Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕС осъди България заради мръсния въздух

Сряда, 05 Април 2017 / Общество
297
  • Ecoproject Group

Според различни статистики годишно в страната ни умират между 8000 и 18 000 души заради заболявания, свързани с отровния смог в градовете

 

Европейският съюз осъди България заради сериозното замърсяване на въздуха, систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема.

Съдът на ЕС намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на нормите за фини прахови частици на територията на цялата страна. България е нарушила европейското законодателство и с това, че в програмите за качество на въздуха в районите с наднормено замърсяване не са предвидени мерки за намаляване на замърсяването и съобразяване с нормите на ЕС във възможно най-кратък срок. Бъдещо бездействие на институциите по въпроса може да доведе до сериозни финансови санкции за страната ни.

Европейската комисия заведе дело срещу страната през 2015 г. за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. С постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г. както на годишните, така и на дневните допустими норми за концентрации на фините прахови частици в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна зони, страната не е изпълнила задълженията си за прилагане на директивата, гласи решението на съда в Люксембург.

 

Последствията за здравето

 

Европейските норми за качество на атмосферния въздух са от изключителна важност и тяхното пренебрегване води до сериозни здравни последици като астма, заболявания на белите дробове, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, коментират от „Грийнпийс – България“. Според Световната здравна организация през 2012 г. в световен мащаб замърсяването на въздуха е причина за 3 милиона преждевременни смъртни случаи. В Европа те са 479 000, от които 8 634 в България, нареждайки страната на едно от водещите места в Европа.

Като се има предвид двата основни източника на замърсители - трафик и отоплението на твърдо гориво, работещи мерки са например създаването на адекватни политики, които подкрепят развитието на велосипедния и обществения транспорт, замяната на остарели и неефективни горивни системи за битовото отопление, посочват от екоорганизацията.


България е на първо място по вреден въздух

 

Наскоро Европейската комисия констатира, че качеството на въздуха в България продължава да буди сериозно безпокойство. Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето, и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, подчертаха тогава от ЕС.

В документа се припомня, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда между всичките 28 държави на ЕС. Това прави България държавата в ЕС с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и над 11 хил. случая на преждевременна смърт всяка година.

Според статистика на Световната здравна организация заради замърсения въздух годишно в България умират над 18000 души.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Съдът на ЕС, въздух, замърсяване, мръсен въздух

StreetView

Ахтопол – вятър, скали и усещане за уют

Събота, 23 Септември 2017 / Места
Очарователно място, останало встрани от големите инвестиции    Още преди да решим дали да почиваме там, знаехме, че Ахтопол и Синеморец са единствените места по Българското Чернономорие, останали без пречиствателни станции. По ирония на съдбата, по чисто пазарна логика, или защото [...]

Змийският град – най-древният в България

Събота, 09 Септември 2017 / Места
Храмът край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски елементи   Преди малко повече от година, на 1 юни 2016 г., ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов откриват скално светилище край с. Сърница в хасковската община Минерални бани. Светили [...]