Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Магистрала Марица пак пропадна

Вторник, 19 Юли 2016 / Общество
5259
  • api.bg

 

Движението е стеснено на 30-тия километър

 

Новоизградената магистрала "Марица" пропадна за трети път от февруари насам. За последния проблем вчера алармира читател на в. "Сега", който за втори път ни сигнализира за дефекти по магистралата към Турция.

"В участъка между 30-и 32-ри километър, в част от платното от Димитровград към Оризово, движението е стеснено. Има заграждения, които отклоняват автомобилите от аварийната и основната лента към скоростната, защото има видими сериозни пропадания по асфалта на няколко места", разказа д-р Илиян Митев, стоматолог от Хасково, който е минал по трасето в събота. Той често пътува по "Марица" и припомни, че в същия район е имало сериозен ремонт само преди няколко месеца. Според д-р Илиев на мястото все още няма нито работници, нито строителна техника, но дефектите са очевидни.

През февруари се наложи отводняване на насипа в този участък в близост до река Банска и изграждането на допълнителен дренаж.

Според държавните пътни експерти проблемът е бил не в пропадане, а "слабо слягане в отсечка с дължина от около 2-3 метра". Същият този участък сега аварира за втори път, откакто беше открит в края на октомври.

През май пак имаше ремонт на "Марица". Той беше в друг район, при 60-ия километър в участъка Димитровград-Харманли, който също беше открит сравнително скоро - през май 2015 г.

Вчера от ситуационния център за сигнали на АПИ обясниха, че единственото ограничение на магистрала "Марица" е между 4-тия и 7-ия километър, където е затворена аварийната лента заради строеж на крайпътен обект. Според дежурния нямало други ограничения или ремонти по дължината на аутобана, а ако някой прави нещо по трасето, агенцията трябвало да знае. От администрацията на пътната агенция до редакционното приключване на броя не отговориха на въпросите на в. "Сега" каква е причината за ограниченията в близост до река Банска.

За втори път дефектите се оказват точно в тази част на магистралата, за която би трябвало да са взети мерки още при строителството - далеч преди официалното откриване. Стойността на проекта бе 134 млн. лева, но преди година и половина той беше оскъпен с почти една трета. Беше пусната обществена поръчка за допълнителни 43 млн. лева, които да отидат точно за стабилизиране на терена под насипите и за изграждане на отводнителни канали. Вместо това дефекти по трасето лъсват след всеки по-сериозен дъжд.

По-късно от агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че няма пропадане на пътното платно на АМ „Марица“ между км 30 и 32 километър. "В момента изпълнителят на лот 1 от АМ „Марица“ извършва подмяна на битумни уплътнения на фугите на надлез над общински път „Крум-Добрич“ при км 32+083, което е в сферата на гаранционното обслужване на съоръжението.  Очаква се движението да бъде възстановено до края на седмицата", пише в съобщението.

"Сега"

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Магистрала

Street of Hope

Време с децата: Довърши изречението

Вторник, 20 Юни 2017 / Родители
Или какво може да хрумне на 6-годишно дете, когато чуе поговорките, които използват възрастните   Видях една история за учителка, която изпитала първокласници като ги накарала да довършат поговорки, от които се бяха получили забавни изречения. Реших да опитаме вкъщи, въпреки че за 6-год [...]

Пребройте добрините до Коледа

Сряда, 30 Ноември 2016 / Родители
  Можете да ползвате календара на Влади Фиданова   Задръж вратата на някого. Направи хранилка за птици. Опечи кекс на съседите. Дай на някого купон за безплатно „гуш“. Подари цвете на учителката. Кажи „благодаря“ на някого. Помогни за приготвянето на вечеря [...]