Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще има ли нощни автобуси в София?

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Истории от града
235
  • youtube.com

Гражданската организация „Спаси София“ предлага 7 линии с цена на билета от 2 лева

 

Седем нощни линии, обслужвани от 28 автобуса с цена на билета от 2 лева, който да важи за всички линии за период от 90 минути. Това предлагат от организацията „Спаси София“ на Столична община, съобщи БГНЕС. Събрани са 31 500 подписа в подкрепа на идеята.

От неправителствената организация са изчислили, че услугата ще струва на общината около 4.4 млн.лв. на година, но системата в крайна сметка се оказва на печалба. Влагането на тези средства представлява 0.28% от градския бюджет за 2018 г. и е изцяло във финансовите възможности на София. Предложението включва контрольор във всеки автобус, така че събираемостта от билети да бъде 100%.

Според Гергин Борисов от организацията една от причините за досегашната съпротива на общината е монопола на таксиметровите услуги по това време на денонощието.

Една от целите на нашия проект е да увлечем гражданското общество и да докажем, че хората искат тази система, подчерта Борис Бонев от „Спаси София“. Организацията е направила проучване, което показва, че голяма част от столичани търсят центъра като дестинация и се нуждаят от нощен транспорт, а пътникопотоците са равномерно разпределени в столицата.

Не трябва да се слага акцент върху печалбата, но е важно финансовите сметки така да бъдат направени, че приходите да покриват до голяма степен разходите за новата услуга, както и тези за нощен труд, който е по-скъп, казват инициаторите на идеята.

„Тази система, която предлагаме ще обслужи различни квартали на столицата, както и летището. Една от линиите ще обслужва през половин час и тази дестинация, което е важно не само за софиянци, но и за гостите и туристите, пристигащи тук. Смятаме, че линиите трябва да са 7, за да е мрежата всеобхватна и интервала на автобусите да е през 30 мин., а не както е предложението на общината за 3 линии, с интервал от 60 мин., обяснява Андрей Зографски.

Идеята е всички автобуси да спират на общо място в центъра на града – на площад „Света Неделя”.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

нощни автобуси, столичен градски транспорт, Спаси София

StreetInside

Кръст за защита от нападение

Понеделник, 30 Май 2016 / На предела
  Още една техника за психическа защита, но трябва да внимавате с нея   Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, това е още един метод за психическа самозащита. Тази техника е наречена „кръст“. Тя е нещо като &b [...]

Психическа защита от агресия

Понеделник, 23 Май 2016 / На предела
  Техники за отбрана от психически атаки и енергийни вампири     Много често енергията ни се разрушава от враждебната енергия на някой друг. Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, тук ще намерите няколко метода за пс [...]