Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Николай Табаков, който дарява изкуство

Четвъртък, 18 Април 2019 / Българи от ново време
772
  • facebook
1 / 4

 Последната инициатива на дупнишкия общественик е изгаждането на паметник на Невена Коканова

 

Николай Табаков е общественик, които съчетава в себе си много таланти. Той е музикант, художник и прави ръчно изработени лампи. Обича да подарява изкуството си и чрез него да пробужда заспалия български дух в родния си град Дупница. Последната му инициатива е свързана с изграждането на паметник на голямата актриса Невена Коканова.

 

- Как се зароди интереса Ви към изкуството?

 

- Музиката се всели в мен, после разбрах, че мога да рисувам, че мога да мисля и мога да чакам. И така цял живот.

 

- Кое изкуство ви доставя най-голямо удоволствие?

 

- Естествено музиката ми доставя най-голямо удоволствие, след нея вече открих и другите визуални форми на изкуство. Смело се впускам във всякакви артистични експерименти. От няколко години имам галерия в София и около галерията се срещам с много артисти, от които черпя вдъхновение, но музиката си оставя моето изкуство.

 

- Кога за пръв път стъпихте на сцена и какво изпълнихте?

 

- Сигурно съм бил 14 годишен, когато за пръв път стъпих на голямата сцена в Младежкия дом в Дупница. С първата си рок група участвахме в концерт. Беше много вълнуващо.

 

-  Как бихте нарисували родния си град?

 

- Дупница е много противоречив град, може би трябва да се нарисува в диптих или триптих. Но със сигурност няма да се обрисува в една картина.

 

-  Разкажете за работата си с хора и деца със специални нужди.

 

- Преди години работехме в Дупница с хора и младежи с двигателни увреждания, рисувахме с тях картини с детски сюжети, после дарявахме тези картини на детски градини, беше много вълнуващо. След това 4 години се занимавах с деца в SOS детско селище в с. Дрен. Организирах там кръжок по свирене на тарамбуки. Около 13 деца минаха през годините в този кръжок, изнасяхме концерти в София, в Дупница и в с. Дрен. Беше много интересно за децата, а и за мен също.

 

-  Как ви дойде идеята да изработвате лампи?

 

- Случайно измислих Лампите. Вдъхнових се от едни марокански осветителни тела и след година и половина създадох моите Лампи. Хората ги харесаха и сега имам щастието да правя Лампи.

 

Вижте още:

Крадецът на праскови и невъзможната любов

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Николай Табаков, Дупница, изкуство, музика, художник, Невена Коканова

StreetView

Кулата в леденото езеро - трета част

Понеделник, 13 Март 2017 / Приключения
Кааверг си даваше сметка, че няма да издържи дълго. Тия проклети тенекии просто нямаха свършване – досущ като недоумрелите кокали отвън! Макар и тромави, живите доспехи бяха прекалено много и постоянно го заобграждаха. Джуджето се търкулна на кълбо между куп рицари, подскокна и се завърт [...]

Холандец измина 95 000 км с електрически автомобил

Понеделник, 08 Април 2019 / Приключения
За три години Вибе Валкер преминава през територията на 33 държави   Холандецът Вибе Валкер приключи 3-годишното си приключение в Сидни, Австралия, след като измина 95 000 километра с електрически автомобил, съобщиха „Ройтерс“ и БГНЕС. Целта на ентусиаста беше да популяризи [...]