Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Жилищата в София са по-скъпи, но по-достъпни

Сряда, 28 Юни 2017 / Общество
285
  • vesti.bg

Това се дължи на поевтиняването на кредитите и по-високите средни доходи в сравнение с 2012 година

 

След приключването на кризата цените на имотите започнаха отново да растат, но въпреки че цените на жилищата в момента са по-високи от тези преди пет години, покупката на собствен апартамент излиза с 20% по-евтино, изчислиха от посредническата компания „Адрес“.

Като пример от компанията посочват реална сделка за имот в столичния квартал Гео Милев. Младо семейство купува тристайно жилище с площ 100 кв. м на стойност 204 000 лева, от които 40 000 лева плаща в брой. Стойността на квадратния метър в лева за това жилище е около 2000 лева. Пет години по-рано същата единица площ струва с близо 500 лева по-евтино. Лихвата по кредита тогава обаче също е по-висока - с 4%. Така ипотечната вноска за апартамента в Гео Милев днес е 1080 лева - с около 100 лева по-висока спрямо 2012 г., когато на банката биха били дължими 980 лева за същия имот.

Днес обаче по-висока е и средната заплата в София – 1370 лева при 1000 лева през 2012 г. Така делът на вноската по ипотеката днес се равнява на 78% от средната за столицата заплата, докато преди пет години този дял е 98%. В разгледания случай двамата възрастни в семейството отделят средно по 40% от месечния си доход за погасяване на кредита, докато през 2012 г. всеки е трябвало да отдели половината си заплата, посочват от АДРЕС. „Препоръчителният дял на кредита от месечния доход трябва да бъде около 30% или най-много 40%. Числата сочат, че семейство с двама работещи в него, днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„За индивидуален купувач със средна за столицата заплата покупката на такъв имот с ипотечен кредит продължава да не е опция, но все пак е по-допустим вариант спрямо 2012 г., когато вноската по заема би била практически равна на заплатата му. Трябва да се има предвид, че лихвите по кредитите скоро ще спрат спада си, а имотите към момента са на стабилни цени. Т.е. общата картина ще се запази сходна с настоящата, поне в краткосрочен план”, казва още Павлов.

Цените на имотите от началото на годината се запазват стабилни, посочват от компанията. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделни квартали и за индивидуални имоти. Все по-забележима става тенденцията на застой за част от предлаганите на пазара жилища – тези, предлагани на по-високи от цените, на които купувачите са готови да сключват сделки

„При средна цена от 1150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%. Подобен имот, независимо от качествата си, носи съществен риск от невъзможност някога да бъде продаден”, обяснява Георги Павлов.

В първите месеци на 2017 г. – над 25% от предлаганите имоти престояват на пазара над 1 година, преди да открият купувач. В същото време за първи път от няколко години насам ставаме свидетели на отстъпки над 20 000 евро. През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена.

„Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

Качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се продават бързо. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца. Имотите, които представляват интерес, се изчерпват относително бързо, което създава условия за продължаващ активен пазар и почти нулев риск от нов имотен балон.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите, според данните на посредническата компания. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки. Следващите по популярност имот са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%. „През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това”, казва Павлов.

Устойчивото търсене и растящата достъпност на имотите се вижда в ценовото разпределение на „най-популярните” за периода имоти. Над 100 000 евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 000 и 100 000 евро. Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 000 евро е 40%, а на тези между 70 000 и 100 000 евро – 37%.

Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

жилища, имоти, цени, Адрес, пазар на имоти

Street of Hope

Само три изпита след седми клас

Петък, 09 Декември 2016 / В клас
Резултатите ще се пишат в точки, а не в оценки   Форматът на изпитите след седми клас остава без промяна. Той пак ще е от два модула, въпреки че те вече няма да се наричат "национално външно оценяване" и "допълнителен", а "първи" и "втори" модул. Това става ясно от проектите на учебно-и [...]

Таблетите затъпяват децата

Събота, 22 Октомври 2016 / В клас
Продължителните занимания с видеоигри и телевизия намаляват мотивацията на учениците, правят ги нетърпеливи и неспособни да довеждат нещата до край   Американски психолози доказаха валидността на общото мнение, че мобилните телефони, таблетите и другите електронни устройства пречат на д [...]