Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Екстазито се завръща в по-смъртоносен вариант

Вторник, 31 Май 2016 / Общество
1427
  • Едно хапче често води до трайни увреждания или смърт

 

Дизайнерските дроги също не отстъпват пазара си, показва европейски доклад за наркотиците

 

В последните години се отчита нов връх в употребата на популярния преди години наркотик екстази, показва Европейски доклад на Центъра за мониторинг на наркотици и наркозависимости към ЕС, цитиран от БГНЕС. Затова пък новото екстази (MDMA) е по-силно, предлага се чрез интернет и може да доведе до остра интоксикация.

Новите наркотици, познати у нас под името „дизайнерски дроги” са другият голям, и все още неизследван достатъчно риск. В доклада младите хора, които обикновено ги употребяват, са оприличени на опитни мишки за производителите. Броят и типовете наркотици растат лавинообразно, в момента се наблюдават над 560 вида. През 2015-та новопоявилите се вещества са 98. Преобладават синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони. Разпространяват се най-често чрез интернет, високотоксични са.

През февруари тази година Европейският център за мониторинг предупреди за риска от синтетичния канабиноид MDMB-CHMICA. С него са свързани 13 смъртни случая и 23 случая на остра интоксикация без смъртен изход. Друг нов наркотик- синтетичният катинон alpha-PVP, който е мощен стимулант, доведе до почти 200 случая на остри отравяния и над 100 смъртни случая от 2011 година насам, се казва в доклада. У нас имаше няколко случая на остра интоксикация сред ученици в Стара Загора и затворници от Софийски централен затвор. Смъртен случай на момиче от Шумен така и не стигна до посочване на конкретното прието вещество- формулата му така и не е заложена за сравнително изследване.

 

 

Статистиката за България

 

1 530 зависими от опиати - хероин и метадон, са постъпили на лечение в България през миналата година, 207 от тях - за първи път. 3 414 са пациентите на метадоновите програми. Данните за екстази сочат, че тенденцията за неговото бурно завръщане в Европа все още не ни засяга сериозно. Едва трима от всички постъпили на лечение изобщо сочат него за основен наркотик, двамата от тях влизат за първи път да се лекуват. 58 пациенти са предприели лечение заради канабис.

15 души са починали заради употреба на наркотици, според статистиката в доклада.

46 са новодиагностицираните с ХИВ наркозависими. Чрез специализирани програми у нас са раздадени близо половин милион спринцовки. Полицейските акции през 2015 година са довели до конфискуването на 940 кг хероин, 27 кг кокаин, 216 кг амфетамини и 148 кг екстази на таблетки. Таблицата не съдържа данни за канабиса, който иначе е най-често задържаният наркотик. Пътят на хероина и противодействието на неговия трафик са ясно различими в схемата на конфискациите. Най- големи количества са задържани в Турция- 12 756 кг, Гърция- 2 528 кг, следва България. Но в същото време на фона на числата за съседните държави българските власти изглеждат „като на почивка“ – у нас полицейските акции, завършили с конфискация на хероин, са 137. В Турция те са 7 008, в Гърция- 2 277. 

Европейският доклад за наркотиците опосредствено дава и друго познание за ситуацията у нас. В страните, които имат изградена сериозна мониторингова система, като в Северна Европа, например, данните и за употребяващи, и за смъртни случаи са по-високи от другите страни. Това навежда на мисълта, че липсата на подобна система у нас не дава възможност да се види цялостната картина, посочва БГНЕС.

В повечето държави от ЕС наказателното правосъдие насочва към лечение по-голямата част от пациентите. В Унгария, например, 74% от насочените за лечение за употреба на канабис, са посочени от този източник. В различните държави схемите за пренасочване на извършилите нарушения на законите във връзка с наркотиците от система за наказателно правораздаване към програми за лечение са различни- от пряко разпореждане на съда вместо ефективна присъда да се постъпи на лечение до условна присъда при положение, че нарушителят предприеме лечение. В някои държави се постановява лечение и преди да се стигне до съда, в по- ранни етапи. В България подобни мерки не съществуват, макар граждански организации да настояха за тях още преди десет години, коментира репортерът Веселина Божилова.

