Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Плашилото Саниране

Вторник, 22 Ноември 2016 / Общество
897
  • armymedia.bg

 

Или как се употребява енергийната бедност на българина - ГЕРБ отрече, че ще спира енергийните ремонти, но все пак го прави

 

Помните ли кой беше първият голям проект, анонсиран от второто правителство на ГЕРБ буквално дни след встъпването му в длъжност? Това беше програмата за безплатно енергийно саниране на жилищни сгради, която първоначално беше рекламирана като възможност за едва ли не пълно обновяване на частните жилища в държавата. Малко от хората, които видяха в това възможност за справяне с непосилните сметки за отопление, обърнаха внимание на връзката със спирането на „Южен поток“ и пропадането на поръчки за над 4 млрд. лв., които трябваше да бъдат „усвоени“ от добре известните кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски.

Мащабната програма за саниране беше обявена на същата стойност – 4 млрд. лв. (строителни поръчки), с които да се обновят голяма част от старите многофамилни сгради, където по друг начин хората никога няма да съберат сили и средства за ремонти. И тъй като собствениците на частни апартаменти не трябва да плащат, това автоматично означаваше, че нямат и думата за това кои фирми, на какви цени и с какво качество ще им ремонтират жилищата – това беше отговорност на местните власти, повечето от които също от партията, излъчила правителството.

 

Над 2000 договора 

 

Дори широката антикампания не спря стремежа към енергийна ефективност и програмата стартира – с първоначално осигурено финансиране от 1 млрд. лв. До момента са подадени 3451 заявления и са сключени 2019 договора за безплатни енергийни ремонти – абсолютно небивал успех, като се има предвид, че по всички останали демонстрационни и европроекти, случвали се в последните 10 години, са обновени общо около 100 блока в страната. Чудим се колко точно избиратели са това, ако смятаме по минимума от 36 апартамента за саниране на сграда/секция от сграда...

Властта си купи едновременно любовта на народа и тази на бизнеса, получаващ строителните поръчки. Така че, едва ли има шокирани от употребата на същата тази програма за агитация и ултиматумът, че който не гласува за кандидата на ГЕРБ за президент, ще му спрат санирането. Такъв пример имаше в Смолян, където на няколко блока бяха разлепени предупреждения – покани, че ако гражданите не гласуват за правилния кандидат, правителството си тръгва, а с него – и безплатното саниране.

 

 

ГЕРБ отрекоха това, но никой не се изненада от новината, че регионалното министерство е предупредило кметовете да спрат подписването на договори заради изчерпването на финансовия ресурс. Днес от МРРБ съобщиха, че националната програма за енергийно саниране не е спряна. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме Бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

 

Павлова: Не искам да ме разследват за безстопанственост 

 

„Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, коментира пред журналисти Лилява Павлова и допълни, че програмата продължава да работи. „Следя стриктно финансовото изпълнение на програмата, защото ако надвиши и с 1 лев този 1 млрд., аз ще подлежа на разследване от страна на прокуратурата, за безстопанственост и за сключване, или позволение да се сключат финансово необезпечени нови договори“, подчерта регионалният министър в оставка. 

Тя напомни, че е внесла предложение в бюджета за догодина да се осигури още 1 млрд. лв. за продължаване на програмата. „В ситуацията на подадена оставка, в която се намираме, в дебата между първо и второ четене на бюджета за догодина, много ясно се чуха посланията на отделните политически сили и ние не знаем какво ще се случи след второ четене на Бюджет 2017, каза още Павлова. По думите й обаче към момента подкрепа за нея са заявили само депутатите на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок. От страна на представители на Патриотичния фронт и БСП има заявления, че програмата трябва да спре и да не се осигурява нов милиард за нея.

 

След нас потоп

 

От което остава внушението, че ако на следващите избори партията, предложила безплатния обяд не се завърне с благословията на народа, безплатен обяд за народа няма да има. Подобно усещане оставя и оставката на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров – по лични причини, но с обяснението, че той е част от досегашния кабинет и е изпълнявал неговата политика за инфраструктурата. Разбирайте, че и проектите за пътни ремонти ще зациклят отново с връщането на БСП начело на пътното ведомство. А асфалтът може да не се яде, но храни строителни фирми и работещите в тях. 

Иначе 85% от българите имат собствено жилище и 45% от тях живеят в стари многофамилни сгради, нуждаещи се от ремонт. Близо 75 хил. са стоманобетонните жилищни сгради (с над 500 хил. апартамента в тях). Около 19 хиляди са панелните сгради, в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. българи. Общо 60% от 6 млн. българи са енергийно бедни, което означава, че плащат над една трета от дохода си за отопление.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

саниране, енергийна ефективност, енергийна бедност, ГЕРБ, МРРБ

Street of Hope

Шестте нива на привързаност между родителите и децата

Вторник, 25 Април 2017 / Родители
Психологът Гордън Нюфелд е разработил прекрасен модел, който изследва развитието на здравите семейни отношения   Той формулира теория за 6 нива на привързаност, които създават основата на всякакъв вид връзки – като започнем от тези в семейството и завършим с отношенията между брат [...]

Каква е ролята на различните приказки

Петък, 13 Януари 2017 / Родители
  Приказките подготвят малките пътешественици за пътешествието на живота, те са като фитнес за ума    (продължение на темата Как да четем приказки на децата)   Приказките се разделят на приказки за животни, приказки за бита, вълшебни приказки. Част от тях са известни к [...]