Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На лов за наркомани или провалът на държавата

Сряда, 13 Декември 2017 / Общество
502
  • pixabay.com

МВР отчита 76% разкриваемост на престъпленията, свързани с наркотици, докато в съда само 1% от делата са срещу организирано разпространение на дрога

 

Все повече деца опитват или се пристрастяват към наркотици, съдебната система е задръстена с дела срещу младежи, заловени с цигара канабис и докато МВР отчита 76% разкриваемост на престъпленията, свързани с наркотици разпространителите на дрога са на свобода. Това показва мащабен анализ на съдебната практика в областта на наркотиците в периода 2009 – 2016, представен от Българско либертарианско общество и движение Промена. Изводът на проучването е, че политиката на държавата в областта на наркотиците е пълен провал, защото системата произвежда зависими затворници без реално да се бори срещу проблема.
„Вместо МВР да преследва големите производители, трафиканти и дилъри, 3 от всеки 4 съдебни дела са за притежание на малки количества (от 0 до 5 грама) трева. Около 80% от хората, които попадат под ударите на закона за наркотици пък са трудово заети или учащи“, посочва Анализът на българската наркополитика 2009 – 2016 г.

"Данните на МВР тотално опровергават митовете, че употребяващите наркотици са безделници, които крадат, за да финансират зависимостта си.", коментира Димитър Карагегов от БЛО. Изследването показва, че едва 0.5% от всички извършители на престъпления в България са употребили наркотици. Тези, които са извършвали престъпление в нетрезво състояние са 32 пъти повече (16% от всички).

 

Мотивът за криминализирането на т. Нар. Еднократна доза по времето на Тройната коалиция беше, че така ще се повиши ефективността на органите на реда при залавяне и осъждане на наркоразпространители, които се измъквали с твърдението, че намерените в тях наркотици били за лична употреба. 15 години по-късно обаче, става ясно, че едва 17,3% от съдебните дела са за разпространение на дрога. Тези за организирана престъпна група са 1.13%. В същото време в 37% от случаите производствата са приключили с квалификацията „маловажен случай“.

За простото държане на наркотици са 39,18% от производствата, а 5,39% са прекратени, защото нарушителите са непълнолетни лица. Това означава, че в поне 4 от всеки 5 случая на заловени със забранени вещества, става дума не са разпространители, а държатели и ползватели на несъществени количества, посочва докладът.

Още по-големият проблем е, че няма какъвто и да е критерий за определяне на това какво е „маловажен случай“. Така едни и същи количества и подобни ситуации в едни съдилища се определят като маловажни по смисъла на закона, а в други – като обикновено държане. Разминавания по този въпрос има и в практиката на отделните съдилища – един и същи съд приема по-малко количество за обикновено държане на наркотични вещества, а по-голямото – за маловажен случай. Всичко това създава сериозни предпоставки за произвол – полицейски и правораздавателен.

В рамките на изследвания период средно по 1000 маловажни дела на година са за- дръстили още повече съдебната система, натоварили са допълнително бюджета на МВР и са създали още работа на служителите на реда, които не могат да се фокусират върху по-сериозни престъпления, като например убийствата и кражбите, с които полицията не се справя толкова успешно. Резултатите от анализа на сегашния модел показват, че МВР се отдалечава значително от поставената му от законодателя и обществото задача – да преследва дилърите.

 

По този начин общият процент разкриваемост на престъпления се вдига на 41,5% и се създава усещане за повишена ефективност в МВР, докато 90% от автокрадците живеят в безнаказаност (8,8% разкриваемост), всеки втори изнасилвач (51,5% разкриваемост) се разхожда по улиците и 40% от убийците са на свобода (61,6% разкриваемост), показват данните.

"Изследването на съдебната практика показва със сигурност, че българската наркополитика няма за цел намаляване на търсенето на дроги, а единствено помпане на полицейската статистика“, казва адв. Калин Ангелов от Промена.
Докато МВР се занимава с младежи с по цигара трева в джоба, статистиката показва, че българските ученици пият повече от европейските, пушат повече, взимат и повече наркотици от връстниците си в други държави. Въпреки, че сме една от държавите с най-строги закони към наркотиците в ЕС, мерките ни не произвеждат позитивен резултат, а напротив - влошават ситуацията.

В Стратегията 2014-2018 от НСНВ споделят: „Постепенно нараства употребата на нови психоактивни вещества, известни като „дизайнерски наркотици”. По данни от проучване сред общото население от 15 до 64 години в България (2012 г.) общо около 25 000 български граждани в този възрастов диапазон (0.5%) са употребили поне веднъж през последната година някое от тези вещества.“

„За периода 2009-2016 г., от всички над 15 000 дела, които сме подложили на емпиричен анализ, само в едва 34 успяхме да открием споменаване на вещество, което се причислява към „дизайнерските наркотици“ (PMA-6; Катинон-12; Метиле- тилкетон-1; Метилфентанил-1; Метилфе- нидат-2; Меткатинон-8; MPPP-2; Тенамфе- тамин-2). Това ясно показва, че фокусът на правоприлагащите органи е към зала- вянето на преносителите на традицион- ните вещества. Защо? Можем само да спекулираме“, посочват авторите на анализа.

Според експертите „дизайнерската дрога“ е феномен, чийто генезис е ясно проследим и идва от забраната на традиционните психоактивни субстанции. Криминализацията и тежките наказания, доказано не служат като възпитателен механизъм хората да не посягат към наркотиците, а изменят пазара, създавайки търсене за психоактивни вещества, които не са познати на властите. Сега въпросът е дали България ще остави младото поколение на разпространителите на все по-опасни наркотици или ще разглежда зависимите като хора, които имат нужда от помощ, а не като престъпници.

 

Вижте още: 

Всеки четвърти ученик е пробвал наркотици 

Лечение вместо наказание 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наркотици, наркомани, престъпления, МВР, дрога, разпространение на дрога

StreetView

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%   През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на ме [...]

Енергийни места: Караджов камък

Неделя, 05 Февуари 2017 / Места
Дотук може да стигнете само пеша, а гледката е невероятна   Караджов камък е високо скално плато на височина от 1448 м в чиито отвесни стени има тесен улей с голям заклещен в скалите камък. Това е втората точка от енергийния триъгълник Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора. Намира [...]