Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

КЗК: Има убедителни доказателства за картел при горивата

Четвъртък, 13 Октомври 2016 / Общество
5660
  • Санкцията може да достигне 10% от оборота на фирмите за периода на нарушението

 

Ако се докаже картел, гражданите ще могат да поискат компенсации за надвзетите суми

 

 

От Комисията за защита на конкуренцията са категорични че "има достатъчно убедителни доказателства за нарушенията" и картелно споразумение в търговията с горива и няма основание да бъде прекратена процедурата, съобщи БНР.
Председателят на комисията Юлия Ненкова обясни, че в идните дни търговците, за които има предявени твърдения, ще се запознаят със събраните доказателства, а КЗК ще определи размерите на санкциите им. Те могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС). Тя категорично отхвърли твърденията, че акцията се прави предизборно.
От думите й става ясно, че договорките между компаниите на пазара на горива са продължили минимум 4 години.
Според КЗК „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители.

До 30 дни ръководствата на шестте бензиностанции трябва да представят доказателства в своя защита. След това ще има открито заседание на КЗК, на което ще бъдат представени всички доказателства, а после се очаква окончателното решение. Ако се докаже и след евентуално обжалване пред съда, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от оборота им в периода на нарушението. Ненкова уточни, че наказанието може да е различно, в зависимост от това дали например е първо нарушение и дали някоя компания сътрудничи. Ако някоя от тях склони и сътрудничи, наказанието ѝ може да отпадне напълно. Ако все пак се стигне до съдебни дела, Висшият административен съд (ВАС) ще реши окончателно дали наказанията ще останат.

Ако бъде доказан картел, гражданите биха могли да търсят компенсация. Пътят обаче няма да е лесен - първо, в българското законодателство трябва да бъде въведена европейска директива, но все още не е ясно какви доказателства ще може да се представят пред съда, за да може хората да получат обратно надвзетото.
По другото производство на КЗК за злоупотреба с господстващо положение при производство на горива, което засяга "Лукойл Нефтохим", все още се събират доказателства. Тепърва там се очаква дали ще се налагат някакви санкции. По данни на КЗК обаче е имало износ на гориво от страна на "Лукойл" и "Нефтохим" чрез свързани лица, съобщава Actualno.com. В момента КЗК прави предварително проучване дали да започне секторни анализи на банките и фармацевтичния сектор. Вече е започнал секторен анализ при застраховките.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

горима, цени, КЗК, картел

Street of Art

Калии за мама

Неделя, 04 Март 2018 / Стил
Най-хубавият подарък е този, който сме направили сами с обич към любимите си хора   Наближава денят за признание на жената, която ни е дала живот – майката. По традиция децата подготвят малка изненада, с която да покажат на мама колко я обичат. Може да е нарисувана картичка или цв [...]

Козметиката през Лято 2019: Завръщане към природата

Сряда, 14 Август 2019 / Стил
Продажбите на натурални продукти растат с близо 10%   Горещата тенденция на лято 2019 е бляскавата кожа с равномерен тен и излъчване на свежест. Всичко това се постига с иновативни козметични продукти. Хитовете за блестяща кожа на сезона са бронзантите, спрейовете с микрочастици и специ [...]