Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще има ли нощни автобуси в София?

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Истории от града
219
  • youtube.com

Гражданската организация „Спаси София“ предлага 7 линии с цена на билета от 2 лева

 

Седем нощни линии, обслужвани от 28 автобуса с цена на билета от 2 лева, който да важи за всички линии за период от 90 минути. Това предлагат от организацията „Спаси София“ на Столична община, съобщи БГНЕС. Събрани са 31 500 подписа в подкрепа на идеята.

От неправителствената организация са изчислили, че услугата ще струва на общината около 4.4 млн.лв. на година, но системата в крайна сметка се оказва на печалба. Влагането на тези средства представлява 0.28% от градския бюджет за 2018 г. и е изцяло във финансовите възможности на София. Предложението включва контрольор във всеки автобус, така че събираемостта от билети да бъде 100%.

Според Гергин Борисов от организацията една от причините за досегашната съпротива на общината е монопола на таксиметровите услуги по това време на денонощието.

Една от целите на нашия проект е да увлечем гражданското общество и да докажем, че хората искат тази система, подчерта Борис Бонев от „Спаси София“. Организацията е направила проучване, което показва, че голяма част от столичани търсят центъра като дестинация и се нуждаят от нощен транспорт, а пътникопотоците са равномерно разпределени в столицата.

Не трябва да се слага акцент върху печалбата, но е важно финансовите сметки така да бъдат направени, че приходите да покриват до голяма степен разходите за новата услуга, както и тези за нощен труд, който е по-скъп, казват инициаторите на идеята.

„Тази система, която предлагаме ще обслужи различни квартали на столицата, както и летището. Една от линиите ще обслужва през половин час и тази дестинация, което е важно не само за софиянци, но и за гостите и туристите, пристигащи тук. Смятаме, че линиите трябва да са 7, за да е мрежата всеобхватна и интервала на автобусите да е през 30 мин., а не както е предложението на общината за 3 линии, с интервал от 60 мин., обяснява Андрей Зографски.

Идеята е всички автобуси да спират на общо място в центъра на града – на площад „Света Неделя”.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

нощни автобуси, столичен градски транспорт, Спаси София

StreetView

Коледното градче в Драма

Неделя, 10 Декември 2017 / Места
Всяка година в месеца на коледните чудеса гръцкият град заживява нов живот, за да ви срещне с героите и магията на коледния дух   Известният Коледен базар в Драма се провежда от 14 години и вече има своите традиции с мирис на канела и коледни звънчета. Когато пристигнете, ви посрещат м [...]

Орловото око на Родопите

Петък, 29 Април 2016 / Места
  Буйновското ждрело, Ягодинската пещера и връх Свети Илия   В родопите има много места, на които човек не само да се докосне до природата, а да усети една различна България и да се потопи в емоцията на планината. И има предимството да го изживее с цялото многообразие, което пред [...]