Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европа не беше подготвена за войната в Украйна

Събота, 26 Февуари 2022 / Общество
181
1 / 2

Имперските амбиции на Путин не са тайна, но какво направиха политиците на Стария континент?

 

Войната в Украйна се оказа поредната разделителна линия за българското общество. Отново мненията са поляризирани. Отново има фили и фоби... Отново медиите бълват непремерена доза информация и всяват паника...

Не вярвам, че има нормален човек, който би одобрил военна агресия независимо къде се случва тя. Ужасно и почти сюрреалистично е, че в Европа отново има война.

Но тук се сещам за максимата "ако искаш мир, готви се за война". Истината е, че за настоящата ситуация нямаше никаква подготовка.

За случващото се не е виновен Путин, а европейските политици, които с дългогодишното си бездействие му дадоха увереност, че може да безчинства безнаказано. Защото сега, колкото и да се напъват, не могат да го накажат.

Путин е повече от 20 години на политическата сцена. За всичките тези години би трябвало да е добре изучен и предсказуем. Защо изведнъж европолитиците се оказаха изненадани?

Изненада ли са имперските амбиции на Путин?

Изненада ли е жестоката зависимост на Европа от руските суровини?

Защо бяха пропилени десетилетия в общи политически нападки срещу московския велможа, вместо да се случат реални действия за енергийна и суровинна еманципация на Европа от Русия?

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава! Та, пак повтарям - не е виновен Путин за това, че европейското управление е нефелно.

Отделна тема са американските интереси и те нямат нищо общо с хуманизма и миротворчеството. Тази война е изключително изгодна за САЩ, защото конкурентоспособността на европейската икономика ще се срине. Кой печели от това - Путин ли?

Уви, лицемерието се е превърнало в световна мода!

Ужасното е, че за пореден път в световната история от некадърното управление страдат обикновените хора, че остават без дом и препитание, че умират деца...

Молете се тази лудост да приключи по-бързо и щетите да се ограничат до минимум, макар да не съм никак оптимист.

ПП: Някъде срещнах коментар, че когато САЩ се разделят на 52 отделни държави, ще настъпи световен мир. Склонна съм да се съглася с това.

 

Коментарът е от Facebook профила на автора, заглавията са наши 

 

Може да видите още:

80 години от най-големият военен сблъсък в света

Как изглежда войната отблизо

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Украйна, Европейски съюз, Русия, война, общество

Street of Art

Клетъчно хранене

Четвъртък, 24 Май 2018 / Хранене и Здраве
Как работи тялото и защо толкова се говори за суперхрани   Червените кръвни клетки се подменят изцяло на всеки четири месеца, тези на кожата – на 30 дни, а тези на тънките черва се сменят за по-малко от седмица. Всеки ден тялото ни подменя между 50 и 70 милиарда клетки. Ако се х [...]

Библиотеката като място на общуване

Събота, 17 Ноември 2018 / Стил
Университетската библиотека в Хелзинки показва отношението на финландците към четенето като начин за живот   Добре известно е, че Финландия е страната с най-добра образователна система. И това едва ли е случайно, като се има предвид отношението на финландците към четенето. За разлика от [...]