Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лицензът на TV7 и News7 е бил отнет незаконно

Четвъртък, 17 Август 2017 / Общество
299
  • Тази снимка е направена в деня, в който беше дръпнат шалтера на тв каналите. Автор: Елеонора Танева
 
Решението на съда доказва, че телевизиите са можели да продължат да работят
 
 
Петчленен състав на Върховният административен съд отмени спирането на ТВ7. Решението е от 7 август, а новината съобщи експертът по медийно право проф. Нели Огнянова в блога си. 
Преди година Съветът за електронни медии отне лицензиите за телевизионна дейност на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД.  Проф. Нели Огнянова припомня, че лицензиите на двата телевизионни канала са отнети на основание “установяване на неверни данни в декларациите по чл. 111.” Това са декларации за отсъствие на правни пречки, включително че кандидатите за лицензия не са лица, които “през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лицензия, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация” (чл.105, ал.4, т.5). 

Според СЕМ, тъй като през 2016 г. са открити производства за несъстоятелност на двете търговски дружества, се отнемат лицензиите за неверни декларации – независимо че данните са били верни към момента на подаване на декларацията. 

СЕМ намира, че възникването на правните пречки за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане, допълва проф. Огнянова. 

Тричленният състав на ВАС постанови, че решението на СЕМ, в противоречие с лимитативните посочени в закона предпоставки, е отнел индивидуалните лицензии за доставяне на аудио-визуални медийни услуги с наименование „ТV7” и „Супер7” и е заличил от Публичния регистър на СЕМ програми „ТV7” и „Супер7”. Предвид изложеното настоящият състав приема, че обжалваният акт е издаден в противоречие с приложимия материален закон и следва да бъде отменен. 

Съдът посочва, че проблемът, който очертава параметрите на правния спор, е свързан с въпроса дали лицензията може да бъде отнета на припознатото от СЕМ основание и без Законът за радиото и телевизията да го е уредил нарочно. Отговорът му е отрицателен. Съдебното решение не означава автоматично връщане в ефира на ТВ7, пише dir.bg. 
 

Вижте още:
 
След залеза на една телевизия 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Tv7, News7, лиценз, ВАС, СЕМ

Street of Art

Европейско турне за 50-годишния юбилей на Щурците

Събота, 04 Март 2017 / Под прожектора
Сборната група Фондацията ще обиколи 14 европейски града    С юбилеен концерт "50 години Щурците" във Франкфурт започна турнето на култовите български групи Щурците и Фондацията. На националния празник 3 март Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански [...]

Да работиш в Полиграфическия всъщност е престижно

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Стил
Стартира втора фаза на проекта за реконструкция на знаковата сграда   Модерен офис на няколко крачки от центъра на София? Има няколко сгради, но повечето от тях са наети от години, предлагат сравнително малки офиси и често имат проблеми с паркоместата. Затова още преди няколко години, [...]