Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бебе или биологичен отпадък

Вторник, 13 Февуари 2018 / Общество
1159
  • derwesten.de

 

Нов стандарт за работата на акушер-гинеколозите поставя под въпрос живота на част от недоносените деца

 

"В началото Екатерина беше в кувьоз и не можеше да диша самостоятелно. Днес тя вече тежи близо 1800 грама, храни се с биберон и е усмихнато бебе, което обича да спи през деня и да плаче вечер".

Така започва историята на бебе, родено в България с тегло от 600 грама и спасено от лекарите след три месеца непрекъснати грижи. Това, което е дало шанс на Екатерина, е, че се е родила в началото на 8-мия месец, тоест над 25-тата гестационна седмица, която е границата за оцеляване според новия медицински стандарт, записан в наредба на Министерство на здравеопазването. Бебетата като Екатерина изобщо не са малко – според статистиката всяко десето бебе се ражда недоносено и въпреки че „екстремните“ случаи като този не са ежедневие за лекарите, историите на спасени деца с много ниско тегло също не са и малко. В света има случаи на деца, родени с тегло от 300 грама, които са били спасявани (като момиченцето на снимката) дори след като е трябвало да бъдат под интензивна лекарска грижа за период от 9 месеца. За родителите дори най-малкият шанс за живот на детето им е най-важното нещо и няма как да приемат, че лекарите няма да направят всичко по силите си, за да го спасят. Дори, когато шансовете за това са малки, а рисковете от увреждания - големи. В момента юристи, лекари и родители са притеснени дали това няма да се промени с въвеждането на новия стандарт за работата на акушер-гинеколозите.

 

Аборт или бебе

 

Според т. 17 от  проекта на наредба на Министерството на здравеопазването за новия стандарт всяко бебе, родено с тегло под 700 грама и под гестационна възраст 25 седмици, ще бъде считано за аборт, няма да бъде регистрирано като раждане и ще бъде третирано кат биологичен отпадък. Това поставя много въпроси пред работата на лекарите, тъй като според юристи ще даде възможност за тълкуване, от което ще зависи шанса за живот на новородените.

Проблемът е в определението за потенциално жизнеспособен плод, според което бебето трябва да има „потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане“.

Нито едно недоносено бебе обаче не може да оцелее без дихателно подпомагане, тъй като белите му дробове не са достатъчно развити.

„Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, ако не отговарят – бебето се счита за аборт и една от последиците е много неприятна за родителите. То се счита опасен отпадък и те не могат да го погребат. То трябва да бъде унищожено с болничните отпадъци”, поясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, цитирана от bTV.

Началникът на неонатологията в "Майчин дом" проф. Боряна Слънчева очаква, че определението „да преживее без интензивно дихателно подпомагане” вероятно е чисто техническа грешка, която ще бъде редактирана: „Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завършва през 36-та гестационна седмица”.
„Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и „да живее без интезивно дихателно подпомагане” да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва”, допълни Мая Красимирова от Фондация "Нашите недоносени деца".

 

Мотивите към наредбата

 

По смисъла на наредбата като „аборт” се дефинира загубата или прекъсването на бременност, преди плодът да е станал потенциално жизнеспособен по критериите, дефинирани в т. 17 на проекта на наредбата.

През годините границата между аборт и раждане винаги е зависела от постиженията на медицината. С напредъка на перинаталните и неонаталните грижи от 80-те и 90-те години на миналия век и въвеждането на антенаталната кортикостероидна и постнаталната сърфактантна профилактика и съвременните техники за дихателно подпомагане са налице резултати, които значително подобриха неонаталната преживяемост за новородените под 28 гестационна седмица. Това окуражи някои центрове да преместят границата между аборт и раждане под 28-ма седмица на бременността, а именно до 22 седмица и тегло на плода 500 грама. Те са само препоръчителни, а не задължителни.

Всяка страна поставя своята граница в зависимост от възможностите на неонатологичната помощ и последващата грижа за недоносените новородени в дългосрочен план по възможностите на неонатологичните центрове в цялата страна. Именно поради горните причини голяма част от страни в Европа, а и в света, не са приели в своите стандарти препоръките на Световната здравна организация, а се съобразяват с възможностите си и направените проучвания в насока заболеваемост, смъртност и дългосрочни усложнения при децата, родени под 28 г.с. и качеството на живот при тази рискова група недоносени.

Като потенциално (гранично) жизнеспособни се определят теоретично тези плодове, при които е налице възможността те да преживеят без интензивно дихателно подпомагане. За децата, родени в 22 - 26 г.с., това практически е невъзможно. За да се избегнат неточности, свързани с дефинирането на определена гестационна възраст като граница на жизнеспособност, СЗО допълнително определи новородените между 22 и под 26 г.с. за развитите страни като потенциално (гранично) жизнеспособни. Тези данни на СЗО показват, че границата на раждане и аборт е подвижна скала на срок на бременността и тегло на новороденото, която зависи от страната, възможностите на болничното заведение и преценката на водещия раждането акушер-гинеколог и неонатолога.

В подобна насока са и посочените от Фондация „Български адвокати за правата на човека“ практики в редица европейски страни. Предложението на Фондацията да се занижат изискванията за „жизнеспособен плод” представлява фактически искане за снижаване на възприетата в предходния медицински стандарт по Акушерство и гинекология граница от 26 г.с. и тегло от 800 гр. В предложението обаче не се споменава до какви граници или критерии да бъде намалена границата между аборт и раждане или какви са критериите за жизнеспособност. Натрупаният практически опит с отглеждането на родените под 28 г.с. основателно наложи да се отговори за чия сметка е това – на обществото, на родителите, на здравните осигуровки или други източници и същевременно, кой може да си го позволи, пише в мотивите към наредбата. 

От здравното министерство цитират медицински проучвания, според които при децата, родени при възраст по-голяма или равна на 25 г.с., шансът за преживяване без тежко увреждане е по-голям или равен на 50%. При децата родени от 23-24 г.с. този шанс е 10-50% и при тези родени 22 г.с. този шанс е нищожен и е под 10%.

В повечето европейски страни оптималната граница, при която е необходима активна реанимация и възможности за преживяемост и добро качество на живот без сериозно засягане на централната нервна система, белодробна хронична патология, се приема 25 гестационна седмица и тегло 700 гр. при раждането. Децата родени под 25 г.с. при преживяемост над 72 ч. трябва да се запишат като раждане.

 

Всяко десето бебе се ражда недоносено

 

Недоносено е бебе, родено преди 37 гестационна седмица, като децата, родени между 24 и 28 гестационна седмица спадат към изключително недоносените.

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб. Разбира се, процентите варират. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или - казано в цифри - това са 6750 бебета. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени бебета всяка година. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%, показват данни, цитирани от Фондация „Нашите недоносени деца“.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

недоносени бебета, медицински стандарт, акушерство, наредба

Street of Hope

В повечето училища няма психолози и съветници

Вторник, 28 Февуари 2017 / В клас
  Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници   Това показва статистика на просветното министерство, цитирана от "Сега" по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик. При посещението си в Пловдив служебния [...]

Когато детето има проблеми с общуването

Събота, 21 Октомври 2017 / Родители
Покажете с пример, че всеки човек е достоен за уважение   Не е тайна, че тъкмо семейството осигурява на детето определено ниво на интелектуално развитие и създава навици за общуване. Често децата копират моделите на поведение на възрастните и ако мама и татко са общителни и контактни хо [...]