Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“?

Понеделник, 14 Януари 2019 / Общество
187
  • Facebook
  • Facebook
1 / 2

Прокуратурата повдигна обвинения срещу двама души за унищожаването на защитената територия

 

Три дни след като стана ясно, че дюните в района на къмпинг „Смокиня“ са унищожени, прокуратурата повдигна обвинение срещу двама души за разораването на защитената територия. Това са багеристът и поръчителят, съобщи БГНЕС. Багерът, който е унищожил защитената дюна в къмпинга, е преминал през един от частните имоти в близост до плажа.

Собственикът му отрича той да е дал достъп на тежката механизация.

Пред агенцията Константин Мархолев, един от стопаните на каравани в съседство заяви: „Ние имахме там ограничителни колове с верига, където не се допускат насам превозни средства, но явно е съборена и полицията ни уведоми и ни попита дали ние сме давали разрешение за имота.“

Според стопаните на каравани и заведения в района на к-г „Смокиня“ още през лятото е имало закани от един от собствениците, че въпросната дюна ще бъде премахната, тъй като му пречила.

„Доколкото знам от другите на къмпинга, той се е заканвал, че ще я махне, но не мога да кажа, че е той.“ Концесионерът на плажа Иван Иванов също отрича да знае кой е виновникът, твърди, че има охрана, която обаче в случая не е видяла нищо. „Те не могат да ходят навсякъде. Вижте какъв е голям плажът”, казва Милан Кибарев. Трима души бяха задържани, като единият от тях е освободен, тъй като само е придружавал багериста. Той ще бъде привлечен като свидетел по делото.

Като поръчител е обвинен бургаският бизнесмен Иван Нончев. Другият обвинен като извършител на деянието е 24-годишният Манол Пазвантов, който е управлявал багера.

„Нончев не признава вината си. Багеристът Пазвантов и с пълнолетния свидетел разказват в подробности фактологията по случая. Нончев им е платил за тази дейност, дори според тях те са го питали дали няма да стане някаква беля, но той е твърдят, че имотът е негов и няма от какво да се притесняват. Това е по техни показания”, каза апелативният прокурор Любомир Петров. Още в ранните часове на днешния ден представители на Министерство на туризма и на регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха последващата проверка. Екип от геодезисти направи замерване на дюните. Резултатите от проверката ще станат ясни до дни. Тя ще покаже дали унищожените дюни попадат в концесията на плажа. Наказанието за престъплението е до 3 г. лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

 

Сн. Frognews.bg

 

„В Закона за устройство на черноморското крайбрежие лиспва система за прилагане на частта му, постановяваща, че дюните са държавна собственост, поради което 70% от всички дюни, включително един от трите увередени имота с дюни в къмпинг "Смокиня", са все още частни“, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България във Facebook. От обяснението му става ясно, че Законът за туризма създава отговорност за управление на плажовете (вкл. част от унищожената дюна) на Министерство на туризма, но липсват каквито и да е разпоредби за тяхното опазване. Законът за защитените територии дава управлението им на Министерство на околната среда, но в него няма отговорност на министерството за тяхното опазване.
Законът за биологичното разнообразие дава всички права за контрол в защитени зони от Натура 2000 на Министерство на околната среда, но те се използват само за констатиране на унищожението на природните ценности, пише още Белев. Той добавя още, че Законът за устройство на територията задължава общините да оказват контрол върху строителството (каквото представлява изкоп и насип с подобен размер на унищожената дюна) но община Созопол явно няма система за контрол върху строителството.

 

Вижте още: 

Планират строителство до плажа Силистар

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дюни, Смокиня, защитена територия, Натура 2000

Street of Hope

Разработват нови правила за осиновяване

Сряда, 09 Май 2018 / Гласът на детето
Разработват се нови насоки за работата на социалните работници и приемните семейства   До 30 май очакваме да бъдат разработени нови указания при подготовката на дете за национално и международно осиновяване, обяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеон [...]

Кои са училищата с най-силни резултати на матурите

Сряда, 14 Юни 2017 / В клас
От МОН се похвалиха с добри резултати на матурите   Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и [...]