Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Банята в Банкя върна блясъка си

Четвъртък, 21 Май 2020 / Истории от града
308
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
1 / 4

Старинният спа център ще бъде отворен за посетители през септември

 

Малко повече от век след като е построена и след десетилетия на разруха сградата на банята в Банкя върна блясъка си. Ремонтът е на финала, а от септември красивата сграда, която е паметник на културата, отново ще отвори вратите си за посетители.

Обновяването на минералната баня започна през 2017 година с 8 млн. лева. Средствата за ремонта бяха осигурени, след като общината продаде на “Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята.

Старинният спа център ще бъде отворен за всички желаещи да се насладят на лечебните води и на ахитектурните шедьоври, събрани вътре.  От общината в Банкя обясняват, че автентичните минерални басейни и душове ще бъдат достъпни за широка маса от хора, а за спа центърът ще се заплаща допълнително. Таксата за ученици и пенсионери ще е наполовина. Капацитетът на целия комплекс е около 200 човека.

 

Построена преди 110 години, Минеалната баня в Банкя е била най-красивата и модерна сграда от този тип на Балканите.

Автор на проекта е арх. Карл Хохедер – тогавашният главен ахитект на Мюнхен (длъжността се наричала официален строител). Той е  проектирал само три сгради извън Германия. Другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния.  

Минералната баня е построена за три години от 1907 до 1910г., а в изграждането й  били вложени близо 1 млн. златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения.

В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царското семейство.

 

Снимки - Банята след ремонта

Снимки - Банята преди ремонта

 

Вижте още:

Баните в Овча купел и Горна баня ще бъдат възстановени

Забравените бани на столицата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

минерална баня, Банкя, ремонт, реконструкция, Столична община, спа, туризъм

StreetView

Градината на чудесата в Дубай

Четвъртък, 23 Август 2018 / Места
Или как в пустинята също може да цъфтят невени и петунии   Да имаш толкова много възможности, че да решиш да създадеш Осмото чудо на света и да го подариш на хората. Точно това прави шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, който създава цветен рай в центъра на пустинята. Градината на чудеса [...]

Как се правят 600 превъртания във въздуха?

Събота, 22 Септември 2018 / Приключения
Българинът Веселин Овчаров стана световен шампион по акробатичен парапланеризъм   Български световен рекорд в акробатичния парапланеризъм. Постижението е на Веселин Овчаров, който направи над 600 последователни превъртания във въздуха. Това е наистина изключителен успех. В четвъртък&n [...]