Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кабинетът „Борисов 3“

Сряда, 03 Май 2017 / Общество
430
  • Съставът на новия кабинет не вещае сериозна промяна в политиката на третото правителство на Бойко Борисов

Осем министри от стария кабинет на Борисов остават и в новия Министерски съвет, петима - на старите си постове  

 

Третият кабинет на Бойко Борисов вече е подреден. Утре предложеният от ГЕРБ състав на правителството ще бъде представен на президента Румен Радев и обсъден и гласуван в парламента.

Министър председател ще е Бойко Борисов. За вицепремиери са предложени Томислав Дончев, Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи,Красимир Каракачанов – зам.-министър председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика.

Петима бивши министри остават на постовете си – на финансите Владислав Горанов, на енергетиката – Теменужка Петкова, на транспорта – Ивайло Московски, на туризма – Николина Ангелкова и на младежта и спорта – Красен Кралев.

Доскорошният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова ще поеме работата по подготовката на председателството на България на Европейския съвет, а бившият й заместник в МРРБ Николай Нанков, който отговаряше за програмата за санирането, ще оглави строителното ведомство.

Кандидатът на ГЕРБ за президент и председател на 42-тия и 43-тия парламент Цецка Цачева ще бъде министър на правосъдието.

МВР ще бъде оглавено от Валентин Радев – зам.-министър на отбраната в първия кабинет на Борисов и зам.-председател на комисията по отбрана в 43-то НС.

Управителят на НОИ Бисер Петков ще поеме социалното министерство, а дългогодишният главен секретар в образователното министерство Красимир Вълчев сяда в министерското кресло.

На горещия стол в здравното министерство сяда директорът на Военномедицинска академия генерал–майор проф. Николай Петров.

Дали заради скандала с отнемането на статута на паметник на културата и събарянето на Двойната къща в София или заради претенциите на Патриотите, но Вежди Рашидов няма да се върне в Министерството на културата. Ведомството ще бъде оглавено от Боил Банов, който беше негов заместник.

Бившият член на СДС Нено Димов ще е министър на околната среда и водите. Димов беше главен секретар и зам.-министър в МОСВ по времето на кабинета "Костов", когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов.

Скандално известният бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов ще управлява земеделското министерство. Порожанов беше ръководител на фонда от 2011 до 2013 година, после беше служебен министър на финансите, от 2014 година отново се върна като директор на ДФЗ, а през февруари беше освободен от служебния земеделски министър Христо Бозуков. Министър на икономиката ще е изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, той е предложение на "Атака". 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

трети кабинет на Бойко Борисов, министри, ГЕРБ, ОП

Street of Art

Бижу според зодията

Понеделник, 20 Юни 2016 / Стил
Жените обичат накитите, но как да се ориентира човек какво точно да подари?     Независимо дали ще купите готови или ръчно изработени бижута, винаги остава съмнението дали жената ще ги носи или ще стоят в чекмеджето и няма да видят бял свят отново. Най-лесният начин е да изберете [...]

Хосе Карерас ще пее с оркестъра на Софийската опера у нас

Четвъртък, 20 Декември 2018 / Под прожектора
  67-членната формация познава отлично голяма част от класическите арии на испанския тенор   Оркестърът на Софийска опера и балет беше избран от великия испански тенор Хосе Карерас да изпълнява музиката от репертоара за последния му концерт в България на 11 май 2019 г в Арена Арме [...]