Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Котките знаят имената си

Петък, 05 Април 2019 / Истории от града
233
  • unsplash.com

И могат да ги различават, когато ги произнасят различни хора

 

Ново проучване на учени от Токио доказа, че котките могат да разпознават собствените си имена от списък с други думи и от други шумове и могат да ги различат, произнесени от различни човешки гласове, съобщи Спутник, цитира БГНЕС.

В течение на четири експеримента, изследователите са тествали способността на домашните котки и котета от популярните в Япония “котешки кафенета” да разпознават собствените си имена, смесени между други записани думи.

Учените са пускали записи на различни съществителни, смесвайки ги с имената им и имената на други котки. Открили са, че повечето от котките са открили звука на собствените си наименования – опашките им се залюлявали и ушите се извивали към източника на звука. Когато в записите били вмъкнати произволни съществителни, домашните котки пренебрегвали човешките гласове, до следващото произнасяне на собственото им име.

„Тези котки отличават собствените си имена от общите съществителни, дори когато ги е изрекъл непознат човек“, пишат авторите. “Резултатите доказват, че котките категорично могат да разпознават собствените си имена сред поток от други думи.”

В StreetWatch подкрепяме изследването с личните си наблюдения – котките разпознават не само имената си, но и познати думи като „мляко“ и „ядене“, които са важни за тях. Когато нашето коте се скрие и заспи някъде за часове, а ние обикаляме из къщи, викайки името му, винаги се появява със сънена муцунка. Но след това обикновено очаква да види в паничката си нещо вкусно :) Разпознават също и тона на стопаните си – дали е мил или ядосан и ако са направили беля, не бързат да излязат от скривалището си. 

Освен това винаги, когато някой кихне, котето издава специален звук за наздраве и застава в очакване да чуе "Мерси". Стои и гледа, когато не й благодарите. Което показва, че котките са достатъчно социални животни, за да не вярваме на твърденията, че се привързват към къщата, а не към своите стопани. 

 

Вижте още:

Котка на борда

Забавни акции за спасяване на животни

Хванати в кадър

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

котки, домашни любимци, име, проучване

StreetView

Градината на чудесата в Дубай

Четвъртък, 23 Август 2018 / Места
Или как в пустинята също може да цъфтят невени и петунии   Да имаш толкова много възможности, че да решиш да създадеш Осмото чудо на света и да го подариш на хората. Точно това прави шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, който създава цветен рай в центъра на пустинята. Градината на чудеса [...]

Народният театър на 110 години

Вторник, 19 Септември 2017 / Места
  Емблематичната сграда е възстановявана няколко пъти   Годината е 1903. Тогава Народното събрание взима решение за строителството на Народния театър, а едва ли някой е подозирал, че този проект ще създаде една от най-емблематичните сгради у нас. Новият дом на театъра е създаден [...]