 

 

Смъртоносни свръхдози

 

6800 смъртни случая са настъпили в резултат на свръхдоза в ЕС през 2014, сочи докладът. Основна причина в повечето случаи е хероинът и други опиоиди. Броят на фаталните изходи се е увеличил спрямо предишната година, а най- често жертва са хора, употребяващи опиати на възраст между 35 и 50 години. Срещу свръхдоза от хероин има лекарство- налоксон. В редица държави от Европейския съюз то вече се предоставя на употребяващите опиати в рамките на схеми за лечение и на техните близки във формата на готова заредена спринцовка или инхалатор. В България лекарството е достъпно само на медицинските служби за Спешна помощ. Наред с хероина, честа причина за смъртта са синтетичните опиоиди, които се използват за заместваща терапия- метадон, бупренорфин. Точно те са водеща причина за смъртни случаи в страни като Ирландия, Франция, Финландия, Обединеното кралство. Един от фокусите на анализа на Европейския център за мониторинг е именно предотвратяването на достъпа на тези препарати на черния пазар. Не само хероинът и заместителите му са причина за спешните случаи - нерядко в страните от ЕС се посочват стимуланти и канабис. През 2014 година на лечение за употреба на незаконни наркотици в страните от ЕС плюс Норвегия и Турция са постъпили на лечение общо 1,5 млн души. 680 хил. са получили заместваща терапия - метадон или бупренорфин. Сериозен проблем пред лекуващите е съчетаната употреба на различни наркотици и наличието на психично заболяване. Повишаването на средната възраст на търсещите лечение също прибавя нови аспекти в цялостната терапия.

 

 

Стимуланти

 

Макар и стимулантите да са най-популярни в момента в Европа, има регионални различия спрямо употребата им, се казва в доклада. Кокаинът остава най- разпространен в страните от Западна и Южна Европа. В Северна и Източна Европа най- употребявани са амфетамините и метамфетамините. Все повече хора търсят лечение от последиците на употребата на стимуланти. В последното десетилетие в Европа пациентите, които за пръв път постъпват на лечение и посочват като причина стимуланти, са с 50% повече в сравнение с миналото. Почти половината от пациентите, постъпили на лечение през 2014 година, си инжектират амфетамините. Това повишава риска от инфекциозни заболявания. Една от малкото добри констатации на Европейския доклад за наркотиците, се отнася до разпространението на ХИВ сред употребяващите наркотици чрез инжектиране. През 2014 година с тази диагноза в страните от ЕС са регистрирани 1 236 случая и това е най-ниското ниво от повече от десетилетие. През 2015 година се наблюдават няколко локализирани епидемични взрива на ХИВ сред маргинализирани групи в Ирландия, Люксембург и Обединеното кралство. Като причина се посочва именно инжектирането на стимуланти.

 

 

Канабис

 

16,6 млн. млади хора на възраст между 15 и 34 години в Европа са употребили канабис в последните 12 месеца, твърди европейският доклад. Има признаци за нарастване на употребата в млада възраст. Около 1% от възрастните европейци употребяват канабис ежедневно. Силата на действие на растението във вид на трева и на смола е по- голяма в сравнение с миналото и това може да повиши рисковете пред употребяващите. Чувствително нараства броят на хората, които търсят лечение заради канабис. Ако през 2006 година постъпилите за пръв път на лечение заради канабис са били 45 хил., то през 2014 г те са вече 69 хил. души. Според Европейския център за мониторинг на наркотиците това увеличаване е свързано с промени в равнищата на употреба и интензивна употреба, наличието на по-увреждащи продукти, различните практики за насочване към лечение и нарастване на достъпността на лечението. Канабисът е най-често конфискуваният наркотик в Европа, три четвърти от всички задържани количества.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наркотици, доклад, ЕС, екстази, дизайнерска дрога, статистика

Street of Art

Горещите концерти тази есен

Петък, 21 Септември 2018 / Под прожектора
  От класическо пеене, модерна цигулка и класически рок до горещи балкански ритми под тепетата   Може да са много различни музиканти, но всички те си заслужават. Подредили сме ги според реда на концертите.    Горан Брегович     Уникален двучасов лайв по [...]

50 години номер 8

Петък, 20 Май 2016 / Под прожектора
Президентски почетен знак и футболен бенефис за юбилея на Христо Стоичков     Най-популярният в света български футболист Христо Стоичков получи Почетния знак на президента за изключителния принос към България и развитието на българския спорт, за особени заслуги към европейския и [...]