Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Жилище срещу връщане в България

Вторник, 30 Януари 2018 / Общество
1083
  • clubz.bg

Тази авангардна идея предложи вицепремиерът Томислав Дончев на годишна среща на правителството с бизнеса

 

 

Трябва да предлагаме като стимул на високообразованите специалисти жилища в страната, за да се прибират от чужбина и да работят тук, защото не може тази политика да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на ежегодната среща на бизнеса с правителството, цитиран от БТА.

"Това може да бъде един от стимулите, когато някой реши да приеме работа обратно в България или в друго населено място", смята Томислав Дончев. Освен това решението на човек къде да живее и работи зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване, посочи той, с което всъщност повдигна много въпроси за средата у нас и причините хората да търсят работа някъде другаде.

Според данните, цитирани от Дончев, около 25 хиляди българи заминават извън страната ни всяка година, докато 11 600 българи се връщат обратно. Държавата до момента не е правила анализ на причините, поради които сънародниците ни се завръщат, но според данните на организации, работещи с български студенти, голяма част от тях се връщат, защото в последните години виждат повече възможности за кариера в България с дипломата си, получена навън. Има обаче и хора, работили години навън, основно нискоквалифициран труд, които се завърнаха заради икономическите проблеми в много държави в Европа. 

Идеята на Томислав Дончев е много интересна, само че пустеещите имоти са нечия собственост и дори да има желаещи да ги продадат, надали повечето фирми могат да си позволят да ги купят, за да ги раздават на българските си работници, дошли от чужбина. Ако пък това ще прави държавата, то веднага изниква въпроса с какви средства ще осигури (или ремонтира) имотите и на какъв принцип ще ги раздава на желаещите...

Към начините за решаване на проблемите с пазара на труда Дончев добави активирането на 200 хиляди безработни българи и внос на работна ръка от чужбина. Самият министър обаче е скептичен към ефекта от връщането към пазара на труда на голяма част от хората, които не работят от години. Той коментира, че около 75 хиляди души не са работили за период по-дълъг от две години, голяма част са нискообразовани, без трудови навици и дори десоциализирани.

В същото време социалният министър Бисер Петков посочи явният дисбаланс между уменията, които се търсят на пазара на труда и работната ръка, която се предлага. Държавата се опитва да реши проблема като стимулира професионалното образование и чрез програми за преквалификация на безработни, но засега без особен ефект. Петков също смята, че в пазара на труда трябва да влязат икономически неактивните, но според цитираните от него числа, става въпрос за 1,25 млн. българи. От тях около 100 хиляди са обезкуражени, което означава, че нито работят, нито учат, нито търсят работа.

По повод привличането на работна ръка от трети държави Бисер Петков заяви, че вече има облекчаване на процедурите при сезонна заетост и при издаването на т.нар. синя карта, чрез която се надяват да привлекат висококвалифицирани специалисти. Данните за 2017 г. показват, че само 177 са тези, които са получили синя карта за работа в България.

В списъка с предпочитаните от българските работодатели професии вече са включени и инженерните, за които има най-сериозен дефицит, подчерта Петков.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

жилища, пазар на труда, емигранти

Street of Art

Как да се зарадваме на лошото време

Петък, 11 Януари 2019 / Стил
Снегът като антидепресант и възможност за разтоварване на стреса    Навличането с дебели дрехи може и да не е любимо на повечето от нас, но знаете ли, че когато навън е студено и всичко е покрито със сняг тялото ни гори повече калории? При ниска температура тялото използва по-голям [...]

Воден лукс сред природата

Вторник, 11 Юли 2017 / Стил
  Защо ви е да ходите на плажа, ако можете да се потопите във всичко това?   През лятото обикновено мечтаем за почивка, прохлада и хубаво питие в добра компания. Някои хора предпочитат морето, но други предпочитат да се потопят в басейна и да се оставят на усещането за едно по-раз [...]