Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Живот в будка за билети

Вторник, 05 Април 2016 / Истории от града
609
  • снимка: traffiknews.bg
  • снимка: dariknews.bg
1 / 2

 

Шест месеца семейство клошари живее на заключен стадион в Пловдив

 

Историята на Валя Мутафова от месеци обикаля медиите. През зимата гледахме как семейството й живее на студа, в „санираната“ с килими и одеяла будка на стария пловдивски стадион. Днес историята й е същата – семейството обитава шестоъгълна будка за билети на затворения от години стадион „Пловдив“.

Този път обаче за човешката драма не можем да обвиним само общината – преди зимните студове Валя и съпругът й отказват да отидат в общинския приют. Двете й дъщери, едното от момичетата с умствена изостаналост, са прибрани от социалните.

 

„Чист късмет е, че зимата не беше толкова люта, иначе нямаше да оцелеят. Грижата за бездомниците не включва насилствено настаняване, така че клошарите са останали там, където са си решили. В будката.“, разказва БГНЕС.

По-важният въпрос е как изобщо хората са попаднали там. Преди години, когато майката на Валя умира, апартаментът се запалва и изгаря заедно с трупа. По разказа на Валя това станало докато тя търсела сестра си, но историята остава дотам. Без подробности. „Багаж, магаж, всичко изгоря“, разказва лаконично Валя и очевидно очаква някаква по-сериозна помощ от общината.

 

Сега жената живее в будката на стадиона, вътре има дюшеци, два телевизора и събрани от кофите вещи. Общински служители са посещавали семейството неведнъж, обещали да ги настанят във фургон, но досега резултат няма. А от октомври на празния стадион има живот, за който може би някой ще се загрижи... Валя разчита основно на дарения, но ние вярваме, че ако намери по-добро жилище, ще потърси и работа.

 

Вижте разказа на Валя във видеото.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

клошари, Пловдив, стадион, Валя Мутафова, будка

StreetView

Кулата в леденото езеро - втора част

Понеделник, 06 Март 2017 / Приключения
  Вратата на „Бялата чапла” се отвори и пропусна в малката кръчма тримата опърпани приключенци. Елтар плати на ханджията и помъкна багажите на всички горе към стаята им, а принца и джуджето се стовариха на първата маса и награбиха халбите. Оцеляхме, а? – смутолеви Каав [...]

Вавилон вече е под защитата на ЮНЕСКО

Неделя, 07 Юли 2019 / Места
Древният град пострада от „Ислямска държава“, американската инвазия и местните търсачи на артефакти   Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО гласува за включването на месопотамския град Вавилон в групата на обектите на световното наследство след три десетилетия лобиране [...]