Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Събориха кино „Сердика“

Понеделник, 25 Юли 2016 / Истории от града
509
  • снимки: Стефан Вълдобрев

На мястото му ще има 5-звезден хотел от веригата „Хаят“

 

Започна събарянето на знаковото за столичани кино "Сердика". До 21 октомври сградата ще бъде напълно премахната, за да може на този терен да бъде построен петзвезден хотел от дружеството "Тера Тур сервиз", свързано с хотелиерския бизнес на шефа на "Лукойл" Валентин Златев. Разрушаването на киното е съгласувано с общината, като са взети необходимите мерки за обезопасяване на тротоарите, съобщават от район "Оборище", цитирани от dnevnik.bg

"Самата сграда няма някаква архитектурна ценност, както и бившето кино "Изток". Дори и да съществуват, тези сгради не могат да се използват по предназначение, защото сега има големи търговски обекти, в които има огромни кина със зали, събиращи много зрители. Хората се научиха да ядат пуканки и да пият кола", коментира зам.-председателят на постоянната комисия по образование и култура в общината Димитър Антов. Според Антов си струва да бъдат пазени само сгради като кино "Възраждане", които са били знакови места за младите преди 89-та. Други, като кино „Сердика“ просто били загубили функциите си. 

 


По-рано днес артистът Стефан Вълдобрев изрази възмущението си във "Фейсбук" от събарянето на киното, на което той попада случайно и заснема. „В дъното на един от фотосите ще видите накамарените седалки – всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическият сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София. Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино „Сердика“, то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно – в неделя на обед“, пише Стефан Вълдобрев във „Фейсбук“.

От 15 години сградата е частна собственост и поради това Столичната община няма правомощия за определяне на бъдещето й, припомня dnevnik.bg. Кино "Сердика" е било част от дружеството "София филм", управляващо общо 11 сгради с 16 киносалона, между които "Изток", "Европа палас", "Москва", "Глобус" и "Витоша".

През 2001 г. 75% от акциите му са продадени на на "Бългериан технолоджис" ЕООД. По-късно "Бългериан технолоджис" става собственик на 97% от акциите на дружеството.

 

сн. dnevnik.bg

 

Преди около месец от Министерството на туризма съобщиха, че дужеството "Тера тур сервиз" ще строи хотел на мястото на софийското кино "Сердика" на площад "Васил Левски". За управлението му е привлечена международната верига хотели "Хаят".

Първият хотел от веригата в България се очаква да отвори през 2018 г. Той ще е с 5 звезди, ще разполага със 190 стаи и три ресторанта и ще е предлага 1200 кв. м площ за сватби, приеми, изложби, срещи и конференции. Освен това ще има фитнес и спа център.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кино Сердика, строеж

StreetView

40 години от полета на Георги Иванов

Сряда, 10 Април 2019 / Приключения
За годишнината у нас дойдоха петима космонавти от "Интеркосмос"    Днес се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. По този повод в БАН организират изложба, озаглавена "Устремени към небето". Специално за събитието у нас долетяха първите космо [...]

Африка пеша: От Западна Сахара до Сенегал

Събота, 19 Ноември 2016 / Приключения
  Пейзажът беше почти еднакъв – прав път и пустош от двете страни, от време на време камъни или храсти, от време на време дюни, много рядко населено място   След Сиди Ифни пристигнахме в Гулемим- вратата на пустинята. Спахме близо до пътя в пустощта, заобиколени от камъни, [...]