Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българска народна...торта

Понеделник, 05 Декември 2016 / Истории от града
1529
  • Албена Петрова
  • Албена Петрова
1 / 2

Албена Петрова живее в Канада и пресъздава народните шевици

 

 

Българка, живееща от години в Канада, пази българските народни традиции в сватбените торти, които изработва. Последното й произведение на изкуството е тортата „Българска шевица“.

"Аз съм родена в България и за мен е чест и удоволствие да представя моята торта "Българска шевица". Вдъхновението зад тортата са старите български сватбени носии. От много време исках да направя торта, в която да мога да включа български шевици. Тяхната красота и сложност винаги ме е привличла и е била голямо предизвикателство за въображението ми. Обичам многообразието на детайли във всяка една от тях. Традиционната сватбена рокля на България има страхотни характеристики, тъй като те са елегантно тъкани, украсени с невероятни цветови комбинации. Всяка от тях е украсена с ярка бродерия от монети, мъниста и коприна за блясък. В миналото носиите са правени ръчно и приготвени с много труд и страхотни дизайни", пише Албена Петрова във Favebook. Тортата е създадена в рамките на проекта "Brides around the world", в който участват художник-сладкари от цял свят, уточнява DarikNews.

 

albenacakes.com

 

Албена Петрова живее от години в Канада. През 2013 печели първото място в "Шоуто за торти" в Монреал, категория "Сватбени торти". Редица канадски и американски кулинарни издания са публикували снимки на произведенията ѝ.

Българската сладкарка – художник е влюбена в изкуството от дете. Завършва софийската Гимназия за приложни изкуства със специалност "Керамика и стъкло". А преди няколко години в Канада открива света на тортите.

 

 

Записва се в сладкарската програма в Училището за кулинарни изкуства в Монреал и... започва да твори. Всяка нейна торта е уникална.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

торта, българска шевица, Албена Петрова, майстор-срадкар

Street of Art

AN-THEOS в София

Сряда, 29 Юни 2016 / Под прожектора
Румънската фолк метъл банда е добре известна у нас    На 19 ноември 2016 г. в клуб Live & Loud ще се състои дългоочакваното хедлайнерско шоу на фолк метъл групата AN-THEOS, съобщиха организаторите ICREATIVE EVENTS. Групата е популярна сред меломаните в България и вече има учас [...]

Не се отказвайте от въглехидратите

Събота, 14 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Пълното им изключване от храната може да ви разболее     Подлагането на диети, съдържащи твърде малки количества въглехидрати, може да бъде опасно за здравето, предупреждават лекари от Ню Йорк, работещи за престижното специализирано медицинско издание The Lancet, цитирано [...]