Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Николай Табаков, който дарява изкуство

Четвъртък, 18 Април 2019 / Българи от ново време
185
  • facebook
1 / 4

 Последната инициатива на дупнишкия общественик е изгаждането на паметник на Невена Коканова

 

Николай Табаков е общественик, които съчетава в себе си много таланти. Той е музикант, художник и прави ръчно изработени лампи. Обича да подарява изкуството си и чрез него да пробужда заспалия български дух в родния си град Дупница. Последната му инициатива е свързана с изграждането на паметник на голямата актриса Невена Коканова.

 

- Как се зароди интереса Ви към изкуството?

 

- Музиката се всели в мен, после разбрах, че мога да рисувам, че мога да мисля и мога да чакам. И така цял живот.

 

- Кое изкуство ви доставя най-голямо удоволствие?

 

- Естествено музиката ми доставя най-голямо удоволствие, след нея вече открих и другите визуални форми на изкуство. Смело се впускам във всякакви артистични експерименти. От няколко години имам галерия в София и около галерията се срещам с много артисти, от които черпя вдъхновение, но музиката си оставя моето изкуство.

 

- Кога за пръв път стъпихте на сцена и какво изпълнихте?

 

- Сигурно съм бил 14 годишен, когато за пръв път стъпих на голямата сцена в Младежкия дом в Дупница. С първата си рок група участвахме в концерт. Беше много вълнуващо.

 

-  Как бихте нарисували родния си град?

 

- Дупница е много противоречив град, може би трябва да се нарисува в диптих или триптих. Но със сигурност няма да се обрисува в една картина.

 

-  Разкажете за работата си с хора и деца със специални нужди.

 

- Преди години работехме в Дупница с хора и младежи с двигателни увреждания, рисувахме с тях картини с детски сюжети, после дарявахме тези картини на детски градини, беше много вълнуващо. След това 4 години се занимавах с деца в SOS детско селище в с. Дрен. Организирах там кръжок по свирене на тарамбуки. Около 13 деца минаха през годините в този кръжок, изнасяхме концерти в София, в Дупница и в с. Дрен. Беше много интересно за децата, а и за мен също.

 

-  Как ви дойде идеята да изработвате лампи?

 

- Случайно измислих Лампите. Вдъхнових се от едни марокански осветителни тела и след година и половина създадох моите Лампи. Хората ги харесаха и сега имам щастието да правя Лампи.

 

Вижте още:

Крадецът на праскови и невъзможната любов

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Николай Табаков, Дупница, изкуство, музика, художник, Невена Коканова

Street of Art

Какво символизира баницата?

Четвъртък, 21 Декември 2017 / Хранене и Здраве
Баницата е най-известното традиционно българско ястие   Баницата е много повече от храна. Като част от традициите тя е символ на семейството и неизменна част от празничната трапеза. Смята се, че името произлиза от православната форма „Гъбаница” което означава сгъвам, н [...]

AC/DC с Аксел Роуз – караоке или перфектна комбинация

Понеделник, 25 Април 2016 / Под прожектора
    Опитите на AC/DC с Аксел Роуз са като караоке. Това заяви вокалистът на The Who Роджър Долтри пред The London Free Press, съобщи Радио Тангра. „Честно казано, стана ми доста гадно за Брайън. Няма как това да не му е разбило сърцето след всичко, което даде на тази група п [...]