Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да насърчим икономиката

Сряда, 31 Август 2016 / Общество
2501
  • четвърта-власт.онлайн

При по-ниско ДДС за лекарствата и храните в хората ще остават повече пари за харчене 

 

Намаляването на ДДС върху основни стоки и услуги има доказан ефект върху потреблението и икономиката. Като начало в България можем да намалим ДДС за храни и лекарства от 20% на 10%, да изравним подоходния данък за ЕТ с другите на 10% и отмяна на данък дивидент.

Стоките и услугите от първа необходимост заемат значителен дял от домакинския бюджет в България. Когато данъчната тежест върху тях е по-ниска (спрямо останалите стоки и услуги), остава по-висок разполагаем доход, който домакинствата използват за потребяване на по-голямо количество стоки и услуги. Следователно сравнително по-ниският ДДС върху въпросните блага от първа необходимост, от една страна, повишава благосъстоянието на хората (особено на по-бедните, които харчат по-голям процент от доходите си за тях), а от друга страна, подпомага икономическия растеж (повече покупки значи повече производство).

В Европейския съюз се използват диференцирани ставки за храните, селскостопанските продукти, книги, медикаменти, наеми на жилища, вода, транспорт на пътници, абонаментно обслужване, ремонт на жилища. В повечето страни от ЕС има диференцирани данъчни ставки. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ДДС, икономика, потребление

StreetInside

Абсолютно пресушаване

Понеделник, 04 Април 2016 / Кариера
Да „прегрееш“, означава да се почувстваш празен, немотивиран и напълно незаинтересован. Има ли изход?   Представете си следната ситуация. Той е г-н Х. Човек, който започва от нулата (или наследява някакъв бизнес, или е назначен на топ позиция). Години наред, докато завъ [...]

Страхът, който убива бизнеси

Неделя, 17 Ноември 2019 / Кариера
Това е нещо, от което се страхуваме отдавна. Подмолният страх, който идва още от комунизма и системата, в която успяваш не, ако си най-добрият и работиш с най-добрите, а ако си по-добър на висока позиция и доминираш. Това е страхът, който кара служителите да не приемат и направо да се опълчв [...]