Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Войната за границата“ ли разклати кабинета?

Събота, 11 Юни 2022 / Общество
110
  • БГНЕС

Запис, за който се твърди, че е опит да се подкупи шефът на Българската агенция по безопасност на храните, беше разпространен с анонимен имейл до няколко медии. Автентичността му беше потвърдена пред bTV от единият от участниците в записа - директорът на агенцията Христо Даскалов.

Това се случва около месец след като телевизията разкри, че българските служби са сезирани за отказан подкуп, а и за заплахи, свързани с частна лаборатория за контрол на вноса на пункт „Капитан Андреево“. Държавата пресметна пропуснати полза за над 200 милиона лева.

„Свободна Европа“ припомня събитията около спирането на фитосанитарния контрол на границата ни с Турция, който Генка Шикерова нарича „печатница за пари“.

Пунктът "Капитан Андреево" е на външна граница на Европейския съюз и пропускането на товар през пункта е печат за гаранция, че стоката е проверена и безопасна и гражданите на целия съюз са защитени. Затова камиионите, които превозват храни, се изследват, а проверките се заплащат от търговците. А монопол върху проверките държеше една фирма от 10 години.

В началото на април премиерът Кирил Петков посети граничния пункт „Капитан Андреево“. Няколко дни по-късно говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че "повод за изненадващата проверка" на премиера е било желанието му да види как се контролира вносът на храни. Според Бориславова констатациите са били "потресаващи".

Последва поредица от проверки на различни институции. Депутатът Росен Костурков от "Продължаваме промяната" обяви, че бивш депутат е предложил подкуп от 6 млн. лева на директора на БАБХ, за да остави фирмата, която упражнява фитосанитарния контрол, да продължи работа.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов  от квотата на „Продължаваме промяната“ обяви, че в продължение на 10 години от камерите в помещенията няма нито един запис, кабелите им "водят наникъде", а проверката на камионите е траела по 6 минути. За това време те са маневрирали, били са разтоварвани, проверявани и пак натоварвани. Кранчето на границата за десетки милиони на година не е единственото, което управляващите се опитаха да спрат. Прекъсването на договора на фирмата обаче освен до опашки на границата, доведе и до политическа криза, в която кабинетът виси на косъм и на хоризонта се очертават избори и вероятно връщане на старите управляващи на власт.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ГКПП Капитан Андреево, граница, фитосанитарен контрол, правителство, криза

Street of Art

Корейският „Паразитът“ триумфира на „Оскарите“

Понеделник, 10 Февуари 2020 / Под прожектора
Награда за най-добри актьори получиха Хоакин Финикс и Рене Зелеуегер   За първи път историята на Оскарите, филм на език, различен от английския, спечели не само главната награда за най-добър филм, но и още 3 - за най-добър оригинален сценарий, за най-добър режисьор и за най-добър междун [...]

Удобство и романтика на открито

Неделя, 07 Август 2016 / Стил
  Няколко идеи за организация на простраството, ако имате щастието да имате градина или вътрешен двор   Просто пейка    diyandcraftsdecoration.com   Ей там зад ъгъла май има море...   completely-coastal.com   И още романтика    de [...]