Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пешеходците няма да са виновни на зебра

Петък, 13 Януари 2017 / Общество
203
  • novini.bg

Когато водачът кара с превишена скорост, или в друго нарушение, пресичащите няма да са съпричинители на инцидента 

 

Пешеходецът няма да е виновен при катастрофа на пешеходна пътека, реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за движението по пътищата.

При пътнотранспортно произшествие с пешеходец на означена пътна маркировка - пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на съответното произшествие, записаха депутатите. Последната редакция на текста беше предложена от Нели Петрова от ГЕРБ (майката на убитата на пешеходна пътека Лора), съобщи БТА.

Тя се аргументира с множеството случаи на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка.

С това решение спорът абсолютно ли е не правото на пешеходеца, приключва в полза на пресичащите на пешеходни пътеки. Според становища на адвокатската гилдия и Върховният касационен съд, че пешеходецът също носи вина за инцидент, ако не се е огледал или не е дал знак, законът трябваше да бъде променен в съответствие с тълкуването.

Адвокатите посочиха, че по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки, но законодателят не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако преминават по такива. Така се стигна до извода, че пешеходецът би имал предимство само, ако е на пътеката правомерно – тоест съобразил е скоростта и разстоянието и сигнализира на водача с ръка, че ще пресича. Тези задължения, разбира се, за записани в закона.

Парламентът реши още, че ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

 

Вижте още:

Махайте и скачайте преди да пресечете за по-сигурно 

Майката на убитата Лора предлага предимството да е на пешеходеца 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пешеходци, пешеходна пътека, зебра, право, предимство

StreetInside

Свободата да бъдеш щастлив

Вторник, 06 Септември 2016 / Към себе си
Освобождаваш се от връзката, не от любовта    “Има  птици, които не бива да бъдат поставяни в клетки. Техните пера са твърде ярки , песните им са твърде хубави и  неповторими. Така че можете да ги пуснете, или когато отворите клетката да ги храните, те някак си вяло [...]

Как да бъдем по-ефективни

Неделя, 23 Октомври 2016 / Кариера
Целите са нашата карта на бъдещето, а от нея зависи и какъв ще е животът ни след време   Всички имаме 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, но някои от нас напредват и постигат целите си, а други остават на едно и също място. Защо се получава така обяснява в пр [...]