Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спасяват шоколада с генно инженерство

Понеделник, 08 Януари 2018 / Хранене и Здраве
845
  • Business Insider

Учени от калифорнийския университет редактират генома на какаото, за да го приспособят към промените в климата

 

Ако обичате шоколад, но не сте привърженици на генно модифицираните храни, значи скоро може да имате истински проблем. Заради промените в климата добивите на какао ще намаляват, а накрая известното с полезните си качества растение може и да изчезне напълно, предупреждава Business Insider.

Причината е, че какаото расте само в тясна ивица на около 20 градуса северно и южно от екватора, където температурата, дъждът и влажността остават относително постоянни през цялата година. Основните производители на какао са Западна Африка и Гана, но заради климатичните промени се очаква добивите в тези райони да спрат след 2050 година.

Учени от Калифорнийския университет и компания за производство на шоколадови десерти обединяват усилия в изследването на възможности за повлияването на ДНК-то на какаовите растения преди да е станало късно.

Мионг-е Чо, завеждащ катедрата по растителна геномика и трансформация в Калифорнийския университет, работи в сътрудничество с „Марс Инкорпорейтид“ върху редактирането на генома на какаото, така че растението да оцелява въпреки промените в климата. Проектът стъпва на технологията CRISPR, чиято първоначална идея е била създаването на „дизайнерски бебета“.

„Ако всичко върви добре, тези мънички какаови разсади скоро ще бъдат способни да оцелеят и процъфтяват в по-топъл климат“, казва Мионг-е Чо пред Business Insider.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шоколад, какао, гмо, Калифорнийски университет, промени в генома

StreetBoard

Зад решетките на фермите за норки

Понеделник, 04 Септември 2017 / Общество
Видео, заснето от защитници на животните, показва условията, при които се отглеждат норки за добив на кожа в България   Организацията за защита на животните КАЖИ, публикува автентични кадри от фермата за норки до с. Маджерито. Видеото показва ниска хигиена, лоши условия за животнит [...]

На границата е спокойно, но не съвсем

Неделя, 04 Юни 2017 / Общество
9 нелегални мигранти загинаха в катастрофа на магистрала „Тракия“ заедно с шофьора на превозващия ги микробус     Докато от месеци българските власти уверяват, че натискът по българските граници е на практика нулев, пореден инцидент с нелегално превозвани мигранти пок [...]