Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строежите в „Младост“ няма да спират

Четвъртък, 30 Март 2017 / Истории от града
278
  • btvnovinite.bg

Ресорните комисии в Столичния общински съвет отхвърлиха предложението за местен референдум

 

Жителите на столичния район „Младост“ няма да провеждат референдум, който да спре застрояването в зелени площи и детски площадки в квартала. Ресорните комисии в Столичния общински съвет отхвърлиха искането на протестиращите срещу масовото застрояване като незаконосъобразно. Мнозинството членове на комисиите заеха позиция, че гражданите нямат знанията на експерти, за да взимат важни решения, като искане за промени в устройствените планове, с които да се спрат част от бъдещи застроявания.

Според главния архитект на София Здравко Здравков пълна забрана на строителството при вече подадени и одобрени инвестиционни проекти ще стане причина общината да бъде засипана от искове за милиони левове.
"Това ще навреди не само на частния интерес, което в момента се цели очевидно, но ще навреди и на обществения интерес, тъй като и всички други инициативи, които са и общински, свързани и с училища, детски градини, спирки и най-малките обекти, които биха възникнали като необходимост да се направят, ще бъдат парализирани", коментира председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов, цитиран от „Дарик“.

 

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева, която получи вота на недоволните след като оглави протестите срещу застрояването, обяви, че ще съди общината.

Простите сметки показват, че при 115 хил. жители на „Младост” в момента, на човек се падат по около 7кв. м зелени площи. Бъдещите строежи с площ 430 000 кв м. ще увеличат населението на квартала с поне 1/3, така че на човек ще се падат по около 5 квадрата зелена площ, изчислиха от инициативния комитет "За Зелен Младост". 

Според становище на кмета Йорданка Фандъкова площта на парковете и имотите за озеленяване в „Младост” са общо 933 хил кв. м. От тях за провеждане на отчуждителни мероприятия са предвидени 117 хил кв. м. До момента те не са реализирани, посочват от инициативния комитет.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

жк Младост, референдум, зелени площи, строежи, протести

Street of Art

Фармацевтична фирма представя проект за подобряване на производството си

Петък, 22 Април 2016 / Стил
Официално представяне на проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01  „Подобряване на производствения капацитет и експортния потенциал на  „Адифарм” ЕАД“*   „Адифарм” ЕАД представя официално проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01 „Подобряване на прои [...]

Ритъмът на сърцето

Вторник, 28 Юни 2016 / Под прожектора
Невероятните японски барабанисти „Ямато“ отново ще свирят в България през октомври   Може да не разбирате от японска музика, или изобщо да не я харесвате, но ако веднъж сте чули барабаните на „Ямато“ е много вероятно да искате да ги чуете отново. Усещането, коет [...]