Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Жилищата в София са по-скъпи, но по-достъпни

Сряда, 28 Юни 2017 / Общество
245
  • vesti.bg

Това се дължи на поевтиняването на кредитите и по-високите средни доходи в сравнение с 2012 година

 

След приключването на кризата цените на имотите започнаха отново да растат, но въпреки че цените на жилищата в момента са по-високи от тези преди пет години, покупката на собствен апартамент излиза с 20% по-евтино, изчислиха от посредническата компания „Адрес“.

Като пример от компанията посочват реална сделка за имот в столичния квартал Гео Милев. Младо семейство купува тристайно жилище с площ 100 кв. м на стойност 204 000 лева, от които 40 000 лева плаща в брой. Стойността на квадратния метър в лева за това жилище е около 2000 лева. Пет години по-рано същата единица площ струва с близо 500 лева по-евтино. Лихвата по кредита тогава обаче също е по-висока - с 4%. Така ипотечната вноска за апартамента в Гео Милев днес е 1080 лева - с около 100 лева по-висока спрямо 2012 г., когато на банката биха били дължими 980 лева за същия имот.

Днес обаче по-висока е и средната заплата в София – 1370 лева при 1000 лева през 2012 г. Така делът на вноската по ипотеката днес се равнява на 78% от средната за столицата заплата, докато преди пет години този дял е 98%. В разгледания случай двамата възрастни в семейството отделят средно по 40% от месечния си доход за погасяване на кредита, докато през 2012 г. всеки е трябвало да отдели половината си заплата, посочват от АДРЕС. „Препоръчителният дял на кредита от месечния доход трябва да бъде около 30% или най-много 40%. Числата сочат, че семейство с двама работещи в него, днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„За индивидуален купувач със средна за столицата заплата покупката на такъв имот с ипотечен кредит продължава да не е опция, но все пак е по-допустим вариант спрямо 2012 г., когато вноската по заема би била практически равна на заплатата му. Трябва да се има предвид, че лихвите по кредитите скоро ще спрат спада си, а имотите към момента са на стабилни цени. Т.е. общата картина ще се запази сходна с настоящата, поне в краткосрочен план”, казва още Павлов.

Цените на имотите от началото на годината се запазват стабилни, посочват от компанията. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделни квартали и за индивидуални имоти. Все по-забележима става тенденцията на застой за част от предлаганите на пазара жилища – тези, предлагани на по-високи от цените, на които купувачите са готови да сключват сделки

„При средна цена от 1150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%. Подобен имот, независимо от качествата си, носи съществен риск от невъзможност някога да бъде продаден”, обяснява Георги Павлов.

В първите месеци на 2017 г. – над 25% от предлаганите имоти престояват на пазара над 1 година, преди да открият купувач. В същото време за първи път от няколко години насам ставаме свидетели на отстъпки над 20 000 евро. През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена.

„Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

Качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се продават бързо. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца. Имотите, които представляват интерес, се изчерпват относително бързо, което създава условия за продължаващ активен пазар и почти нулев риск от нов имотен балон.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите, според данните на посредническата компания. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки. Следващите по популярност имот са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%. „През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това”, казва Павлов.

Устойчивото търсене и растящата достъпност на имотите се вижда в ценовото разпределение на „най-популярните” за периода имоти. Над 100 000 евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 000 и 100 000 евро. Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 000 евро е 40%, а на тези между 70 000 и 100 000 евро – 37%.

Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

жилища, имоти, цени, Адрес, пазар на имоти

StreetInside

Душите близнаци: Какво виждаме в огледалото?

Вторник, 19 Септември 2017 / На предела
Много хора вярват, че всеки има сродна душа и всеки трябва да ги срещне. Но как да разберем, че срещнали своята друга половина?   Идеята, че всеки от нас има душа близнак, произхожда от Платон. Той твърди, че хората някога са имали две лица, четири ръце и четири крака. Боговете ревнувал [...]

Адът - начин на употреба

Понеделник, 17 Октомври 2016 / На предела
На пръв поглед елементарен начин да променим живота си    Норвежкият треньор и бивш боец от спецчастите Ерик Бертран Ларсен твърди, че всеки човек може да промени живота си за седем дни. За тази цел е необходимо само да си организира една седмица на предела на възможностите си [...]