на идеализма Джордж Бъркли твърди, че всичко съществува като идея в нечие съзнание. Някои от неговите колеги обаче считат теорията му за глупава. Историята разказва как един от опонентите му ритнал камък със затворени очи, за да опровергае това. Според него, ако камъкът наистина съществувал само във въображението му, той не би могъл да го удари със затворени очи. Начинът, по който Бъркли опровергава това е труден за разбиране, особено в онези дни. Той твърди, че има всемогъщество и всемогъщ Бог, който е в състояние да вижда едновременно всичко.

 

4. Теорията на Платон

 

Всеки е чувал за Платон, един от най-известните философи. Той твърди, че отвъд нашето възприемане на реалността, се намира един свят на идеални форми. Всичко, което виждаме, е само сянка, имитация на истинските неща (Plato’s Allegory of the Cave).

Платон твърди, че чрез философията, ние имаме шанса за видим какви са наистина нещата и да откриваме перфектните форми на всичко, което възприемаме.

Според Платон всичко е изградено от едно-единствено вещество. Това означава, че всичко - от звездите в небето до праха под леглото ни - се състои от един и същ основен материал, но в различна негова форма. С откриването на атомите и молекулите, науката отчасти доказва твърденията му.

 

5. Презентизъм

 

Времето е единственото нещо, което възприемаме като реалност. Разделяме го на минало, настояще и бъдеще. Според презентизма миналото и бъдещето са въображаеми концепции и само настоящето е реално.

С други думи, днешната закуска и всяка дума на тази статия ще престанат да съществуван, след като приключите с четенето, докато не я отворите, за да я прочетете отново. Бъдещето е също толкова въображаемо, защото времето не може да съществува преди и след като се е случило, както е твърдял Свети Августин

 

6. Етернализъм

 

Тази теория е точно обратното на презентизма. Според тази философска теория времето е многопластово. Всички пластове съществуват едновременно, но възприемането им зависи от това къде се намира наблюдателят. По този начин би трябвало динозаврите, кралица Виктория и Джъстин Бийбър да съществуват едновременно, но да могат да бъдат видени само от определено място. Ако някой погледне реалността от тази гледна точка, тогава бъдещето изглежда безнадеждно и свободната воля е илюзорна.

 

7. Експеримент „Мозък в буркан“

 

Мисловният експеримент „Мозък в буркан" е дискутиран от учени и мислители, които като повечето хора вярват, че разбирането за реалността, зависи единствено от субективните ни усещания. Каква е същността на този мисловен експеримент? Представете си, че сте просто един мозък в буркан, който се управлява от извънземни или луди учени. Как разбирате за това? И можете ли наистина да отречете вероятността това наистина да е вашата реалност?

Това е модерна интерпретация на проблема за злия демон на Декарт. Този мисловен експеримент води до същия извод: не можем да потвърдим действителното съществуване на нищо, освен разума си. Ако това ви напомня на филма "Матрицата", то е само защото тази идея е част от самата основа на историята. За съжаление, в действителността, нямаме от червените хапчета ...

 

8. Теория за Мултивселената

 

Всеки, който не е прекарал последните десет години на необитаем остров, поне веднъж е чувал за Мултивселената или за паралелни вселени. Както мнозина от нас са видели, паралелните светове на теория са много близки до нашия свят, с малки (или в някои случаи, големи) промени или разлики. Теорията за Мултивселената предполага, че е възможно съществуването на безкраен брой от тези алтернативни реалности.

Какъв е смисълът? В паралелната реалност, може да живеете в противоположния ъгъл на света, или може би вече сте загинали в автомобилна катастрофа. В друг свят, може би никога не сте се родил, защото вашите родители не са се срещали. Вероятностите са безкрайни.

 

9. Въображаем реализъм

 

Това е може би най-интересното разклонение на теорията за Мултивселената. Супермен е реален. Вероятно някои от вас ще изберат различна история с аргумента, че е прекалено и Хари Потър също да бъде реален.

Тази теория твърди, че има безкраен брой вселени и всичко трябва да съществува някъде. Така че, всичко от любимите ни фантастика и фентъзи може би описва алтернативна вселена, в която правилните парчета от пъзела са поставени на мястото си, за да се случи едно или друго нещо.

 

10. Феноменализъм

 

Философията на феноменализма приема, че обектите съществуват само като феномен на съзнанието. Според феноменализма всичко, което е зад нас, изчезва. Лаптопът е тук, само докато вие го виждате и вярвате в съществуването му, но когато станете от бюрото, той престава да съществува, докато вие или някой друг не взаимодейства с него. Няма съществуване без възприятие – това е основата феноменализма.

Впрочем коя от тези умопомрачителни теории за природата на реалността ви се струва най-близка до вашето възприятие за реалността?

 

Източник: learning-mind.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

реалност, Вселена, теории

Street of Hope

Облечете тръшкането в думи

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Родители
  Опитите на детето да се наложи са важни за изграждането му като личност, а негодуванието е част от тях   Много родители са ме питали как да се справят с тръшкането и има ли разлика в причините, които стоят зад това детско поведение в различните етапи от развитието. Да, има разли [...]

Одобриха устройство за лечение на хиперактивност

Петък, 28 Юни 2019 / Гласът на детето
Специалисти обаче смятат, че са нужни още изследвания   Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри устройство за стимулиране на нервната система за лечение на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (СХДВ - ADHD). Това е първият път, когато [...]