Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лунният фестивал в Китай

Сряда, 04 Октомври 2017 / Истории от града
1013

На един от най-големите празници  в азиатската държава се приготвят лунни торти за изобилие и късмет

 

Фестивалът в средата на есента, популярен като Лунния фестивал, е един от най-големите традиционни празници в Китай. Той се  пада на 15-ия ден от осмия месец от лунния календар. Това е време, в което  членовете на семейството и близките се събират и се наслаждават на пълнолунието - благоприятен символ на изобилие, хармония и късмет. Лунният фестивал е един от двата най-важни празника в азиатската държава.

Лунните торти са за Фестивала Средата на есента това, което са пайовете с кайма по Коледа. Сезонните кръгли торти традиционно имат сладък пълнеж от паста от лотосови семена или паста от червен боб и едно или повече солени патешки яйца в средата, които представляват Луната. Луната е в основата на това празненство.

 

 

  

 

Лунната фея

 

Има две легенди, свързани с традицията на лунните сладкиши. Според едната някога около Земята обикаляли 10 слънца. Един ден всички те се появили наведнъж, изпепелявайки планетата с топлината си. Земята била спасена само благодарение на изкусния стрелец Ху Йи. Той улучил всички слънца, с изключение на едно. За награда Божествената Кралица-Майка дала на Ху Йи Еликсир на Безсмъртието, но го посъветвала да го използва разумно.

 

 

Обичайки силно съпругата си Чанг И, Ху я помолил да се грижи за еликсира, така че да го погълнат заедно. Но зъл човек чул това и когато Ху Йи заминал на лов, злодеят дошъл въоръжен и поискал еликсира.

Жената решила да скрие еликсира в устата си, но неусетно го глътнала. Мигновено тялото й се понесло над земята и полетяло към Луната. Когато Хоу И се завърнал привечер, научил от слугините какво се е случило. Погледнал през сълзи нагоре в нощното небе и извикал името на любимата си. В този момент Луната станала особено ярка. На нея Хоу видял силуета на съпругата си, гледаща скръбно към него.
Съкрушеният съпруг запалил тамян на масата в задната градина и сложил на масата любимите сладкиши и пресни плодове на Чанг И.

 

 

Новината, че Чанг И се е превърнала в небесно същество и живее на Луната, се разпространила бързо. Много хора запалили тамян под лунната светлина и се помолили на Чанг И да се грижи за тях. Така се родила Легендата за Красивата жена на Луната, Лунната Фея.

 

 

 

Лунната торта

 

Втората легенда гласи, че по време на Династия Юан подземна група, водена от  Жу Юан Зан, била решена да освободи страната от Монголско господство. Лунната торта била създадена с цел да пренесе тайно съобщение. Когато тортата била разрязана и съобщението прочетено, се отприщило въстание, което успешно разгромило монголците. Това се случило по време на Пълнолуние, което според някои, обяснява яденето на Лунна торта по това време.

 

 

 

 

Тази година между 4 и 6 октомври китайците празнуват Есенния фестивал като танцуват, наблюдават луната и хапват от лунните торти.

 

 

 

ПОГОВОРКИ:

  • Нека хората да живеят вечно, и да споделят лунния блясък през огромни разстояния заедно.
  • Тъй, както Луната изгрява над морето, така и ние споделяме едно и също време, въпреки че сме далеч един от друг.
  • През пролетта реката се издига толкова високо, колкото морето. И с издигането на реката се появява и лунната светлина.
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Фестивал, Луна, Китай

StreetView

Българските полярници откриха риба без кръв

Петък, 18 Януари 2019 / Приключения
Българският природонаучен музей ще е вторият в света, който ще съхранява ледена риба Тази година българските полярници ще се завърнат от Антарктида с интересна находка – много рядък вид ледена риба с безцветна кръв. Новината съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, [...]

Живот в миниван

Събота, 07 Януари 2017 / Приключения
Млада жена напусна скучната си работа, за да обикаля по света с кучето си   25-годишната Марина Пиро, италианка по произход от Великобритания, решава да напусне скучната си работа в офис, за да пътува по света с кучето си – голдън ретривърът Оди. Сега двамата живеят в миниван, пр [...]