Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Денят на земята – срещу отпадъците от пластмаса

Неделя, 22 Април 2018 / Общество
262
  • sinoptik.bg

Светът се опитва да привлече внимание към проблема с най-големия замърсител на планетата

 

Изработване на предмети от пластмасови отпадъци, зелена класна стая, засаждане на фиданки, конкурси за картички, рисунки, есета, свързани с темата за Земята, са само част от инициативите, с които Министерство на околната среда и водите, чрез своите регионални структури отбелязва Деня на Земята - 22 април, съобщава БГНЕС.

Темата тази година е „Свят без замърсяване с пластмаси“. Стремежът е значително намаляване на замърсяването с пластмаси и увеличаване на усилията за премахване на пластмасите за еднократна употреба в световен мащаб. Промяна на поведението и начин на живот без замърсяване от пластмаса е лична отговорност на всеки от нас.

Всяка година в океана се изхвърлят по около 8 млн. тона пластмаса, показва анализ на Центъра за бизнес и околна среда „Маккинзи”. Световният океан в момента съдържа 150 милиона тона пластмаса. При поддържане на темповете на замърсяване в него ще има по един тон пластмаса за всеки три тона риба през 2025 г. и повече пластмаса отколкото фауна до 2050 г., предупреждават авторите на изследването.

В Деня на Земята традиционно в честването се включват над половин милиард души от различни кътчета на планетата. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Целта е да се създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването страната ни е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. От тогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята.

 

 

 

Художник откри пластмасова градина 

 

Датският художник Томас Дамбо създаде футуристична ботаническа градина изцяло от пластмасови отпадъци. Инсталацията е в Мексико Сити. Целта ѝ да насърчи опазването на природата и рециклирането на част от боклука. Няколко доброволци са помогнали на твореца, носейки му голямо количество отпадъци – пластмасови кутии и капачета на чаши от ресторанти и магазини. Томас им вдъхва живот, извайвайки цветя, дървета, цветя и животни.

 

 

„Нарекох проекта „Гората на бъдещето“, защото изглежда като някаква нереална гора, сякаш излязла от „Алиса в Страната на чудесата“. Но ако се замислите по-дълбоко, ще стигнете до извода, че ако продължаваме с такива темпове да изхвърляме отпадъци по цял свят, в бъдеще горите ни ще се превърнат в сметища.“, казва художникът. 

 

Вижте още:
Пластмасовите тухли, които могат да помогнат на океаните

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Денят на земята, замърсяване, пластмаса, отпадъци, океани

Street of Art

Ставайте леко гладни от масата

Неделя, 30 Декември 2018 / Хранене и Здраве
Преяждането натоварва сърцето   Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек, както се казва, хубаво е да става леко гладен от масата, за да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма. При всички случаи преяждането не води до нищо добро, независим [...]

Роджър Уотърс гостува у нас с новото си турне Us + Them

Вторник, 26 Септември 2017 / Под прожектора
Шоуто е комбинация от творби от дългогодишната кариера на музиканта с Pink Floyd и нови песни    Английският музикант Роджър Уотърс гостува с новото си грандиозно турне Us + Them на 4 май в зала "Арена Армеец", съобщиха организаторите от "София мюзик ентерпрайсис".  [...]