Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изчезва ли надеждата за опазване на дивата природа в Пирин?

Петък, 29 Юни 2018 / Общество
396
  • vivus.bg

ЮНЕСКО отстъпи за защитата на националния парк 

 

Комитетът за световното природно наследство към ЮНЕСКО отстъпи от първоначалното си намерение да препоръча на българското правителство да отмени решението си от декември 2017 година и планът за управление на Национален парк «Пирин» да не се прилага без екологична оценка. От правителствената пресслужба съобщиха, че по време на 42-то заседание на комитета в Бахрейн българската делегация е успяла за защити «държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин“». Предложените от българска страна текстове са били гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета, «потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк». Според съобщението първоначалното намерение на ЮНЕСКО да не се изпълнява решението на Министерски съвет, би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. Освен това от пресслужбата на вицепремиера Валери Симеонов, който водеше 6-членната българска делегация, подчертават, че стратегическа екологична оценка на плана управление на националния парк не се изисква нито по българското, нито по европейското законодателство.

В рамките на три дни българската делегация е провела редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции, посочват от кабинета.

 

Разширяването на ски инфраструктурата

 

в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно към законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта, пише в новото решение. 

Не като успех за туризма, а като загуба за природата тълкуват решението от Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“. „Решението на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк Пирин и сечи на вековните му гори. Залогът е толкова голям, че очевидно българското правителство си е позволило да да започне политическа игра на много високо дипломатическо ниво със страни извън Европейския съюз с очевидното желание да позволи на скрити зад офшорни фирми икономически интереси да застроят Национален парк Пирин“, пишат в своя позиция от коалицията. Оттам обясняват, че властите в България са се договорили с 11 държави извън Европейския съюз, за да получат подкрепа за предложените поправки.

Тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябваше да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението.

 

Държавите, поискали промяна

 

на проекторешението, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола. Нито една от тях не е член на Европейския съюз, въпреки че в Комитета за световното наследство в момента са както Испания и Унгария, така и държави с развита демокрация като Норвегия и Австралия, посочват от природозащитната коалиция.

Природозащитниците задават въпроса защо след като в телевизионно интервю екоминистърът Нено Димов е обяснил, че темата за Пирин не е важна, правителството изпраща делегация, чието пътуване и престой в Бахрейн вероятно струва повече на бюджета, отколкото изготвянето на самата екологична оценка на новия план за управление.

Подготвеният нов план за управление предвижда предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националeн парк Пирин спрямо сега, и разрешава сечи в горите върху 60% от територията на парка. Планът е финансиран с европейски средства.
Тази година България е единствената европейска държава с проблемно място, разглеждано на заседанието на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Защо Пирин е в ЮНЕСКО?

 

Планината и национален парк „Пирин“ са една от природните съкровищници на Европа. Дом е на кафяви мечки, скални орли и диви кози. Приютява застрашени животни и растения, иглолистни гори и се характеризира с уникално биоразнообразие. Може да бъде видяно едно от най-старите дървета на Балканите – 1300-годишна байкушева мура. Разкрива уникални гледки и разполага с езера с кристално чисти води. Разширяване на зоната за туризъм в националния парк ще унищожи местообитанията на ценни и редки защитени видове, ще засегне естествения характер на екосистемите, може да унищожи клекови формации, които имат снегозадържащ и противоерозионен ефект, а оттам да се увеличи опасността от свлачища и наводнения. И със сигурност ще промени пейзажа. През миналата година Световният фонд за дива природа WWF призовава политическите лидери в България да покажат, че въпреки политическите си различия и виждания, могат успешно да защитят най-ценните ресурси на страната ни.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЮНЕСКО, Национален парк Пирин, Валери Симеонов, Природа, екологична оценка

Street of Hope

Местят момченцето с измръзвания в друго приемно семейство

Четвъртък, 19 Януари 2017 / Гласът на детето
  Детето е прехвърлено в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”   Шестгодишното момченце от Долна Липница с измръзвания на краката вече е в Клиниката по изгаряния "Пирогов". Приемната майка, допуснала измръзването най-вероятно ще бъде заличена от Регистъра на приемнит [...]

Строгата майка контролира, но с мярка

Вторник, 18 Септември 2018 / Родители
Тя е наясно, че трябва да осигурява автономия на детето си в разумни граници   (Продължението на Успяваш, ако майка ти е строга) Учени са установили че родители, които подлагат децата си на свръхконтрол, нанасят сериозни вреди на тяхното емоционално развитие. Надвиснали като верт [...]