Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обсъждат се локални мерки заради Covid-19

Вторник, 09 Март 2021 / Общество
174
  • Ситуацията е тревожна, но различна в отделните части на страната, посочи Костадин Ангелов

Здравният министър не изключи и строги ограничения, но прехвърли отговорността на местните власти

 

Възможно е въвеждането на по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, но не еднакви навсякъде. Това стана ясно от думите на здавния министър след двудневни съвещания на здравните власти заради нарастващия брой нови случаи на заразени с Covid-19, бързото запълване на свободните легла в болниците и интензивните отделения. За момента няма яснота и консенсус какво точно да се затваря, но е ясно, че това ще се случва според конкретните числа по региони. Обсъждано е затваряне на детски градини и училища, молове и фитнес зали, но темата за заведенията, които отвориха при показващ се брой на заразените на 1 март, за момента остава някакси встрани. 

Здравният министър все пак каза, че няма мерки, които да не могат да се въвеждат, но подчерта, че това ще е по места.  „Ситуацията в страната е сериозна, но тя е под контрол. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. Продължаваме да обсъждаме с директорите на РЗИ-тата допълнителните мерки”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че ще се насочи по-голямо количество ваксини към местата с по-висока заболеваемост. 

Сподели, че е написал на всички директори на здравните инспекции, че могат да приложат ограниченията, които счетат за необходими. „Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо”, разясни министърът.

По-рано на заседание в сградата на Министерския съвет стана ясно, че министър-председателят е разпоедил на здравния министър да прекъсне отпуска си за участие в предизборната кампания, за да е 24 часа на разположение срещу пандемията.

„Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание.

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, категоричен бе премиерът Борисов.

В момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден. Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април.  

 

Вижте още:

Спират плановия прием в болниците в София

Заедно с ресторантите отварят специалните училища и школите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid19, коорнавирус, пандемия, мерки, ограничения, здравеопазване

Street of Hope

Втората матура ще е по професия

Петък, 01 Юли 2016 / В клас
  Парламентът прие на първо четене законът за професионалното образование     Получаването на диплома за завършено професионално образование ще става след полагане на първи задължителен зрелостен изпит по български език и литература и втора матура, която ще е задължително п [...]

Чудовището страх и мълчанието на големите

Неделя, 26 Февуари 2017 / Гласът на детето
Разкриването на обстоятелствата след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина са не по-малко потресаващи от кървавия акт на самото убийство   По думите на разследващите след публукуването на записа от охранителните камери – cъyченици, yчители, дори и директорката на частн [...]