Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лечение вместо наказание

Четвъртък, 02 Юни 2016 / Общество
1264
  • сн. bnr.bg

90% от новите наркотици се повлияват от традиционното лечение, казва научният анализатор Джейн Монтеней

 

 

Във все повече европейски държави наркозависимите се насочват към лечение, а не към наказание заради провинението. Това казва в интервю пред БГНЕС научният анализатор в Европейският център за мониторинг на наркотици и наркотична зависимост Джейн Монтеней. По думите й този подход показва зрялост на мислене по този проблем и е насочен към решаването му. Традиции в този подход има в Потугалия и Обединеното кралство, но като цяло това е подходът за решаване на проблема.

За много страни в Европа

 

лечението на непълнолетни наркозависими

 

изобщо е голямо предизвикателство, тъй като програмите са направени за възрастни. Непълнолетните се насочват към детски консултационни центрове, не само към програми за лечение за възрастни. Така че един от проблемите е сътрудничеството между детските консултационни центрове с терапевтичните програми за възрастни, което може да доведе до качествена помощ, казва Монтеней.

Тя посочва, че един от най-големите проблеми в момента са

 

новите психоактивни вещества

 

за които самите специалисти знаят твърде малко.

„Тези вещества непрекъснато се променят, така че един и същ продукт, минал през няколко джоба, може да съдържа различно количество канабиноид например. В момента правим мащабно изследване на новите наркотици- разпространение, видове, начини на лечение, законови мерки“, посочва експертът.

В около 90% от случаите новите наркотици се повлияват от съществуващите начини за терапия на зависимост от незаконни наркотици. В мрежата на спешната помощ лекарите трябва да използват лекарствата, които прилагат при интоксикация със стимуланти, психозите са друг елемент от картината. Обикновено при справянето си с тях лекарите използват опита си от психози с метамфетамини. Така, залагайки на опита с наркотиците досега, в повечето случаи това се оказва най-добрият подход, разказва Джейн Монтеней.

Наблюдава се сериозно увеличение на броя на хората, които търсят лечение за пръв път и посочват като основно психоактивно вещество канабиса. В различните страни се прилагат различни терапии - това включва интернет програми, консултации за млади хора, лечение в специализирана програма.

 

Вижте още: Екстазито се завръща в по-смъртоносен вариант

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наркотици, Европейски доклад, лечение, нови наркотици

Street of Art

Време с децата: Шоколадова къщичка

Понеделник, 19 Ноември 2018 / Стил
  Рано е за коледна украса, но никога не е рано за шоколад   Когато наближат студените дни искам просто топлина и творчество да царува в дома ми. Рано е за коледна украса, но никога не е рано за шоколад. Сладкото изкушение ще го претворим в къщичка. Необходимите материали за нея с [...]

Holocaust за пръв път в България

Четвъртък, 27 Октомври 2016 / Под прожектора
Легендарна шотландска хеви метъл група за първи път с концерт в София   Култовата шотландска хеви метъл банда Holocaust идва за първи път в България. Събитието ще се състои на 19 ноември 2016 г. в столичния клуб Live & Loud. Концертът им е посветен на деветата годишнина на сайта Met [...]