Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Още една стъпка към Шенген

Сряда, 04 Октомври 2017 / Общество
268
  • Пресцентър на правителството

България и Румъния получават достъп до Шенгенската визова информационна система

 

Европейският парламент гласува "за" достъп на България и Румъния до Шенгенската визова информационна система. Това ще позволи на двете страни да проверяват чрез новата визова система граждани на трети страни, но без да могат да въвеждат, изменят или изтриват данни.
Предложението вече беше одобрено от Европейския съвет. Според евродепутатите България и Румъния са изпълнили всички условия по Шенгенското споразумение по отношения на въздушните, морските и наземни граници, полицейското сътрудничество, защитата на личните данни и визите.
Окончателното политическо решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство и да преустановят системните проверки по границите със съседните държави от ЕС трябва да бъде взето единодушно от всички страни на Европейски съвет. Миналата седмица Европейската комисия призова за бързо решение за приемането им, като еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че двете страни са доказали способността си да защитават външните граници на Общността и затова следва да станат част от Шенген.

 

Вчера след съвместно заседание между българското и румънското правителство в резиденция „Евксиноград“ румънският министър председател Михай Тудосе прогнозира, че двете държави ще станат част от Шенген в срок до една година.  "Надявам се с повече такт, дипломация, не толкова публичност, без много емоции да продължаваме с Румъния заедно да работим по тази тема", заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. Двамата отчетоха, че България и Румъния се справят много по-добре с граничния контрол, отколкото шенгенски държави и се похвалиха с нулева миграция.

Двете държави подписаха споразумения в областта на вътрешната сигурност, енергетиката, транспорта, икономиката и трудовата политика. Борисов заяви, че акцент е било икономическото партньорство. Ще се работи съвместно по три големи проекта - втори мост на Дунав край Русе , за който да бъде изградена и връзка към магистрала "Хемус", връзката Никопол - Турну Мъгуреле, където е възложено проучване за мост, жп линия и високоскоростен път, както и магистрала Констанца - Варна - Бургас. България разчита да финансира трите проекта с приходите от тол системата.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Шенген, визи, България, Румъния, граници

StreetInside

Неправилното дишане при стрес

Вторник, 20 Септември 2016 / Към себе си
Опасна ли е хипервентилацията   Хипервентилацията буквално означава предишване. За да се случи това, човек трябва да диша много по-бързо и по-дълбоко от нормалното темпо на дишане. Обикновено респираторният показател е по-висок от 20 дъха на минута. Понякога това е стряскащо, защото ус [...]

Защо имаме пет пръста?

Събота, 08 Октомври 2016 / На предела
Изследователите са убедени, че крайниците на гръбначните животни, както и на човека, са произлезли от рибните перки   Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични изследвания изясниха защо човек има пет пръста. Оказало се, че развитието на крайниците се определ [...]