Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Банята в Банкя върна блясъка си

Четвъртък, 21 Май 2020 / Истории от града
184
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
1 / 4

Старинният спа център ще бъде отворен за посетители през септември

 

Малко повече от век след като е построена и след десетилетия на разруха сградата на банята в Банкя върна блясъка си. Ремонтът е на финала, а от септември красивата сграда, която е паметник на културата, отново ще отвори вратите си за посетители.

Обновяването на минералната баня започна през 2017 година с 8 млн. лева. Средствата за ремонта бяха осигурени, след като общината продаде на “Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята.

Старинният спа център ще бъде отворен за всички желаещи да се насладят на лечебните води и на ахитектурните шедьоври, събрани вътре.  От общината в Банкя обясняват, че автентичните минерални басейни и душове ще бъдат достъпни за широка маса от хора, а за спа центърът ще се заплаща допълнително. Таксата за ученици и пенсионери ще е наполовина. Капацитетът на целия комплекс е около 200 човека.

 

Построена преди 110 години, Минеалната баня в Банкя е била най-красивата и модерна сграда от този тип на Балканите.

Автор на проекта е арх. Карл Хохедер – тогавашният главен ахитект на Мюнхен (длъжността се наричала официален строител). Той е  проектирал само три сгради извън Германия. Другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния.  

Минералната баня е построена за три години от 1907 до 1910г., а в изграждането й  били вложени близо 1 млн. златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения.

В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царското семейство.

 

Снимки - Банята след ремонта

Снимки - Банята преди ремонта

 

Вижте още:

Баните в Овча купел и Горна баня ще бъдат възстановени

Забравените бани на столицата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

минерална баня, Банкя, ремонт, реконструкция, Столична община, спа, туризъм

Street of Art

Нов клип на румънската AN THEOS

Четвъртък, 29 Септември 2016 / Под прожектора
  Групата ще има концерт в София на 19 ноември    Румънската фолк метъл група An Theos пусна видеоклип към песента си “Noaptea Sânzienelor”. На 19 ноември феновете ще могат да да чуят парчето в клуб Live & Loud, съобщиха от Icreative Events. .An The [...]

Време с децата: Хелоуинска тиква от прежда

Вторник, 29 Октомври 2019 / Стил
На 31 октомври децата вярват, че идват призраци, духчета и прилепи. Във всеки дом  децата тикви украсяват и на бонбони се надяват. Ето как да направите гирлянд с духчета и тикви от прежда. Необходими материали за гирлянда: Ножица Лепило Цветна хартия Фулмастери Молив Шаблон (по [...]