Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Bloomberg: Чистене на имидж или борба с корупцията?

Четвъртък, 05 Октомври 2017 / Общество
287
  • Парламентът ще обсъди закона на МС заедно с друг проект, разработен от БСП

 

Европейската комисия неведнъж призовава страната да реформира съдебната си система и да засили борбата с организираната престъпност

 

Правителството на България одобри законопроект за борба с корупцията, опитвайки се да промени имиджа си на най-корумпираната страна в Европейския съюз и да преодолее възраженията на други страни членки в съюза, които са против влизането ѝ в Шенген, коментират Елизабет Константинова и Слав Оков в Bloomberg Terminal, цитирана от investor.bg. Кабинетът на министър-председателя Бойко Борисов одобри в сряда законопроект за създаването на комисия, която ще разследва лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси и ще позволява на властите да отнемат активи, които не съответстват на данъчните приходи, казва правителството в свое изявление. Остават съмненията обаче дали мярката ще успее да се пребори с корупцията, заради която България е на последно място в ЕС, заедно с Гърция, в глобалния индекс на Transparency International за възприятие на корупцията.

„Не очакваме значително изменение, което да доведе до кардинална промяна в борбата с корупцията“, казва Калин Славов, изпълнителен директор на българското представителство на Transparency International, по телефона. „Новият закон ще даде твърде много власт на ръководителя на една мегаагенция, която ще има много разнообразни функции. Проектът е комбинация от съществуващи закони и е малко вероятно да доведе до сериозни подобрения“.

Европейската комисия неведнъж призовава страната да реформира съдебната си система и да засили борбата с организираната престъпност, откакто се присъедини към съюза преди десетилетие. Провалът да се постигне това накара някои страни от ЕС да отхвърлят опита на България да се присъедини към Шенген, макар че вече отговаря на техническите изисквания, коментират авторите.

Парламентът ще обсъди законодателството, заедно с друг проектозакон, предложен от опозиционната БСП, малко преди България да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през януари.

Според плана на кабинета властите ще могат да предявят иск пред съда за отнемане на незаконно придобитото имущество при несъответствие от над 150 хил. лв. между имуществото и нетния доход на проверявания.

Доходността по доминираните в евро държавни облигации на България с матуритет 2024 г. спадна с 3 базисни пункта до рекордно дъно от 0,849% в края на търговията в София в сряда, сочат данни на Bloomberg.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

корупция, антикорупция, закон, правителство, Blumberg

Street of Hope

Проблемите започват преди раждането

Събота, 30 Декември 2017 / Родители
  Криворазбраната възпитанизация – за модерните общества и повредените деца*     Възпитанието на детето започва от мисълта на двамата му родители за неговото естествено зачатие, които са представители на двата противоположни пола и се намират в детеродна възраст, и сле [...]

„Изяж“ домашното

Неделя, 24 Юли 2016 / Родители
Как готвенето може да държи детските мозъци будни през лятото     Без значение в каква ситуацията сте, когато децата приключат с училището през юни - дали сте щастливи да си починете от домашните работи и пакетирането на обяда, или сте стресирани, защото се чудите как да запълните [...]