Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тротинетки под наем: В София услугата тръгва от есента

Понеделник, 22 Юли 2019 / Истории от града
690
  • unsplash.com

Три компании са заявили интерес към предлагането на споделени скутери

 

Още от тази есен се очаква в София да бъдат достъпни първите споделени електрически тротинетки. За момента три компании са обявили интерес към предоставянето на подобна услуга – утвърдените в тази дейност международни компании Lime и Voi, както и българската стартъп компания Hobo.

Тротинетките ще се отключват през мобилно приложение, а плащането ще се извършва изцяло онлайн. В момента Столична община работи върху регламента, а неотдавна беше представена схема с 200 паркоместа, откъдето ще могат да бъдат наемани и оставяни тротинетки, велосипеди, скутери и други екологични средства за придвижване. Те ще бъдат основно в платени зони за паркиране в центъра на столицата, а при интерес към услугата се предвижда такива места да бъдат обособени и в някои от по-крайните квартали на столицата.

 

"От 2-3 месеца в Атина, Солун и Букурещ има опериращи стартъпи в сферата на шеринг скутерите. Първата ни година ще бъде пилотна. Целта са ни 100 скутера в София. Варна и Пловдив са другите наши потенциални цели като локализация. Виждаме все повече хора, които ползват електрически скутери“, разказа пред Bloomberg TV Теодор Рачев, основател и изтълнителен директор на "Hobo България". 

Компанията работи с американската компания Acton, базирана в Сан Франциско, която има сериозен опит в сферата на електрическите превозни средства. Създаденият от тях скутер е B2B, т.е. изцяло за шеринг бизнес употреба. „Надяваме се, че нашият скутер ще понесе условията като павета и неравности - той е с доста по-големи размери, но е подготвен за софийската инфраструктура. Според регулацията, която очакваме съвсем скоро да бъде въведена, хората ще бъдат насочени към велоалеи или пътното платно", каза още Рачев.

Както на уеб сайта, така и в приложението на компанията ще има упътване от къде ще става сдобиването с каски.

 

"Работим и със застрахователна фирма, която ще покрие даден вид отговорности. Имаме склад база, където скутерите всяка вечер ще бъдат прибирани от локализациите и ще бъдат зареждани. От втората година сме заложили програма за т. нар. "хобо зареждачи" - ще може потребители да помагат да се събират въпросните скутери, за да трупат точки, които след това да могат да ползват в приложението“, обясни Рачев.

Производителят на скутерите дава гаранция за до около 18 000 км, т.е. около 3 години живот, батериите са подменяеми от тях и ще бъдат рециклирани.

 

Вижте още: 

Българка създаде електрически скутер

Забрана за паркиране в центъра ще чисти въздуха в София

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тротинетки, скутери, транспорт, паркиране, София, споделени услуги

Street of Hope

Каква е ролята на различните приказки

Петък, 13 Януари 2017 / Родители
  Приказките подготвят малките пътешественици за пътешествието на живота, те са като фитнес за ума    (продължение на темата Как да четем приказки на децата)   Приказките се разделят на приказки за животни, приказки за бита, вълшебни приказки. Част от тях са известни к [...]

Когато детето не иска да ни слуша

Вторник, 10 Май 2016 / Родители
  Как да кажем „не“, което да звучи като „да“ - продължение    "Не" е силна дума, която лесно се казва. Детето ще ви чува често да използвате тази дума, както и вие ще я чувате от него. За всеки родител е необходимо да казва “не” на детето [...]