Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Плашилото Саниране

Вторник, 22 Ноември 2016 / Общество
932
  • armymedia.bg

 

Или как се употребява енергийната бедност на българина - ГЕРБ отрече, че ще спира енергийните ремонти, но все пак го прави

 

Помните ли кой беше първият голям проект, анонсиран от второто правителство на ГЕРБ буквално дни след встъпването му в длъжност? Това беше програмата за безплатно енергийно саниране на жилищни сгради, която първоначално беше рекламирана като възможност за едва ли не пълно обновяване на частните жилища в държавата. Малко от хората, които видяха в това възможност за справяне с непосилните сметки за отопление, обърнаха внимание на връзката със спирането на „Южен поток“ и пропадането на поръчки за над 4 млрд. лв., които трябваше да бъдат „усвоени“ от добре известните кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски.

Мащабната програма за саниране беше обявена на същата стойност – 4 млрд. лв. (строителни поръчки), с които да се обновят голяма част от старите многофамилни сгради, където по друг начин хората никога няма да съберат сили и средства за ремонти. И тъй като собствениците на частни апартаменти не трябва да плащат, това автоматично означаваше, че нямат и думата за това кои фирми, на какви цени и с какво качество ще им ремонтират жилищата – това беше отговорност на местните власти, повечето от които също от партията, излъчила правителството.

 

Над 2000 договора 

 

Дори широката антикампания не спря стремежа към енергийна ефективност и програмата стартира – с първоначално осигурено финансиране от 1 млрд. лв. До момента са подадени 3451 заявления и са сключени 2019 договора за безплатни енергийни ремонти – абсолютно небивал успех, като се има предвид, че по всички останали демонстрационни и европроекти, случвали се в последните 10 години, са обновени общо около 100 блока в страната. Чудим се колко точно избиратели са това, ако смятаме по минимума от 36 апартамента за саниране на сграда/секция от сграда...

Властта си купи едновременно любовта на народа и тази на бизнеса, получаващ строителните поръчки. Така че, едва ли има шокирани от употребата на същата тази програма за агитация и ултиматумът, че който не гласува за кандидата на ГЕРБ за президент, ще му спрат санирането. Такъв пример имаше в Смолян, където на няколко блока бяха разлепени предупреждения – покани, че ако гражданите не гласуват за правилния кандидат, правителството си тръгва, а с него – и безплатното саниране.

 

 

ГЕРБ отрекоха това, но никой не се изненада от новината, че регионалното министерство е предупредило кметовете да спрат подписването на договори заради изчерпването на финансовия ресурс. Днес от МРРБ съобщиха, че националната програма за енергийно саниране не е спряна. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме Бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

 

Павлова: Не искам да ме разследват за безстопанственост 

 

„Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, коментира пред журналисти Лилява Павлова и допълни, че програмата продължава да работи. „Следя стриктно финансовото изпълнение на програмата, защото ако надвиши и с 1 лев този 1 млрд., аз ще подлежа на разследване от страна на прокуратурата, за безстопанственост и за сключване, или позволение да се сключат финансово необезпечени нови договори“, подчерта регионалният министър в оставка. 

Тя напомни, че е внесла предложение в бюджета за догодина да се осигури още 1 млрд. лв. за продължаване на програмата. „В ситуацията на подадена оставка, в която се намираме, в дебата между първо и второ четене на бюджета за догодина, много ясно се чуха посланията на отделните политически сили и ние не знаем какво ще се случи след второ четене на Бюджет 2017, каза още Павлова. По думите й обаче към момента подкрепа за нея са заявили само депутатите на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок. От страна на представители на Патриотичния фронт и БСП има заявления, че програмата трябва да спре и да не се осигурява нов милиард за нея.

 

След нас потоп

 

От което остава внушението, че ако на следващите избори партията, предложила безплатния обяд не се завърне с благословията на народа, безплатен обяд за народа няма да има. Подобно усещане оставя и оставката на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров – по лични причини, но с обяснението, че той е част от досегашния кабинет и е изпълнявал неговата политика за инфраструктурата. Разбирайте, че и проектите за пътни ремонти ще зациклят отново с връщането на БСП начело на пътното ведомство. А асфалтът може да не се яде, но храни строителни фирми и работещите в тях. 

Иначе 85% от българите имат собствено жилище и 45% от тях живеят в стари многофамилни сгради, нуждаещи се от ремонт. Близо 75 хил. са стоманобетонните жилищни сгради (с над 500 хил. апартамента в тях). Около 19 хиляди са панелните сгради, в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. българи. Общо 60% от 6 млн. българи са енергийно бедни, което означава, че плащат над една трета от дохода си за отопление.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

саниране, енергийна ефективност, енергийна бедност, ГЕРБ, МРРБ

StreetView

Кукенхоф - Градината на лалетата

Петък, 14 Април 2017 / Места
Когато луковиците попадат в Холандия, настъпва такава истерия, че се надува най-големият балон на пазара на цветя, познат в света изобщо   Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света със столетна традиция в отглеждането на лалета. Кукенхоф означава Кухненска градина – по в [...]

Стивън Хокинг ще пътува в космоса

Четвъртък, 23 Март 2017 / Приключения
Известният астрофизик отново доказва, че няма невъзможни неща   Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизик Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“ и ще бележи [...]